Εκλογές 2023: Σε ποιες περιοχές κατεβαίνουν υποψήφιοι οι πολιτικοί αρχηγοί

Share

Με την κλεψύδρα αναποδογυρισμένη, ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την ημέρα των εκλογών της 21ης Μαϊού. Οι επικεφαλής των κομμάτων βρίσκονται όλο αυτό το διάστημα σε περιοδείες σε διάφορες περιοχές της χώρας, διεκδικώντας την ψήφο των πολιτών. Ως είθισται, οι πολιτικοί αρχηγοί επιλέγουν δύο με τρεις περιφέρειες στις οποίες θα είναι υποψήφιοι και μετά την ολοκλήρωση των εκλογών επιλέγουν ποια έδρα θα κρατήσουν.

Η εν λόγω απόφαση, το πού θα είναι υποψήφιοι δηλαδή, θεωρείται μια επιλογή ισχυρού συμβολισμού, αφού ο κάθε πολιτικός αρχηγός επιθυμεί μέσω αυτής να σηματοδοτήσει κάτι.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα είναι υποψήφιος στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας και στην Α’ Θεσσαλονίκης αλλά και στον Έβρο. Στον Δυτικό Τομέα ο κ. Μητσοτάκης φιλοδοξεί να δώσει περαιτέρω δυναμική, αφού στις εκλογές του ’19 προηγείτο ο ΣΥΡΙΖΑ. Στον Έβρο, ο πρωθυπουργός εκπέμπει ένα ισχυρό μήνυμα για το μεταναστευτικό, εξαιτίας των γεγονότων του ’20 ενώ στην Α’ Θεσσαλονίκης, θεωρήθηκε επιβεβλημένη η ανάγκη να «κατεβεί» ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, μετά την απουσία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή από τα ψηφοδέλτια της γαλάζιας παράταξης, για πρώτη φορά από το 1989.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, επέλεξε τα Δωδεκάνησα μετά την μεγάλη απώλεια του Νεκτάριου Σαντορινιού. Την απόφαση του την ανακοίνωσε ο ίδιος από την Κώ σε μια έντονα φορτισμένη ομιλία του. Η δεύτερη περιφέρεια που επέλεξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η Α΄ Πειραιά, για να τιμήσει, όπως είπε ο ίδιος, την περιοχή. Ο Αλέξης Τσίπρας, τέλος, θα είναι υποψήφιος στις Σέρρες «ώστε να μη ξεχαστεί το έγκλημα των Τεμπών», όπως υπογράμμισε το πρωί της Κυριακής στο MEGA.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, επέλεξε το Ηράκλειο Κρήτης για τον αυτονόητο λόγο ότι είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του. Επέλεξε επίσης τον Νότιο Τομέα Αθήνας και την Α’ Θεσσαλονίκης, αφού όπως εξηγούν από την Χαριλάου Τρικούπη πρόκειται για δύο μεγάλες εκλογικές περιφέρειες όπου η συμμετοχή του προέδρου του κόμματος δίνει περαιτέρω δυναμική στο ψηφοδέλτιο.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, έχει ανακοινώσει από τις αρχές του χρόνου τις περιφέρειες στις οποίες διεκδικεί την ψήφο των πολιτών. Οι περιοχές αυτές είναι η Φθιώτιδα, ο Βόρειος Τομέας Αθηνών και η Α’ Θεσσαλονίκης.

Ο γραμματέας του ΜΕΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, επιλέγει την Αχαϊά και την Αττική. Όπως εξηγούν πηγές του κόμματος, το ψηφοδέλτιο της Πάτρας έχει συγκροτηθεί με «δυνατά» ονόματα, αλλά ο επικεφαλής του κόμματος θέλησε να δώσει έμφαση στην πόλη. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Γιάνης Βαρουφάκης, επιλέγει την Β’ Πειραιά για να στηρίξει προσωπικά την επιλογή του Βασίλη Στύλου που συμβολίζει τον νέο συνδικαλισμό (delivery) που πρεσβεύει το κόμμα, Και τέλος, την Α’ Αθήνας ώστε να σηματοδοτήσει κεντρικοπολιτικά την μάχη. Ο επικεφαλής του ΜΕΡΑ25, στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση είχε κερδίσει την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, αυτή την φορά, κατεβαίνει ο Μιχάλης Κριθαρίδης, πρώην εκπρόσωπος τύπου. Πρόκειται για στενό συνεργάτη του Γιάνη Βαρουφάκη και θεωρείται ότι το όνομα του αποτελεί μια ισχυρή εκπροσώπηση στην πόλη. / protothema