Η είδηση της διαταγής του Ισραήλ για εκκένωση του βορείου τμήματος της Λωρίδας της Γαζας (video)

Share

 

Η είδηση της διαταγής του Ισραήλ για εκκένωση του βορείου τμήματος της Λωρίδας της Γαζας. / Alpha Κύπρου 13/10/2023 (07:30)

Ο ισραηλινός στρατός καλεί τους κατοίκους του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας να εκκενώσουν τις εστίες τους εντός 24 ωρών και να κινηθούν νοτιότερα. Στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα περιλαμβάνεται και η Πόλη της Γάζας με την ευρύτερη περιοχή της, όπου κατοικούν ενάμισι εκατομμύριο Παλαιστίνιοι. Ο ΟΗΕ καλεί το Ισραήλ να ακυρώσει την απόφασή του για να μην προκληθεί ανθρωπιστική καταστροφή.

Συγκεκριμένα, σήμερα στις 7 το πρωί τοπική ώρα ο ισραηλινός στρατός απέστειλε στα κινητά των κατοίκων του βορείου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας γραπτό μήνυμα στην αραβική γλώσσα που έχει ως εξής:

«Ο ισραηλινός στρατός καλεί όλους τους κατοίκους να εκκενώσουν τα σπίτια τους και να κινηθούν νοτιότερα από την θέση ‘Ουάντι Άζα’. Η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς άρχισε πόλεμο κατά του Κράτους του Ισραήλ και η περιοχή της Πόλης της Γάζας περιλαμβάνεται στα σημεία όπου σημειώνεται πολεμική δραστηριότητα.

Η εκκένωση αυτή έχει σκοπό να προστατεύσει την προσωπική σας ασφάλεια. Θα επιτραπεί η επιστροφή στην Πόλη της Γάζας μόνο ύστερα από σχετική ανακοίνωση που θα σας το επιτρέψει. Απαγορεύεται να κινηθείτε προς την κατεύθυνση του φράχτη που διαχωρίζει την Γάζα από το ισραηλινό έδαφος.

Οι τρομοκράτες της Χαμάς κρύβονται στην Πόλη της Γάζας μέσα σε τούνελ που βρίσκονται κάτω από τα σπίτια στην Πόλη της Γάζας ως επίσης και εντός πολυκατοικιών, που κατοικούνται και από αθώους πολίτες. Κάτοικοι της Γάζας, κινηθείτε νοτιότερα για την ασφάλεια την δική σας και των οικογενειών σας. Απομακρυνθείτε από τους τρομοκράτες της Χαμάς που σας χρησιμοποιούν ως ασπίδες ασφαλείας.

Ο ισραηλινός στρατός πρόκειται τις επόμενες ημέρες να συνεχίσει διεξοδικότερα τις επιχειρήσεις του στην Πόλη της Γάζας και επιθυμεί να μην υπάρξουν απώλειες αμάχων».

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΗΕ, Στέφαν Ντόζρικ, με δήλωσή του εκλιπαρεί το Ισραήλ να ακυρώσει την εντολή εκκένωσης επισημαίνοντας ότι η μετακίνηση 1.100.000 πολιτών προς τις νοτιότερες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας θα προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή.

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε σε συνάντηση τον επικεφαλής της μόνιμης αντιπροσωπείας του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Γκιλάντ Ερντάν, για να του δώσει διευκρινίσεις. Ο Ερντάν με δημόσια δήλωσή του απέρριψε το αίτημα του ΟΗΕ αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «ο ΟΗΕ θα έπρεπε να είχε φροντίσει να εμποδίσει την ενίσχυση του οπλοστασίου της Χαμάς» και κάλεσε τον διεθνή οργανισμό να επικεντρωθεί «στο πραγματικό ανθρωπιστικό ζήτημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή, δηλαδή την απελευθέρωση των ισραηλινών αιχμαλώτων». / Γαβριήλ Χαρίτος – 13/10/2023

ΒΙΝΤΕΟ