News&

Μεταθέτουν τις… ευθύνες και όχι γιατρό στο αεροδρόμιο της Ρόδου – Τι λένε οι φορείς – Απάντηση 2ης ΥΠΕ κ Fraport

Share

 

Γιατί δεν υπάρχει ιατρική κάλυψη σε μόνιμη βάση στο αεροδρόμιο της Ρόδου; Προβλέπεται από τη νομοθεσία; Και αν ναι, ποιος έχει την αρμοδιότητα να το υλοποιήσει;

Αυτά τα ερωτήματα ήρθαν ξανά στο προσκήνιο μετά το τελευταίο περιστατικό υγείας στο αεροδρόμιο «Διαγόρας», που ανακίνησε για μία ακόμα φορά τη συζήτηση, θέτοντας ξανά τον προβληματισμό: γιατί να εκτίθεται ο προορισμός από τα έκτακτα περιστατικά υγείας και οι ζωές επιβατών, επισκεπτών και εργαζομένων να μπαίνουν σε κίνδυνο.

Η έρευνα για το θέμα αποδεικνύει ότι οι ευθύνες μετατίθενται και κάθε φορέας παραθέτει νόμο, σύμφωνα με τον οποίο, αρμόδιος είναι… κάποιος άλλος. Υπό αυτές τις συνθήκες, τα πράγματα παραμένουν ως έχουν, μέχρι να υπάρξει συνεννόηση και διάθεση για συνεργασία αλλά κυρίως αποφασιστικότητα και πραγματικό ενδιαφέρον, ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια, για μόνιμη παρουσία γιατρού, αν δεν μας προλάβει το επόμενο περιστατικό, το οποίο σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα θα αντιμετωπιστεί από το προσωπικό της Fraport Greece που είναι εκπαιδευμένο για την παροχή πρωταρχικών πρώτων βοηθειών.

Το εξώδικο της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου

Το ζήτημα της απουσίας μόνιμου γιατρού από το αεροδρόμιο «Διαγόρας» ανακινήθηκε όταν το 2023 «έχασε» τη ζωή της 52χρονη τουρίστρια από τη Νορβηγία, η οποία μόλις είχε έρθει στη Ρόδο για διακοπές και βρισκόταν στο αεροδρόμιο. Τότε, η Ένωση Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου έστειλε στη Fraport εξώδικη δήλωση-διαμαρτυρία για την έλλειψη ιατρικής φροντίδας στο αεροδρόμιο «Διαγόρας».

Σημείωνε μάλιστα ότι θα προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια, αξιώνοντας την αποκατάσταση κάθε βλάβης που προκαλείται με ενέργειες ή παραλείψεις της εταιρείας και την καλούσε να λάβει άμεσα μέτρα για τη διασφάλιση παρουσίας ενός ιατρού σε μόνιμη βάση, με τον απαιτούμενο ιατρικό εξοπλισμό, στο αεροδρόμιο.

Στο εξώδικο τονιζόταν ως ανεπίτρεπτο το γεγονός ότι σε ένα διεθνές αεροδρόμιο, όπως αυτό της Ρόδου και με τον συνωστισμό που παρατηρείται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, να περιμένει κανείς ουσιαστική αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών από το προσωπικό του αεροδρομίου.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που λαμβάνουν χώρα στο αεροδρόμιο της Ρόδου περιστατικά που χρήζουν άμεσης ιατρικής φροντίδας. Ήδη, έχουν συμβεί αρκετά σε προγενέστερο χρόνο και είναι πολύ πιθανό έως βέβαιο να υπάρξουν αντίστοιχα περιστατικά και στο άμεσο μέλλον» ανέφερε, σημειώνοντας ότι σε αρκετές περιπτώσεις κάποιοι επισκέπτες, είτε κατά την άφιξή τους στο νησί είτε κατά την αναχώρησή τους, αιτούνται να επισκεφτούν το ιατρείο του αεροδρομίου για διάφορους λόγους, όμως δυστυχώς, δεν υφίσταται ιατρός εντός του αεροδρομίου για να τους παράσχει την απαιτούμενη ιατρική βοήθεια, όσο εκπαιδευμένο κι αν θεωρείται αυτό στις πρώτες βοήθειες.

Ερώτηση από Γιώργο Νικητιάδη

Την επιτακτική αναγκαιότητα λειτουργίας του Ειδικού Περιφερειακού Ιατρείου στο Διεθνές Αεροδρόμιο «Διαγόρας» της Ρόδου, που αποτελεί κύρια πύλη εισόδου τουριστών στη Δωδεκάνησο, κατέθεσε με σχετική Ερώτηση του στη Βουλή ο βουλευτής Δωδεκανήσου και τ. υφυπουργός Γιώργος Νικητιάδης. Η Ερώτηση κατατέθηκε την Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024, απευθυνόταν στον υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Σπυρίδωνα Γεωργιάδη και ανέφερε τα εξής:

«Το 2007 με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μεταφορών και Επικοινωνιών συνεστήθησαν τα Ειδικά Περιφερειακά Ιατρεία σε κρατικά αεροδρόμια. Μετά την παραχώρηση αεροδρομίων στη Fraport το 2015, η εταιρεία το 2020 ολοκλήρωσε την ανακαίνιση του αερολιμένα “ΔΙΑΓΟΡΑΣ” και μεταξύ άλλων ανακαίνισε και το ιατρείο του, εξοπλίζοντάς το με τον προβλεπόμενο υλικοτεχνικό εξοπλισμό ως όφειλε. Από τότε μέχρι και σήμερα το ιατρείο παραμένει κλειστό χωρίς μόνιμο γιατρό.

Μόνο το έτος 2023 το ΕΚΑΒ κλήθηκε 76 φορές για να αντιμετωπίσει και να παραλάβει περιστατικά από το χώρου του αεροδρομίου, ενώ δυστυχώς έχουν χαθεί και ανθρώπινες ζωές με πρόσφατο περιστατικό της 52χρονης τουρίστριας από τη Νορβηγία, λίγο μετά την άφιξή της. Η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς – Αιγαίου που είναι αρμόδια για τη στελέχωση του ιατρείου στο αεροδρόμιο, κωφεύει στα επί μακρόν αιτήματα πολιτών και φορέων της Ρόδου για τη στελέχωσή του.

Το 2023 το αεροδρόμιο της Ρόδου κατέγραψε τον τεράστιο αριθμό των 6.142.813 επιβατών, ενώ το 2022, οι διακινηθέντες επιβάτες έφτασαν σχεδόν τα 5,9 εκατομμύρια. Το γεγονός ότι υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη για μόνιμη παρουσία γιατρού στο αεροδρόμιο κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του όλο τον χρόνο στις περιπτώσεις εκείνες που ο αερολιμένας έχει επιβατική κίνηση άνω των 7.000.000 επιβατών ουδόλως σημαίνει ότι, σε έναν αερολιμένα με επιβατική κίνηση που πλησιάζει το όριο με πολλά ιατρικά περιστατικά να έχουν καταγραφεί, ακόμα και θανάτους, δεν οφείλει η Πολιτεία και, συγκεκριμένα, η αρμόδια 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς− Αιγαίου, να μεριμνήσει για τη στελέχωσή του με μόνιμο προσωπικό.

Το δικαίωμα στην υγεία και τη πρόσβαση σε αυτήν, όπως και η προστασία της νησιωτικότητας είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένα. Ο αερολιμένας “ΔΙΑΓΟΡΑΣ” της Ρόδου αποτελεί την πύλη εισόδου εκατομμυρίων αλλοδαπών και ημεδαπών τουριστών στη Δωδεκάνησο, αλλά και κομβικό σημείο μετακίνησης των νησιωτών της Δωδεκανήσου από και προς την ηπειρωτική Ελλάδα και μεταφοράς αγαθών. Έχει επίσης καταγραφεί πλήθος ιατρικών περιστατικών στον αερολιμένα της Ρόδου, για τα οποία απαιτήθηκε η επέμβαση ιατρού και η απουσία του υπήρξε για κάποιους συνανθρώπους μας μοιραία για την ίδια τους τη ζωή».

Η κοινή παρέμβαση των φορέων στα υπουργεία

Τα πράγματα όλο αυτό το διάστημα δεν άλλαξαν και πριν από περίπου δύο μήνες, εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων του τόπου μας με κοινή τους παρέμβαση προς τα υπουργεία Υγείας, Τουρισμού, Υποδομών και Μεταφορών αλλά και τη 2η ΥΠΕ, έθεσαν και πάλι το θέμα επισημαίνοντας ότι η Ρόδος αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως, εξυπηρετώντας καθημερινά χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο, ιδιαιτέρως την τουριστική περίοδο.

«Αξίζει να αναφερθεί ότι, με βάση τα επίσημα στοιχεία της Fraport, στη Ρόδο το 2024 διακινήθηκαν 6.921.748 επιβάτες, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση, κατά το διάστημα Απριλίου – Οκτωβρίου, μεταξύ των 14 αεροδρομίων που διαχειρίζεται η εταιρεία.

Σε ένα τόσο πολυσύχναστο αεροδρόμιο, με ιδιαιτέρως αυξημένη επιβατική κίνηση, σε ένα νησιωτικό προορισμό και με ιδιαιτέρως υψηλές θερμοκρασίες τους θερινούς μήνες, το ιατρείο παραμένει κλειστό και δεν υπάρχει παρουσία μόνιμου ιατρικού προσωπικού, καθώς αυτή προβλέπεται μόνο στις περιπτώσεις εκείνες που ο αερολιμένας έχει επιβατική κίνηση άνω των 7.000.000 επιβατών (ΦΕΚ 769/10.03.2017).

Τα περιστατικά, τα οποία χρήζουν ιατρικής βοήθειας, δεν είναι μηδενικά ούτε σπάνια. Η απουσία μόνιμου ιατρού και η καθυστέρηση χορήγησης πρώτων βοηθειών ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τις ανθρώπινες ζωές εκατομμυρίων επιβατών και υπαλλήλων και υπονομεύει τη λειτουργία του Αερολιμένα και την εικόνα του προορισμού» ανέφεραν οι φορείς.

Η απάντηση της 2ης ΥΠΕ

Απάντηση στους φορείς έδωσε τελικά η … 2η ΥΠΕ, η οποία δια του διοικητή Χρήστου Ροϊλού, λίγες μέρες μετά ανέφερε σε επιστολή της τα εξής:

«Με την υπουργική απόφαση με αριθμ. Υ3α/ΓΠ/89907/07 (ΦΕΚ 819 Β΄/24-5- 2007) και τίτλο “Σύσταση Ειδικών Περιφερειακών Ιατρείων (Ε.Π.Ι) σε Κρατικούς Αερολιμένες της Χώρας”, συστάθηκε, μεταξύ άλλων, Ειδικό Περιφερειακό Ιατρείο (Ε.Π.Ι.) στον Κρατικό Αερολιμένα, Ρόδου ως αποκεντρωμένη μονάδα του Γ.Ν. Ρόδου “Α. Παπανδρέου”, αρμοδιότητας της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου.

Με την ίδια ΥΑ, τα αναφερόμενα Ε.Π.Ι. προβλέπεται να λειτουργούν με ιατρούς υπόχρεους υπηρεσίας υπαίθρου και με προσωπικό που υπηρετεί στους φορείς στους οποίους υπάγονται τα Ε.Π.Ι. Με τον νόμο 4238/2014 “Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.), αλλαγή σκοπού Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και λοιπές διατάξεις” προβλέφθηκε ότι “Επίσης, μεταφέρονται και εντάσσονται στην οργανωτική δομή των οικείων Δ.Υ.ΠΕ. και αποτελούν εφεξής αποκεντρωμένες οργανικές μονάδες τους τα Ειδικά Κέντρα Υγείας και τα Ειδικά Περιφερειακά Ιατρεία τα οποία έχουν συσταθεί ως αποκεντρωμένες μονάδες των Νοσοκομείων του ΕΣΥ” (άρθρο 2 παρ. 2).

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Πυρασφάλειας για αεροδρόμια – ελικοδρόμια και πεδία προσγειώσεων αεροσκαφών, όπως τροποποιήθηκε το 2017 με την υπ’ αριθμ. Δ3/Γ/5650/1948 απόφαση του διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΦΕΚ 769/Β΄/2017), ορίστηκε ότι: “Η στελέχωση των Ιατρείων Α΄ Βοηθειών αποτελεί υποχρέωση του φορέα λειτουργίας / διαχείρισης εκάστου Αερολιμένα. Η στελέχωση πραγματοποιείται (α) από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό με ευθύνη του λειτουργίας / διαχείρισης ή (β) με ιατρικό προσωπικό, επίσης με ευθύνη του φορέα λειτουργίας / διαχείρισης και εξαρτάται από την επιβατική κίνηση ενός εκάστου Αερολιμένα, καθώς και από τις περιόδους αιχμής της αεροπορικής επιβατικής κίνησης, όπως αυτή αναλύεται στο πίνακα 5.1…”.

Ο εν λόγω αερολιμένας έχει περιέλθει μαζί με άλλους στην ευθύνη της Fraport Greece AE, η οποία έχει και την ευθύνη για τη λειτουργία και διαχείρισή του. Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση».

Οι ελπίδες στον… πρωθυπουργό

Μετά και το τελευταίο περιστατικό στο αεροδρόμιο, με επιβάτη ο οποίος τελικά στάθηκε τυχερός μέσα στην ατυχία του, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και οι φορείς της περιοχής επανήλθαν αυτή τη φορά, στέλνοντας επιστολή στον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας την παρέμβασή του.

Στην κοινή επιστολή των εκπροσώπων των φορέων, τονίζεται ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής δεν μπορεί να εξαρτάται από στατιστικούς περιορισμούς. Οι συνυπογράφοντες ζητούν την άμεση αναθεώρηση του ισχύοντος νομικού πλαισίου (ΦΕΚ 769/Β’/2017), ώστε η υποχρέωση παρουσίας ιατρού να ισχύει ανεξαρτήτως αριθμητικών προϋποθέσεων, ειδικά για αεροδρόμια με τουριστικό και νησιωτικό χαρακτήρα όπως της Ρόδου.

Επιπλέον, ζητείται να αναλάβει την ευθύνη η διαχειρίστρια εταιρεία του αεροδρομίου (Fraport Greece) για τη στελέχωση με εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, καθώς και να υπάρξει συνεργασία των αρμόδιων υπουργείων, ώστε η αναγκαία αυτή αλλαγή να εφαρμοστεί άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις.

«Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου δεν μένει θεατής όταν διακυβεύονται ζητήματα ουσίας, όπως η ασφάλεια, η υγεία και η αξιοπιστία της Ρόδου ως προορισμού. Είναι αδιανόητο να λειτουργεί το τρίτο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας χωρίς μόνιμο γιατρό. Η υγειονομική κάλυψη σε έναν διεθνή αερολιμένα δεν μπορεί να είναι υπόθεση συγκυριών ή στατιστικών δεδομένων. Είναι ζήτημα εθνικής αξιοπιστίας και θα το επαναφέρουμε όσες φορές χρειαστεί», ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Ιωάννης Γ. Πάππου.

Τι λέει η Fraport Greece

Η «Ροδιακή» παραθέτει και τη θέση της Fraport Greece σχετικά με το ζήτημα. Σε ερώτημα που της απευθύνθηκε, αναφέρει τα εξής:

«Ενημέρωση σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας και στελέχωσης των Ειδικών Περιφερειών Ιατρείων (ΕΠΙ) στα αεροδρόμια υπό τη διαχείριση της Fraport Greece»

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4389/2016 (“Συμβάσεις Παραχώρησης”) η Fraport Greece ανέλαβε την αναβάθμιση, συντήρηση, διαχείριση και λειτουργία των 14 περιφερειακών αεροδρομίων (“Αεροδρόμια”). Δυνάμει των Συμβάσεων Παραχώρησης, η Fraport Greece έχει συμβληθεί με το ΕΚΑΒ και το υπουργείο Υγείας με σχετικές Συμβάσεις Παροχής Υπηρεσιών.

Πλέον των ανωτέρω, επισημαίνεται ότι από τις διατάξεις των ΦΕΚ 819/2007 και ΦΕΚ 822/2007 η σύσταση και η μόνιμη στελέχωση και λειτουργία των Ειδικών Περιφερειακών Ιατρείων (ΕΠΙ) στα Αεροδρόμια με ιατρούς, αποτελεί ευθύνη και αρμοδιότητα των κατά τόπους Υγειονομικών Περιφερειών του υπουργείου Υγείας.

Ακόμη, αναφορικά με τις διατάξεις της υπ’ αριθμ.Δ3/Γ/5650/1948 Απόφασης του Διοικητή ΥΠΑ, η οποία ρυθμίζει, μεταξύ άλλων, το ζήτημα της στελέχωσης των ιατρείων των αεροδρομίων της χώρας με ιατρικό ή μη ιατρικό προσωπικό (ίδ. ΦΕΚ 769/Β/2017), η τυχόν υποχρέωση περί παρουσίας μονίμου ιατρού ή/και νοσηλευτικού προσωπικού στο Αεροδρόμιο αποτελεί υποχρέωση του Δημοσίου.

Όσον αφορά στον εξοπλισμό των ΕΠΙ, η Fraport Greece μεριμνά ώστε να είναι πλήρως εξοπλισμένα και να διαθέτουν χώρους που ικανοποιούν πλήρως τις ανάγκες της λειτουργίας τους αλλά και τις απαιτήσεις του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου. Επιπλέον, για την ασφάλεια όλων των προσώπων (επιβατών, εργαζομένων κ.λπ.) που ευρίσκονται στα Αεροδρόμια, καθ’ όλο το ωράριο λειτουργίας τους υφίσταται κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό για παροχή πρωταρχικών πρώτων βοηθειών.

Σχετικά με το έκτακτο περιστατικό υγείας επιβάτη στο αεροδρόμιο Ρόδου “Διαγόρας» στις 30 Ιουνίου 2025

Αναφορικά με το εν θέματι έκτακτο και ατυχές συμβάν, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι, όπως και σε κάθε ανάλογο περιστατικό έκτακτης ανάγκης που έχει σημειωθεί στα 14 Αεροδρόμια, ακολουθήθηκαν πιστά όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες που ορίζονται από τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας. Ειδικότερα, στον επιβάτη παρασχέθηκε άμεσα η απαιτούμενη βοήθεια με τη χρήση απινιδωτή, ο οποίος ήταν τοποθετημένος σε ενδεδειγμένο σημείο στο αεροδρόμιο της Ρόδου, σύμφωνα με τις προβλέψεις του σχετικού πρωτοκόλλου. Παράλληλα, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς – τόσο από την πλευρά του αεροδρομίου της Ρόδου όσο και από τις αρμόδιες δημόσιες υγειονομικές αρχές – ενήργησαν άμεσα και συντονισμένα, με στόχο τη σταθεροποίηση της κατάστασης του επιβάτη και τη διακομιδή του, έχοντας τις αισθήσεις του, στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου.

Σε κάθε περίπτωση, θα θέλαμε να τονίσουμε την αδιαπραγμάτευτη δέσμευση της Fraport Greece για την ασφάλεια και προστασία των επιβατών, σε κάθε επίπεδο της επιχειρησιακής της δραστηριότητας. Η λειτουργία των 14 Αεροδρομίων διέπεται αυστηρά από τις ισχύουσες νομοθετικές και κανονιστικές ρυθμίσεις της Πολιτείας, τις οποίες τηρούμε απαρέγκλιτα, θέτοντας ως ύψιστη προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή και την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας».

Όπως προκύπτει, κάθε εμπλεκόμενος φορέας διευκρινίζει ότι δεν είναι δική του ευθύνη η κάλυψη του αεροδρομίου με μόνιμο ιατρικό προσωπικό με αποτέλεσμα να περνά ο καιρός και λύση να μη βρίσκεται. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι θέσεις συμπατριωτών μας που έζησαν ή ζουν το πρόβλημα, και οι οποίοι δηλώνουν τα εξής:

Χρήστος Μιχαλάκης, πρόεδρος Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου, αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού

«H απουσία μόνιμου γιατρού από το αεροδρόμιο της Ρόδου και παρά τις επανειλημμένες ενέργειες και επισημάνσεις των φορέων της περιοχής, συνιστά σκάνδαλο. Δε μιλάμε για ένα μικρό αεροδρόμιο αλλά για μία από τις κύριες πύλες εισόδου της χώρας μας με εκ αφίξεις ετησίως. Το υπουργείο υγείας και οι αρμόδιοι φορείς του και ο φορέας που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο (Fraport) φέρουν την ευθύνη. Η υγειονομική ασφάλεια των εργαζομένων και των επιβατών δεν πρέπει να τίθεται σε δεύτερη μοίρα. Δε δείχνουμε σοβαρότητα. Η στελέχωση του ιατρείου στο αεροδρόμιο δεν είναι παροχή πολυτελείας. Είναι αυτονόητο».

Δημήτρης Κρητικός, γιατρός, επικεφαλής δημοτικής παράταξης «Ρόδος Αξιών» , πρώην δήμαρχος Καμείρου

«Είναι απαράδεκτο όταν διακινούνται περίπου 6 εκ. επιβάτες τον χρόνο μέσω του αεροδρομίου της Ρόδου να μην υπάρχει γιατρός, αν και κανονικά θα έπρεπε να υπάρχουν γιατροί σε 24ωρη βάση αλλά και νοσηλευτές-τραυματιοφορείς.

Με αφορμή το τελευταίο περιστατικό αυτό, θα ήθελα να επισημάνω ότι τον απινιδωτή, δεν μπορεί να τον χρησιμοποιήσει ο οποιοσδήποτε, πρέπει να είναι κάποιος γιατρός και να γνωρίζει τη χρήση του ή νοσηλευτής και επίσης να γνωρίζει τη χρήση του αλλά κυρίως να εκτιμήσει κάποιος ειδικός αν πρέπει να τον χρησιμοποιήσει. Δε σημαίνει ότι όποιος χάνει τις αισθήσεις του χρειάζεται απινίδωση.

Χρειάζεται πρώτα ιατρική εκτίμηση για το περιστατικό και την κατάσταση του ασθενή και μετά να εφαρμοστεί η αγωγή και να γίνει η αντιμετώπιση. Ποιος θα την αξιολογήσει αυτή την κατάσταση; Αν κάποιος πέσει και χάσει τις αισθήσεις του μπορεί να έχει για παράδειγμα υπογλυκαιμία, υπεργλυκαιμία, να έχει υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, και οτιδήποτε άλλο. Δεν μπορείς να του κάνεις καρδιοαναπνευστική αγωγή και να χειροτερέψει η κατάσταση χωρίς λόγο!

Είναι δύσκολο από την άλλη κάποιος από το προσωπικό να εκπαιδευτεί για να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να είναι γιατρός ή εξειδικευμένος διασώστης που να έχει εκτιμήσει πριν για τι περιστατικό πρόκειται. Πρέπει να δει αν έχει σφυγμό, αν είνα σωστός ο ρυθμός, να ακούσει τον ασθενή, να εξετάσει τα μάτια του, να δει αν αναπνέει σωστά και μετά να εκτιμήσει αν έχει ανακοπή.

Δεν θα έπρεπε όμως να έχει γιατρό μόνο το αεροδρόμιο αλλά και το λιμάνι και όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι. Έχω πάει σε πολλές χώρες του κόσμου , όπου και αν βρίσκονται τουρίστες υπάρχει οργανωμένο ιατρείο με γιατρό ή με νοσηλευτές και ασθενοφόρο. Παράδειγμα, οι αρχαιολογικοί χώροι έχουν ιατρεία. Ως δήμαρχος Καμείρου, πήγα κάποτε στην αρχαία Κάμειρο και βρήκα μία λιποθυμισμένη γυναίκα πάνω σε ένα παγκάκι. Παντού θα έπρεπε να υπάρχει ιατρείο».

Θανάσης Βυρίνης, πρώην αντιδήμαρχος Τουρισμού

«Όσο οι αρμόδιοι φορείς δεν φαίνεται να λειτουργούν με βάση την κοινή λογική και αυτόβουλα, θα συνεχίσουμε να (εν)οχλούμε για την ασφάλεια του συνόλου των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού μας!

Ανυπαρξία από νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό σε μόνιμη βάση, σε ένα αεροδρόμιο που εξυπηρετεί εκατομμύρια επιβάτες ετησίως. Πολλά περιστατικά σημειώνονται συνεχώς (τόσο σε επιβάτες που ταξιδεύουν, όσο και σε εργαζόμενους) που χρήζουν ιατρικής περίθαλψης χωρίς αυτή να είναι δυνατή σε άμεσο χρόνο. Όσο καλή θέληση και να υπάρχει και προσπάθεια από το προσωπικό του ΕΚΑΒ και του Νοσοκομείου της Ρόδου να καλύψουν αυτό το κενό, είναι αυτονόητο πως δεν υπάρχει πάντα ο χρόνος της αναμονής. Έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές και εμείς ακόμα περιμένουμε τη λύση.

Η άμεση διαμόρφωση ενός αξιοπρεπούς χώρου για ιατρείο εντός του αεροδρομίου, είναι απόλυτης προτεραιότητας. Η λειτουργία του πρέπει να είναι ολοήμερη, τουλάχιστον στις ώρες αιχμής με την πρόσληψη Νοσηλευτών και ακόμα ενός γιατρού!» -ΡΟΔΙΑΚΗ

Exit mobile version