Η Πινακοθήκη Ρόδου ανοίγει την φετινή εκθεσιακή περίοδο με την έκθεση «Βιογραφία»

Share

Το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου, με αφορμή τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν από την πανδημία, νιώθει την ανάγκη να μοιραστεί με το ευρύ κοινό σπάνια έργα της Πινακοθήκης Ρόδου, που φιλοξενείται στο Νεστορίδειο Μέλαθρο.

Η συλλογή – μοναδικής σημασίας σε όλη την Ελλάδα – παρουσιάζει με πληρότητα τους δασκάλους της ελληνικής τέχνης και τους μαθητές τους, οι οποίοι έγιναν με τη σειρά τους οι δικοί μας δάσκαλοι. Είναι δηλαδή μια συλλογή που μπορεί διαχρονικά να φέρνει σε επαφή το κοινό και τους δημιουργούς της στα εικαστικά μας πράγματα.

Η Πινακοθήκη Ρόδου ανοίγει την φετινή εκθεσιακή περίοδο με την έκθεση «Βιογραφία» αποκαλύπτοντας το «πρόσωπο» της συλλογής της.

Η «Βιογραφία» παρουσιάζει τις προσωπογραφίες κορυφαίων Ελλήνων δημιουργών όπως των: Κόντογλου, Τσαρούχη, Φασιανού, Εγγονόπουλου, Μόραλη, Χαλεπά. Προσωπογραφίες παιγνιώδεις αλλά και πιο σοβαρές, όλες εκείνες τις μορφές που από τις αρχές του περασμένου αιώνα μέχρι σήμερα έχουν να αφηγηθούν στον κόσμο ιστορίες για τους καλλιτέχνες και την εποχή τους.

Η «Βιογραφία» αναψηλαφώντας το «πρόσωπό» της προσφέρει στο κοινό μια επισκόπηση της ιστορίας της Νεοελληνικής Τέχνης. Αποκαλύπτοντας τη μορφή αυτών των προσώπων, καταγράφει δι’ αυτών την εξέλιξη της εγχώριας ζωγραφικής από τον Θεόφιλο ως τον Θεοφυλακτόπουλο σε μία τολμηρή συνομιλία. Για διαφορετικούς λόγους κάθε πρόσωπο – και ο δημιουργός του – στέκονται συμβολικά για να αφηγηθούν την ιστορία τους κι όλοι μαζί συνθέτουν την ιστορία της Πινακοθήκης Ρόδου.

Η έκθεση, όμως, δεν έχει στενά τοπικό χαρακτήρα. Οι νέες συνθήκες έφεραν ένα εντελώς νέο πλαίσιο στον τρόπο στησίματος, αλλά και θέασης μίας έκθεσης: Η «Βιογραφία» πλέον εκτίθεται ψηφιακά, στην ιστοσελίδα του Μουσείου www.mgamuseum.gr και σε όλα τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, μέσω της τεχνολογίας της εικονικής περιήγησης.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι καινοτόμα και προσφέρει ένα πλήθος πλεονεκτημάτων: δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη να κινηθεί με εξαιρετικά ρεαλιστικό τρόπο μέσα στον χώρο της έκθεσης, ενώ παράλληλα μπορεί να ενεργοποιήσει με ένα κλικ τους υπερσυνδέσμους που έχουν ενσωματωθεί μέσα στην περιήγηση και να έχει πρόσβαση σε περισσότερες πληροφορίες (επεξήγηση πίνακα, προβολή βίντεο, φωτογραφία).

Σε αυτό το ριζικά αλλαγμένο τοπίο, η «Βιογραφία» και η Πινακοθήκη Ρόδου ανοίγονται στο ψηφιακό κοινό, σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Την εκθεση έχει επιμεληθεί ο κ. Γιώργος Μυλώνας, Ιστορικός τέχνης για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο τηλ. +30 697 729 5882

Link for Virtual Tour