2η πρόωρη αποπληρωμή χρεών του ΔΝΤ ύψους 3,3 δις. ευρώ

Share

2η πρόωρη αποπληρωμή χρεών του ΔΝΤ ύψους 3,3 δις. ευρώ

Γράφει η Ειρήνη Χαλκίτη

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία της νέας πρόωρης αποπληρωμής τμήματος των υφιστάμενων δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η δεύτερη που λαμβάνει χώρα από την παρούσα κυβέρνηση.

Μετά από απόφαση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, το μέρος του δανείου που αποπληρώθηκε είναι ύψους 3,3 δισ. ευρώ και αφορά τα ποσά των χρεολυσίων που θα αποπληρώνονταν από σήμερα 19 Μαρτίου έως και τις 2 Δεκεμβρίου 2022. Πιο συγκεκριμένα, περίπου 1,5 δισ. ευρώ θα αποπληρώνονταν εντός του τρέχοντος έτους και τα υπόλοιπα το 2022. Η πρώτη πρόωρη αποπληρωμή είχε καταβληθεί το Νοέμβριο του 2019.

Έτσι η χώρα μας προεξοφλεί 6 δισ. ευρώ από τα συνολικά περίπου 8 δισ. ευρώ του δανεισμού από το ΔΝΤ έως το καλοκαίρι του 2019, ήτοι περίπου το 75% αυτού. Το ποσό του δανείου που απομένει είναι περίπου 1,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες είχαν προηγηθεί σχετικές διαβουλεύσεις και είχε υποβληθεί επίσημο αίτημα από το υπουργείο Οικονομικών, στις 8 Φεβρουαρίου 2021 και η αποπληρωμή, με την οποία επιτυγχάνεται η βέλτιστη αξιοποίηση των υφιστάμενων ταμειακών διαθεσίμων του Ελληνικού Δημοσίου, αξιολογείται από το υπουργείο ως κίνηση που θα εκθλιφθεί θετικά από τις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.

Όταν αποφασίστηκε να σταλεί το σχετικό αίτημα στους θεσμούς, περί τα τέλη Δεκεμβρίου 2020, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε δηλώσει ότι , με τη νέα αποπληρωμή, εκτός από την βέλτιστη αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων άμεσα, μειώνεται ο επιτοκιακός και συναλλαγματικός κίνδυνος, περιορίζεται ο κίνδυνος αναχρηματοδότησης για τα επόμενα δύο έτη και ενισχύεται περαιτέρω η αξιοπιστία της χώρας έναντι εταίρων, θεσμών, αγορών και επενδυτών.

Η ολοκλήρωση της δεύτερης αυτής προεξόφλησης ,παράλληλα με τα διάφορα θετικά γεγονότα για την οικονομία ων τελευταίων ημερών, όπως η πολύ επιτυχημένη έξοδος της χώρας στις αγορές με το 30ετές ομόλογο και η επιτυχή 9η αξιολόγηση της χώρας, βελτιώνουν σημαντικά το κύρος και την αξιοπιστία μας, ενισχύουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και στέλνουν ένα θετικό και αισιόδοξο μήνυμα στις αγορές.