ΕΕ: Ενημερωτική εκδήλωση για την πορεία του εμβολιασμού διοργάνωσε ο Β.Μεϊμαράκης

Share

Ενημερωτική εκδήλωση για την πορεία του εμβολιασμού στην ΕΕ, με συμμετοχή βουλευτών από τα εθνικά κόμματα της πολιτικής οικογένειας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, διοργάνωσε ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Η ευρωπαία επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, η Α’ αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα και ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, ενημέρωσαν τους βουλευτές των εθνικών κομμάτων του ΕΛΚ για τις τρέχουσες εξελίξεις γύρω από το θέμα των εμβολίων και απάντησαν στις ερωτήσεις τους.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στην τοποθέτησή του, ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε ότι «τις τελευταίες ημέρες, η Ευρώπη βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα με αφορμή τη μείωση των εμβολίων από τις φαρμακευτικές εταιρείες» και πρόσθεσε ότι «οι αντιδράσεις είναι πολλές, ωστόσο, χάρη στις πρωτοβουλίες της ΕΕ, ο ευρωπαίος πολίτης έχει άμεση πρόσβαση σε ένα ασφαλές εμβόλιο».

«Υπήρξε κριτική, αλλά ο χειρισμός αυτής της πρωτοφανούς πανδημίας αποτελεί μια δύσκολη εξίσωση» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι «στη μάχη αυτή είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι για να ξεπεράσουμε την πανδημία, που έχει πολλές παραμέτρους, υγειονομικές, κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές». Παράλληλα, επισήμανε ότι «το θέμα δεν είναι γεωπολιτικό και θα πρέπει να το προσεγγίζουμε χωρίς κραυγές, ακρότητες και λαϊκισμούς και σε απόλυτη συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα». Τέλος, «επανέλαβε και υποστήριξε την πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και δήλωσε ότι αυτό θα διευκολύνει την επιστροφή μας στην κανονικότητα».

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, «η ευρωπαία επίτροπος, Στέλλα Κυριακίδου, αναφέρθηκε στους χειρισμούς που έγιναν από πλευράς ΕΕ στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τις φαρμακευτικές εταιρείες και παραδέχθηκε ότι οι καθυστερήσεις είχαν να κάνουν με τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου σε συνδυασμό με τη χαμηλή του τιμή και ασφάλειά του». Επίσης, η κ. Κυριακίδου, «εξέφρασε την πίστη της ότι θα επιτευχθεί ο στόχος της ΕΕ, δηλαδή ο εμβολιασμός του 70% του πληθυσμού της ΕΕ μέχρι το τέλος του καλοκαιριού και δεσμεύτηκε ότι από τα μέσα Φεβρουαρίου θα έχουμε μεγάλη αύξηση της παραγωγής και των αποθεμάτων».

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΕΚΛ στο Ευρωκοινοβούλιο, Μ. Βέμπερ, ανέφερε ότι «χάρη στην ευρωπαϊκή στρατηγική δεν υπάρχουν Ευρωπαίοι δύο ταχυτήτων», σημειώνοντας ότι «δεν θέλουμε έναν πόλεμο εμβολίων, αλλά πρέπει να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά μας ως Ευρωπαϊκή Ένωση και να δίνουμε εμπεριστατωμένες απαντήσεις στον ευρωπαίο πολίτη».

Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, δήλωσε ότι «παρά τα προβλήματα, η Ευρώπη τα κατάφερε και μέσα σε δώδεκα μήνες έχουμε ένα ασφαλές εμβόλιο και αυτό το πετύχαμε χάρη στην κοινή μας δράση» και προσέθεσε: «Την εποχή του Brexit και της παραπληροφόρησης πρέπει να δείξουμε ότι αυτά που κάνουμε είναι περισσότερα από αυτά που λέμε, το χρωστάμε στη νέα ευρωπαϊκή γενιά».

Από το την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος του ΕΚ, Αντόνιο Ταγιάνι, δήλωσε πως «όπως παραδεχόμαστε τις αδυναμίες μας, έτσι πρέπει να παραδεχθούμε ότι το ΕΛΚ και ο πρόεδρος Βέμπερ υπήρξαν πρωτοπόροι για να υπάρξει κοινή δράση. Είναι ανάγκη να ενισχύσουμε τον ευρωπαϊκό συντονισμό σε έκτακτες ανάγκες».

Τέλος, σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην εκδήλωση συμμετείχαν από πλευράς ελληνικού Κοινοβουλίου, ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, Ιωάννης Μπούγας, και οι βουλευτές Β’ Αθηνών Βορείου Τομέα Δημήτρης Καιρίδης, Δράμας Κωνσταντίνος Μπλούχος, Ευβοίας Σπύρος Πνευματικός, και Λάρισας Στέλλα Μπίζιου. / ΑΠΕ