Πρόσκληση προς τους πολίτες της ΕΕ: «Το μέλλον είναι στα χέρια σου»

Share

•Πρόσκληση προς τους πολίτες της ΕΕ: «Το μέλλον είναι στα χέρια σου»

•Συνεχίζονται οι εργασίες για να ανοίξει η ψηφιακή πλατφόρμα της Διάσκεψης στις 19 Απριλίου

•Προετοιμασία της εναρκτήριας εκδήλωσης στις 9 Μαΐου (Ημέρα της Ευρώπης)

Κατά τη συνεδρίασή της την Τετάρτη, η εκτελεστική επιτροπή της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης συνέχισε τις προετοιμασίες για την έναρξη της Διάσκεψης.

Η εκτελεστική επιτροπή ενέκρινε την πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα που θα επιτρέψει στους πολίτες σε ολόκληρη την ΕΕ να συνεισφέρουν στη Διάσκεψη. Συμφώνησε επίσης σχετικά με τις μεθόδους εργασίας της και σημείωσε πρόοδο στις προετοιμασίες για την εναρκτήρια εκδήλωση την Ημέρα της Ευρώπης (9 Μαΐου).

Ανοικτός και χωρίς αποκλεισμούς διάλογος στο πλαίσιο της συμμετοχικής δημοκρατίας
Από τις 19 Απριλίου, χάρη σε αυτή τη νέα πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα, πολίτες από ολόκληρη την Ευρώπη θα έχουν τη δυνατότητα να διατυπώσουν τις απόψεις τους για οποιοδήποτε θέμα θεωρούν σημαντικό για το μέλλον της ΕΕ. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες (για πρώτη φορά σε επίπεδο ΕΕ) να προβάλλουν τις ιδέες τους, να σχολιάζουν ιδέες άλλων ανθρώπων, καθώς και να σχεδιάζουν και να συμμετέχουν σε δράσεις.

Η πλατφόρμα θα είναι ο κεντρικός κόμβος της Διάσκεψης, ένας χώρος όπου θα συγκεντρώνονται και θα κοινοποιούνται όλες οι συνεισφορές των πολιτών για την Διάσκεψη, συμπεριλαμβανομένων των αποκεντρωμένων δράσεων , των Ομάδων Ευρωπαίων Πολιτών και των Συνόδων Ολομέλειας της Διάσκεψης.

Ένας εξειδικευμένος μηχανισμός για την διαχείριση των συμβολών των πολιτών μέσω της πλατφόρμας θα συγκεντρώνει και θα αναλύει τα βασικά ζητήματα που τίθενται, ώστε τα δεδομένα αυτά να μπορούν επίσης να λαμβάνονται υπόψη κατά τη διάρκεια των συζητήσεων των Ομάδων των Ευρωπαίων Πολιτών και στην Ολομέλεια της Διάσκεψης.

Η πλατφόρμα θα παρέχει επίσης πληροφορίες σχετικά με τη δομή και το έργο της Διάσκεψης, καθώς και πόρους για τους διοργανωτές εκδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένου ενός καταλόγου των πιο σημαντικών εκδηλώσεων, μέσω των οποίων θα μπορούν να προωθούν τις πρωτοβουλίες τους σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι πολίτες θα μπορούν εύκολα να αναζητήσουν δράσεις στις οποίες επιθυμούν να συμμετάσχουν χάρη στον διαδραστικό χάρτη.

Μετά τη συνεδρίαση, οι συμπρόεδροι της Εκτελεστικής Επιτροπής δήλωσαν τα εξής.

Ο Guy Verhofstadt (RE, Βέλγιο) εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε: «Η συζήτηση αυτή πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν πιο ζωντανή, και εν μέσω πανδημίας αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πειραματιστούμε όσο το δυνατόν περισσότερο με την ψηφιακή τεχνολογία. Με την πλατφόρμα αυτή, προσφέρουμε τα εργαλεία που θα δώσουν σε όλους την ευκαιρία να συμμετάσχουν ενεργά στη συζήτηση, και θα διασφαλίσουμε ότι οι ιδέες τους θα τροφοδοτήσουν την ανάλυση και τα συμπεράσματα της Διάσκεψης. Μιλάμε για το μέλλον των πολιτών, επομένως και η Διάσκεψη είναι δική τους.»

Η υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Πορτογαλίας, εξ ονόματος της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, Ana Paula Zacarias, τόνισε ότι «Η ψηφιακή πλατφόρμα θα δώσει χώρο τους Ευρωπαίους στον δημόσιο διάλογο. Θα τους επιτρέψει να εκφράσουν τις ανησυχίες τους, να μοιραστούν τα όνειρά τους και τις προσδοκίες τους και να συνεργαστούν με τους εκπροσώπους τους. Η Ένωση χρειάζεται τη δύναμη των πολιτών της που την υποστηρίζουν για να γίνει ισχυρότερη. Πρόκειται για μια κρίσιμη στιγμή, η οποία θα μας επιτρέψει να συζητήσουμε με ειλικρίνεια και χωρίς ταμπού διαφορετικές απόψεις.»

Η αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τη Δημοκρατία και τη Δημογραφία, Dubravka Šuica, δήλωσε: «Η έναρξη λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας σε δέκα ημέρες θα προσφέρει στους πολίτες μας ένα μοναδικό χώρο για να συμμετέχουν σε συζητήσεις και συζητήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. Θα επιτρέψει στους πολίτες να μοιραστούν τις ιδέες, τις ανησυχίες, τις ελπίδες και τα όνειρά τους – σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ. Η δυναμική της Διάσκεψης αυξάνεται και ανυπομονώ για το αποτέλεσμα.»

Το επίσημο hashtag της Διάσκεψης #ΤοΜέλλονΣουΑνήκει απευθύνει πρόσκληση προς τους πολίτες της ΕΕ να συμβάλουν και να καθορίσουν το μέλλον της: «Το μέλλον είναι στα χέρια σου».

Εναρκτήρια εκδήλωση για την Ημέρα της Ευρώπης
Επιπλέον, η Εκτελεστική Επιτροπή σημείωσε πρόοδο όσον αφορά την προετοιμασία της εναρκτήριας εκδήλωσης της Διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί την Ημέρα της Ευρώπης (9 Μαΐου), εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες της πανδημίας. Ενέκρινε επίσης τις μεθόδους εργασίας της ίδιας της Επιτροπής και διεξήγαγε μια πρώτη συζήτηση σχετικά με το σχέδιο κανόνων για τη σύνθεση και τις εργασίες των Συνόδων Ολομέλειας της Διάσκεψης.

Επόμενα βήματα
Η Εκτελεστική Επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου σε δύο εβδομάδες, προκειμένου να ολοκληρώσει τη συζήτηση σχετικά με τον εσωτερικό κανονισμό και να εξετάσει άλλες προϋποθέσεις για τη διοργάνωση της Διάσκεψης. / news-politics