Γαλλικές εκλογές: Την Κυριακή ο β’ γύρος -Αγωνία, παρά την επικράτηση Μακρόν επί της Λεπέν στο ντιμπέιτ (video)

Share

Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν ετοιμάζονται για το τελικό σπριντ στην κούρσα προς την κρίσιμη αναμέτρηση της Κυριακής μετά το σκληρό ντιμπέιτ, όπου συγκρούστηκαν επί σειράς θεμάτων από τις σχέσεις με τη Ρωσία μέχρι την ισλαμική μαντίλα.

Η Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σκληρή επιλογή στον δεύτερο γύρο της Κυριακής μεταξύ του κεντρώου Μακρόν και της Λεπέν με τις σκληρές αντιμεταναστευτικές θέσεις, η οποία επιδιώκει να γίνει η πρώτη ακροδεξιά επικεφαλής του γαλλικού κράτους σε ένα αποτέλεσμα που θα προκαλούσε σοκ σε όλη την Ευρώπη.

Δύο 24ωρα απομένουν στους μονομάχους για την ολοκλήρωση της προεκλογικής τους εκστρατείας καθώς απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις το Σάββατο. Ο Μακρόν προγραμματίζει για σήμερα συνάντηση με ψηφοφόρους βόρεια της γαλλικής πρωτεύουσας κι η Λεπέν μια προεκλογική συγκέντρωση στην πόλη Αράς της βόρειας Γαλλίας.

Σκληρή κόντρα για Ρωσία και ισλαμική μαντήλα
Στη χθεσινή τρίωρη τηλεμαχία εκατομμύρια Γάλλοι τηλεθεατές είδαν τον Μακρόν να επιχειρεί να καταφέρει συντριπτικά πλήγματα στη Λεπέν για το πρόγραμμα, τις ιδέες και τα πεπραγμένα της, ενώ η ακροδεξιά υποψήφια προσπαθούσε να εστιάσει στις επιδόσεις της κυβέρνησης.

Με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να ρίχνει τη σκιά της στην προεκλογική καμπάνια ο Μακρόν εξαπέλυσε πυρά κατά της Λεπέν για το δάνειο που πήρε το κόμμα της από ρωσική τράπεζα εν όψει της προεκλογικής εκστρατείας του 2017. «Εξαρτάστε από τη ρωσική κυβέρνηση και τον κ. Πούτιν. Όταν μιλάτε στη Ρωσία, απευθύνεστε στον τραπεζίτη σας», είπε.

Ο Μακρόν δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει και την αναγνώριση από μέρους της Λεπέν στο παρελθόν της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014. «Γιατί το κάνατε αυτό;», τη ρώτησε. Η Λεπέν απάντησε ότι είναι «απολύτως και πλήρως ελεύθερη γυναίκα», υποστηρίζοντας ότι το κόμμα της πήρε το δάνειο καθώς δεν μπορούσε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από γαλλικές τράπεζες που αρνιόντουσαν.

Μετά το εντατικό «φροντιστήριο» με το επιτελείο του ενόψει της τηλεμαχίας ο Μακρόν υιοθέτησε μια σειρά από πόζες και γκριμάτσες για να δείξει τις αμφιβολίες του για τα επιχειρήματά της, σηκώνοντας τα φρύδια, ακουμπώντας το πηγούνι του στις γροθιές του και επιχειρώντας να επαναφέρει στο θέμα την Λεπέν.

Αλλά η πιο σφοδρή σύγκρουση των δύο μονομάχων ξέσπασε όταν η Λεπέν επιβεβαίωσε ότι επιμένει στην απαγόρευση της ισλαμικής μαντήλας σε δημόσιους χώρους ως «ένδυμα που επιβάλλουν οι Ισλαμιστές». «Θα προκαλέσετε εμφύλιο πόλεμο αν το κάνετε αυτό. Το λέω ειλικρινά», απάντησε ο Μακρόν.

Διασταύρωσαν τα ξίφη τους για οικονομία, Ευρώπη και εξωτερική πολιτική
Η Λεπέν υποσχέθηκε να τερματίσει την «αναρχική και μαζική» μετανάστευση στη Γαλλία, υποστηρίζοντας ότι ενισχύει την εγκληματικότητα, κατάσταση «αφόρητη», όπως είπε για τους Γάλλους σε ολόκληρη τη χώρα. Προτεραιότητα της Λεπέν ήταν να αποφύγει μια επανάληψη της καταστροφικής εμφάνισής της στην τηλεμαχία του 2017, όταν κυριάρχησε ο Μακρόν. Προσπάθησε να στριμώξει τον Γάλλο πρόεδρο, αποκαλώντας τον ειρωνικά «Μότσαρτ των Οικονομικών», που αφήνει σε κακή κατάσταση τη γαλλική οικονομία και πρόσθεσε άλλα 600 δισ. ευρώ στο κρατικό χρέος.

«Εσείς δεν εξηγείτε πώς θα χρηματοδοτήσετε τα πρότζεκτ σας, δεν είστε έντιμοι απέναντι στο λαό», αντέτεινε ο Μακρόν.

Στρεφόμενη στο θέμα της Ευρώπης η Λεπέν επέμεινε ότι θέλει να παραμείνει η Γαλλία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία όμως θέλει να μετασχηματίσει σε μια «συμμαχία εθνών». «Η πολιτική σας είναι να φύγει η Γαλλία από την Ευρώπη», απάντησε ο Μακρόν χαρακτηρίζοντας την εκλογική αναμέτρηση «δημοψήφισμα υπέρ ή κατά της ΕΕ».

Πυρά αντάλλαξαν οι δύο υποψήφιοι και αναφορικά με τις ανησυχίες των Γάλλων για την ακρίβεια και την μείωση της αγοραστικής τους δύναμης, που η ακροδεξιά υποψήφια ανήγαγε σε μείζον θέμα στην εκστρατεία της.

Μακρόν και Λεπέν έχουν στραμμένο το βλέμμα στους ψηφοφόρους του τρίτου στον α΄γύρο νεοκομμουνιστή Ζαν Λικ Μελανσόν, ο οποίος τους κάλεσε μεν να μη ρίξουν ούτε μία ψήφο στη Λεπέν, αλλά αρνήθηκε να τους προτρέψει να ψηφίσουν Μακρόν. Η Λεπέν υποστήριξε ότι είδε ανθρώπους «να υποφέρουν» στη διάρκεια της θητείας του Μακρόν λέγοντας ότι «είναι εφικτή μια άλλη επιλογή» κι εκείνος αντέτεινε ότι «πρέπει να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών με μεγάλα πρότζεκτ για την Παιδεία και το σύστημα Υγείας».

Πιο δύσκολη η μάχη για τον Μακρόν σε σχέση με το 2017
Ο Μακρόν είναι το φαβορί στην αναμέτρηση της Κυριακής και συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να γίνει ο πρώτος Γάλλος πρόεδρος που επανεκλέγεται μετά τον Ζακ Σιράκ το 2002, με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις να του δίνουν προβάδισμα άνω των δέκα ποσοστιαίων μονάδων.

Ωστόσο, αναλυτές και σύμμαχοί του προειδοποιούν ότι η νίκη δεν είναι δεδομένη λόγω και του μεγάλου αριθμού αναποφάσιστων. Και στα δύο στρατόπεδα χαιρέτισαν τις εμφανίσεις των δύο μονομάχων στο χθεσινό ντιμπέιτ, του γεμάτου αυτοπεποίθηση Μακρόν και της Λεπέν, που απέφυγε τα σφάλματα του 2017.

Αλλά η ακροδεξιά υποψήφια δεν κατάφερε να στριμώξει τον Γάλλο πρόεδρο, ενώ εκείνος υιοθέτησε μια πιο επιθετική στάση. «Ο Μακρόν στην επίθεση, η Λεπέν στην άμυνα», σχολίασε η εφημερίδα Le Parisien, ενώ η αριστερή Liberation έκρινε ότι η Λεπέν ήταν «ασαφής σε πολλά θέματα» και ο Μακρόν «αλαζόνας». / με πληροφορίες από iefimerida

VIDEO