Αύριο έκτακτο Σ.Α.Σ για την αντικατάσταση του «Νήσος Κάλυμνος». Σε δυσχερή θέση η ΑΝΕΚ μετά την πρόσκρουση του πλοίου σε βραχώδη περιοχή (ηχητικό)

Share

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει στις τοπικές κοινωνίες των νησιών μας και κυρίως της Καλύμνου, το γεγονός της πρόσκρουσης του «Νήσος Κάλυμνος» σε βραχώδη περιοχή την περασμένη Δευτέρα, με αποτέλεσμα να προκληθούν πολύ σοβαρές ζημιές που αναγκάζουν το πλοίο να παροπλιστεί για περίπου δυο μήνες. Το πρόβλημα που δημιουργείται με την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών μας είναι πολύ σοβαρό και η ΑΝΕΚ έχει βρεθεί σε πιο δυσχερή θέση, πριν ακόμη προλάβει να αντικαταστήσει το «Κάλυμνος Σταρ» και να αποσβέσει τη ζημιά από την απώλεια του.

ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΛΚΙΤΗ

Σε τηλεφωνική μας επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΑΝΕΚ, κ. Γιώργο Θανάτση, ενημερωθήκαμε ότι γίνονται ενέργειες αντικατάστασης του πλοίου από την πρώτη στιγμή, για όσο απαιτηθεί για την επισκευή του και ότι, ο Διευθυντής Θαλάσσιων Συγκοινωνιών κ. Γιώργος Ρίγγας διαβεβαίωσε ότι θα βρεθεί λύση, ωστόσο απαιτείται να ολοκληρωθούν κάποιες διαδικασίες.

Ο πρόεδρος της ΑΝΕΚ Γιώργος Θανάτσης

Όπως μας εξήγησε, στην πρώτη πρόσκληση του Υπουργείου Ναυτιλίας, για όμοιο πλοίο, δεν υπήρξε ενδιαφέρον για την κάλυψη του δρομολογίου και για αυτό θα συγκληθεί αύριο κιόλας Σ.Α.Σ ώστε να αλλάξουν οι όροι πρόσκλησης και να μπορέσει να ανταποκριθεί άλλο πλοίο. Ο κ. Θανάτσης πρότεινε τo Joy Star, όπως μας είπε, το οποίο έχει παρόμοια χαρακτηριστικά και μπορεί να αναλάβει τη γραμμή .

σε ερώτημά μας ο πρόεδρος της ΑΝΕΚ επιβεβαίωσε ότι, οι επιδοτήσεις από το πλοίο σταματούν εφόσον σταματούν και τα δρομολόγια και παραδέχθηκε ότι το συμβάν αυτό, δυστυχώς , «ήρθε και έδεσε» , σε μια περίοδο με αυξημένες ανάγκες, με την ενεργειακή κρίση, τις αυξήσεις και άλλες υποχρεώσεις και τα πράγματα δυσκολεύουν για την ΑΝΕΚ, η οποία θα υποχρεωθεί να επιβαρυνθεί τις δαπάνες για τις σημαντικές επισκευές που θα χρειαστεί το πλοίο ώστε να καταστεί και πάλι αξιόπλοο.

Επίσης ο κ. Θανάτσης είπε ότι, στην παρούσα φάση, η μη καταβολή των επιδοτήσεων δεν θα επηρεάσει την αποπληρωμή των δαπανών για την ολοκλήρωση της ναυπήγησης του νέου σκάφους διότι έχουν καταφέρει μέσα από ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, με ένα επενδυτικό σχέδιο, να διευκολυνθούν οικονομικά σε αρκετά μεγάλο βαθμό. Το νέο σκάφος, το οποίο είναι στη φάση της ολοκλήρωσης, θα είναι έτοιμο σύντομα, πρόσθεσε.

ΗΧΗΤΙΚΟ – Ακούστε τι μας είπε ο πρόεδρος της ΑΝΕΚ Γιώργος Θανάτσης