Εκλογές 2023: Η σημασία της κάλπης και τα μηνύματα που θα αναδείξει – Ιστορικής σημασίας για την χώρα

ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 - 1
Share

Δύσκολη θα είναι η εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου 2023, με τα κόμματα να δίνουν τα… ρέστα τους για τα ποσοστά που θα κερδίσουν στην κάλπη.

Αυτές, θεωρούνται οι πλέον κρίσιμες εκλογές καθώς σηματοδοτούν ένα νέο κεφάλαιο στη διακυβέρνηση της χώρας αλλά έχουν και ιστορική βαρύτητα για τα επόμενα χρόνια.

Τα κόμματα βρίσκονται ενώπιον σοβαρών αποφάσεων για το μέλλον της χώρας μας, με τη ΝΔ να προηγείται αλλά να χάνει δυνάμεις (δεν είναι πλέον η επικυρίαρχη δύναμη του άνω του 35%), τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να παλινδρομεί αλλά να μην χάνει –ουσιαστικά- μεγάλα ποσοστά και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, να βρίσκεται ενώπιον σοβαρών αποφάσεων -μετά το τελευταίο κεφάλαιο που έκλεισε με την απώλεια της Φώφης Γεννηματά και την ανάληψη της προεδρίας από το Νίκο Ανδρουλάκη.

Κατά βάση, τα τρία πρώτα κόμματα, έχουν να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα:
Νέα Δημοκρατία αν χάσει δυνάμεις και δεν πετύχει αυτοδυναμία (έστω κι αν παραμείνει στο πάνω από 30%) θα εισέλθει μια περίοδο μακράς περιδίνησης και εσωστρέφειας, αφού θα ξεκινήσει ανοιχτά, η αμφισβήτηση στο πρόσωπο του προέδρου, Κυριάκου Μητσοτάκη -με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την γνωστή εσωτερική ‘φαγωμάρα’ που κυριαρχεί στο συντηρητικό κόμμα που παλεύει να πείσει ότι έχει τάσεις νεοφιλελευθερισμού και να κάνει ανοίγματα προς το κέντρο και άλλους χώρους.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει μπροστά του μεγάλα διλήμματα -κυρίως σε θέματα προσώπων. Μετά τις εθνικές εκλογές, όλα θα παιχτούν στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, καθώς υπάρχει σοβαρή έλλειψη στελεχών που θα καλύψουν τα ψηφοδέλτια των παρατάξεων σε δήμους και περιφέρειες.

-Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, αν και διαθέτει στελεχιακό δυναμικό σε όλες τις κατηγορίες, θα παλέψει με τα ποσοστά του και ο νέος πρόεδρος, θα πρέπει να αποδείξει αν θα καταφέρει να το οδηγήσει επάξια στη νέα εποχή -τις επόμενες, δηλαδή δεκαετίες που θα σχηματίσουν ένα εντελώς διαφορετικό (σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες) πολιτικό σκηνικό.

Συνεπώς, καταλαβαίνουμε ότι σε αυτές τις εκλογές, κρίνεται η… μοίρα όλων: των πολιτικών αρχηγών, του στελεχιακού δυναμικού, των κομματικών πρακτικών αλλά κυρίως, κρίνεται το μέλλον της χώρας, σε μια νέα εποχή. (Δεν μπορώ να επικαλεστώ τα ‘αφηγήματα’ της ΝΔ περί της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, διότι η Ελλάδα ούτε να ηγηθεί μπορεί, ούτε να καινοτομήσει σε πολλά, ούσα εξαρτώμενη απόλυτα από τον τουρισμό, από εξωτερικά κεφάλαια και από τις ‘μεγάλες δυνάμεις’ που την ελέγχουν απόλυτα σε κάθε επίπεδο).

Οι ψηφοφόροι – πολίτες πάντως που έχουν τον τελικό λόγο, θα κληθούν ενώπιον δύσκολων επιλογών: ή θα ψηφίσουν ‘μια από τα ίδια’ (όπως όλα αυτά τα χρόνια) ή θα στείλουν ένα ηχηρό πολιτικό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση που θα αναγκάσει τα κόμματα να το δεχτούν και να συνεργαστούν για το μέλλον της χώρας.

Μην περιμένετε πάντως την κάλπη. Είναι ύπουλη και κρύβει εκπλήξεις. Και όπως είχε πει κάποτε ο Χαρίλαος Φλωράκης ‘Η κάλπη είναι έγκυος’ εννοώντας ότι οι εκλογές συχνά κρύβουν εκπλήξεις, φαίνεται ότι ακόμη και σήμερα, παρά το γεγονός πως είμαστε σε άλλη εποχή και διαθέτουμε… υπερηχογραφήματα, ιστορικά υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό αλήθειας σ’ αυτό.

Οι πολίτες θα δώσουν το μήνυμα με την ψήφο τους και την επιλογή τους. Οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις, μπαίνουν από τώρα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας μας, γι αυτό και είναι η κρίσιμη, ιστορική ευκαιρία, να σταλεί το μήνυμα ότι είναι η ώρα ‘να βάλουν όλοι μυαλό’ και να συνεργαστούν για το αύριο αυτής της χώρας, για την κληρονομιά που θα αφήσουν στις επόμενες γενιές, πάνω από τα μικροκομματικά τους συμφέροντα –και όποια, τέλος πάντων ‘συμφέροντα’ υπηρετούν τοιουτοτρόπως.

Αν δεν γίνει τώρα, θα μπούμε σε περιπέτειες. Και η συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, μετά την κρίση της πανδημίας και το τέλος των μνημονίων, δεν μας δίνει πολλά περιθώρια σκέψης.

Η Ελλάδα, δεν χρειάζεται περισσότερες περιπέτειες. Ούτε άλλα μνημόνια. Δεν μπορεί να συνεχιστεί η αντιμετώπιση της υφιστάμενης κατάστασης με επιδόματα, επιδοτήσεις και ‘καλάθια’ της αγοράς -χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα. Αυτό που χρειάζεται είναι ένα ισχυρό κράτος, με ισχυρούς θεσμούς και κοινωνική μέριμνα για τους πολίτες της.

Χρειάζεται ισχυρή εκπροσώπηση σε θέματα διαχείρισης της εξωτερικής πολιτικής, της διπλωματίας και της οικονομίας.

Είναι ιστορικές ώρες ευθύνης για όλους. Ας τις αναλάβουμε και ας τους δώσουμε το μήνυμα που πρέπει. Αρκετά! / Πέγκυ Ντόκου