Τ. Πότσος: Υποκριτική η στάση των τοπικών παραγόντων για το υβριδικό πάρκο στη Νότια Ρόδο (video)

Share

 

Υποκριτική χαρακτηρίζει ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κ. Τάκης Πότσος, τη στάση πολιτικών παραγόντων σχετικά με τη σχεδιαζόμενη δημιουργία υβριδικού πάρκου στη Νότια Ρόδο, κάτι που έχει κάνει αίσθηση τελευταία, και καλεί τον δήμο της Ρόδου και τον δήμαρχο, κ. Αλέξανδρο Κολιάδη, να πάρει ξεκάθαρη θέση. 

Τα παραπάνω-όπως και άλλα θέματα της επικαιρότητας-έθιξε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, με αφορμή, όπως είπε, δημοσιεύματα σχετικά με το θέμα αυτό και τοποθετήσεις κάποιων πολιτικών παραγόντων, ότι δεν γνώριζαν και δεν έχουν ενημερωθεί ενώ τόνισε, ότι περιμένουν και τη θέση της δημοτικής αρχής. Παράλληλα, έθεσε το ερώτημα γιατί οι υπόλοιπες παρατάξεις σε επίπεδο δήμου και περιφέρειας, οι κομματικοί και πολιτικοί φορείς του τόπου, σιωπούν και δεν έχει βγει ανακοίνωση ενώ από την πλευρά τους θεωρούν ότι γνώριζαν.

Όπως εξήγησε ο κ. Πότσος, τα παραπάνω τα λέει γιατί, στις 28 Μαρτίου του 2024 πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του σχεδίου Rodos Co-Lab και ο υβριδικός σταθμός των ΑΠΕ και η λεγόμενη βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη που προωθείται και στο νησί της Ρόδου, ήταν θέμα της εισήγησης. Μάλιστα, ανέφερε, ότι στο συγκεκριμένο θέμα από πλευράς δήμου ήταν ο σημερινός πρόεδρος της «Κολοσσός», κ. Βάιος Καλοπήτας και από την περιφέρεια εισηγητής ήταν ο ίδιος ο περιφερειάρχης, κ. Γιώργος Χατζημάρκος.

Ανέφερε, ακόμη, ότι η υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κα Αλεξάνδρα Σδούκου, στην κεντρική εισήγηση που είχε κάνει, έκανε αναλυτική αναφορά για το έργο του υβριδικού σταθμού στη Ρόδο, το οποίο, όπως είπε, είναι έξι φορές μεγαλύτερο από οικονομικής πλευράς σε σχέση με τα έργα της βιώσιμης ανάπτυξης του Co-Lab που έγιναν στην Αστυπάλαια.

Σύμφωνα με τον κ. Πότσο, κάνουν λόγο για μία επένδυση προϋπολογισμού γύρω στα 60 εκατ. ευρώ και μίλησαν για παραγωγής ενέργειας 20-30-40 MW-δεν ήταν σίγουροι.

Από την πλευρά τους, λοιπόν, θέτουν το ερώτημα στον ροδιακό λαό, αν είναι σύμφωνος με αυτό που γίνεται, όπως και στον δήμο εάν συμφωνεί η δημοτική αρχή. Στο σημείο αυτό, θέλησε να πει, ότι δεν μπαίνει σε καμία περίπτωση ζήτημα εάν θα γίνει το πάρκο σε καμένη περιοχή, ότι δηλαδή τότε δεν θα το δεχθούμε.

Και είπε: «Όλοι τους γνώριζαν. Είναι συνειδητή η επιλογή και η συμφωνία τους. Πανηγυρισμοί υπήρξαν από πλευράς εκπροσώπων δήμου και περιφέρειας στην εισήγηση την οποία έκανε η υφυπουργός τον Μάρτιο του 2024, κι ας μην παρουσιάζονται τώρα όλες οι πολιτικές δυνάμεις ότι ξαφνικά έπεσαν από τα σύννεφα. Είναι υποκριτικό να προσπαθούν κάποιοι να κρυφτούν πίσω από αυτό το οποίο γίνεται και ετοιμάζεται.

Εμείς θέλουμε να ενημερώσουμε τον ροδιακό λαό και βάζουμε το ερώτημα: αυτή τη βιώσιμη ανάπτυξη την οποία έχουν σημαία και προπαγάνδα όλοι σε επίπεδο δήμου και περιφέρειας, πόσο θα την πληρώσει ακόμα ο κόσμος στο νησί της Ρόδου; Πόσο πιο χαμηλά θα μπορεί να φθάσει πραγματικά το επίπεδο της ποιότητας ζωής του ροδιακού λαού;».

Ως «Λαϊκή Συσπείρωση»-συνέχισε-και ερώτημα κατέθεσαν στην περιφέρεια αμέσως μετά την εισήγηση τον Μάρτιο και ερώτημα έγινε στη συνεδρίαση λογοδοσίας της περιφέρειας στις 19 Απριλίου του 2024 αλλά δεν πήραν απάντηση από κανέναν.

Καλούν, λοιπόν, τον ροδιακό λαό σε επαγρύπνηση επί του συγκεκριμένου θέματος, είπε και ξεκαθάρισε ότι δεν είναι από αυτούς που λένε ότι δεν υπήρξε ανάπτυξη όλο αυτό το διάστημα, αλλά βάζουν το εξής ερώτημα: Ανάπτυξη από ποιους, με ποιο τρόπο, εις βάρος ποιων και προς όφελος ποιων;

Αναφέρθηκε, στη συνέχεια, και στο πρόγραμμα «Δάφνη» και τη συμμετοχή του δήμου σε μία Α.Ε.-κάτι στο οποίο ήταν αντίθετοι-η οποία ουσιαστικά θα αντικαταστήσει ουσιαστικά όλες τις αρμοδιότητες που θα έπρεπε να είχε αναλάβει το κράτος (σ.σ. προσωπικό, υλοποίηση και τρέξιμο έργων κ.λπ.).

Μίλησε για αντίθεση: δηλαδή στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο προσπάθησαν να αποποιηθούν ευθύνες για το τι έχει γίνει στη ΔΕΥΑΡ όλα αυτά τα χρόνια, που είναι μία Α.Ε. και το δ.σ. δεν έχει δικαίωμα να αλλάξει καμία απόφαση και λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και τώρα πανηγυρίζουν στη συμμετοχή σ’ αυτήν που πάλι το δ.σ. δεν θα έχει κανέναν αποφασιστικό ρόλο.

Τέλος, αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα στη δυτική πλευρά, που έχει δημιουργηθεί λόγω του αεροδρομίου, με την παρουσία αρκετών Ρομά που έφεραν εταιρείες και η Fraport να εργαστούν εκεί, δίχως, όμως, να τους έχουν εξασφαλίσει στέγη, με αποτέλεσμα να περιφέρονται στην ενότητα των Πεταλούδων και να προκαλούνται προβλήματα. Η συγκεκραμένη περιοχή επιβαρύνεται περαιτέρω με τις δύο μηχανές που έφερε η ΔΕΗ, αθετώντας, όπως τόνισε, ουσιαστικά τη «συμφωνία» και τη δέσμευσή της ότι δεν θα ξανατοποθετηθούν μηχανήματα στον ΑΗΣ Σορωνής. / ΠΗΓΗ: ΡΟΔΙΑΚΗ

BINTEO