Μαχμούντ Αμπάς: «Οι ΗΠΑ εμποδίζουν τη διεθνή αναγνώριση της Παλαιστίνης με κάθε δυνατό τρόπο»

Share

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εμποδίζουν με κάθε δυνατό τρόπο την επίτευξη της διεθνούς αναγνώρισης της Παλαιστίνης, δήλωσε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς σε συνέντευξή του στον πρώτο αναπληρωτή γενικό διευθυντή της TASS Μιχαήλ Γκουσμάν μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. 

«Οι ΗΠΑ μπλοκάρουν τις αποφάσεις για τη διεθνή αναγνώριση της Παλαιστίνης και εμποδίζουν αυτή τη διαδικασία με κάθε δυνατό τρόπο, παρακάμπτοντας ακόμη και τα ήδη εγκριθέντα ψηφίσματα του ΟΗΕ», όπως είπε.

Από το 1947, σημείωσε ο Αμπάς, είχαν εγκριθεί χίλια ψηφίσματα του ΟΗΕ για το Παλαιστινιακό ζήτημα. Καμία από τις αποφάσεις δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

«Περίπου επτακόσια πενήντα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης και περίπου ογδόντα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ τα υπόλοιπα από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ούτω καθεξής. Όταν απευθύνθηκα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, είπα: “Είστε η ανώτατη αρχή στον κόσμο. Αλλά αν δεν εφαρμόσετε τις δικές σας αποφάσεις, σε ποιον άλλον μπορώ να απευθύνω τις εκκλήσεις μου; Στον παράδεισο;» -πρόσθεσε.

«Για παράδειγμα, το 2016 ψηφίστηκε το ψήφισμα 2334. Όλες οι χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ψήφισαν υπέρ, ακόμη και οι ΗΠΑ δεν ήταν κατά. Απλώς απείχαν. Και τότε ο [πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ] Τραμπ ήρθε στην εξουσία και ακύρωσε αυτή την απόφαση», θυμάται ο Αμπάς. -Tass

Photo:Palestinian President Mahmoud Abbas© Alexey Maishev/POOL/TASS