3 εκ ευρώ υποχρεώσεις για την ΑΝΕ Καλύμνου προέκυψαν από τον μέχρι τώρα έλεγχο του ορκωτού ελεγκτή

Share

 

Αρκετές αποκαλύψεις και στοιχεία για την πολύ δυσμενή θέση στην οποία βρίσκεται η ΑΝΕ Καλύμνου, με υποχρεώσεις της εταιρίας που ξεπερνούν τα 3 εκ. ευρώ, ήρθαν στο φως κατά την επαναληπτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΑΝΕΚ, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024, αφού η προηγούμενη, προγραμματισμένη για τις 10 Σεπτεμβρίου είχε αναβληθεί λόγω μη απαρτίας των μετόχων. 

Στην επαναληπτική αυτή Συνέλευση παρόντες ήταν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι- μέτοχοι της πλειοψηφίας ενώ από την αντιπολίτευση παραβρέθηκε μόνο ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Μαύρος και κανένας άλλος από τους μετόχους των αντιπολιτεύσεων, γεγονός που καυτηρίασε ο Δήμαρχος στην αρχική του τοποθέτηση ενώ ευχαρίστησε τον κ. Μαύρο.

Η Συνέλευση μπορούσε να προχωρήσει κανονικά αυτή τη φορά, επειδή ωστόσο προκύπτουν διαρκώς νέα δεδομένα με τον διαχειριστικό έλεγχο που είναι σε εξέλιξη για τη χρήση 2023, από την αρχή διευκρινίστηκε ότι θα εξαντληθεί όλος ο χρόνος που η πρόσφατη διάταξη του Υπουργείου Οικονομικών επιτρέπει και θα γίνει ξανά ΓΣ περί τα τέλη Οκτωβρίου με την ατζέντα όλων των θεμάτων.

Στο πάνελ ήταν ο δικηγόρος και μέτοχος της Εταιρίας Δημήτρης Καρδούλιας ως Πρόεδρος της ΓΣ, ο Ορκωτός Ελεγκτής Λεωνίδας Μαυρομήτρος, ο Δήμαρχος Γιάννης Μαστροκούκος, ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΑΝΕΚ Μιχάλης Λελέκης και ο Δημοτικός Σύμβουλος Πανορμίτης Χαλίκος. Ο πρόεδρος της ΑΝΕΚ Κώστας Μακρυνάκης απουσίαζε.

Αν και εδώ και λίγο καιρό είχαν γίνει γνωστά διάφορα σχόλια και ποσά που είχαν να κάνουν με την οικονομική κατάσταση της Εταιρίας, τα στοιχεία που παρέθεσε ο ορκωτός ελεγκτής Λεωνίδας Μαυρομήτρος από την AUDIT OPINION Ι.Κ.Ε. στην οποία έχει ανατεθεί ο διαχειριστικός έλεγχος της ΑΝΕ Καλύμνου, ήταν αποκαλυπτικά και αιφνιδίασαν .

Ο κ. Μαυρομήτρος είπε ότι, «η Εταιρία είναι σε άσχημο σημείο», ότι το 2023 είχε ζημία περίπου 1.050.000 ευρώ, ότι 1.300.400 ευρώ πρέπει άμεσα να πάνε σε προμηθευτές, 920.000 ευρώ σε δάνεια και γενικότερα, οι υποχρεώσεις υπερβαίνουν τα 3.000.000 ευρώ . Ανέφερε ότι έχουν ξεκινήσει τον έλεγχο για το 2023 και κάποια χρόνια πριν και ότι τα δεδομένα αλλάζουν δυστυχώς προς το δυσμενέστερον.

Ο Δήμαρχος Γιάννης Μαστροκούκος στην τοποθέτηση του, μεταξύ άλλων, καυτηρίασε τον τρόπο λειτουργίας της προηγούμενης διοίκησης της ΑΝΕΚ και σχολίασε το πρακτικό παράδοσης του Ταμείου της Εταιρείας που συνέταξε ο προηγούμενος πρόεδρος, Γιώργος Θανάτσης με τον λογιστή το οποίο συντάχθηκε στις 9 Απριλίου 2024, όμως η ΑΝΕΚ το παρέλαβε ως εισερχόμενο έγγραφο στις 24 Ιουλίου 2024 . Το πρακτικό αυτό θεωρήθηκε έλλειπες από τον νυν πρόεδρο Κώστα Μακρινάκη και δεν το υπέγραψε.

Ο Δήμαρχος μίλησε επίσης για το Νήσος Κάλυμνος και το Κάλυμνος Ντόλφιν τα οποία παρέλαβαν έχοντας πάρα πολλά προβλήματα. Αναφορά έγινε επίσης σε συναλλαγματικές που εκδόθηκαν για οφειλές μισθών, για δάνεια ύψους 900.000 ευρώ και δέσμευση αποπληρωμής με 139.000 ευρώ μηνιαίως!!! , για υπέρογκα ποσά που θα πλήρωναν στο πλοίο αντικατάστασης του Ν. Κάλυμνος αν έπαιρνε τον διαγωνισμό των γραμμών κ.α. Τα στοιχεία αυτά, αν και όπως ανέφερα και πριν σχολιάζονταν στην τοπική κοινωνία, ήταν σοκαριστικό όταν διαβάστηκαν μέσα από την επίσημη έκθεση για τη χρήση του 2023, του ορκωτού ελεγκτή.

Στη συνέχεια ο Αντιπρόεδρος της ΑΝΕΚ προέβη σε μία εξομολόγηση – αποκάλυψη, όπως είπε, που προκάλεσε αίσθηση. Ο κ. Λελέκης λοιπόν δημοσιοποίησε συνάντηση που είχε ο ίδιος , ο δήμαρχος και ο Βασίλης Ψαρομπάς στα γραφεία της ΑΝΕΚ πριν ακόμα παραλάβουν την Εταιρία, προσκεκλημένοι από τον κ. Διακομιχάλη, προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση της Εταιρίας. Στη συνάντηση αυτή τους πρότειναν η Εταιρία να πουληθεί ή να ενοικιαστεί και ζήτησαν να σταματήσουν τα δικαστήρια. Μάλιστα είχαν ήδη προχωρήσει σε συζητήσεις και υπήρχε ενδιαφερόμενος όταν τους παρουσίασαν αυτή τη λύση για το αδιέξοδο στο οποίο είχε περιέλθει η ΑΝΕΚ. Επίσης ο κ. Λελέκης στάθηκε αρκετά στο Νήσος Κάλυμνος, στον τελευταίο δεξαμενισμό του στον Πειραιά και την ταλαιπωρία που πέρασε για να επιστρέψει το πλοίο στο νησί, έχοντας ξεκινήσει από Κάλυμνο με μηδέν χρήματα.

Κατόπιν ακολούθησε τοποθέτηση του Προέδρου της ΓΣ Δημήτρη Καρδούλια ο οποίος ,βάζοντας σε μία σειρά τα όσα ειπώθηκαν, παρουσίασε την δεινή κατάσταση της ΑΝΕΚ μέσα από τα επίσημα στοιχεία που είχαν καταγραφεί από τον ορκωτό ελεγκτή.

Ο μοναδικός μέτοχος παρών από την αντιπολίτευση Γιώργος Μαύρος, όταν έλαβε τον λόγο μίλησε για τοξικότητα την οποία βίωσε για πρώτη φορά στη ΓΣ, ότι όλα αυτά τον κούρασαν και δεν κάνουν καλό στην ΑΝΕΚ, άσκησε κριτική για τα όσα ειπώθηκαν και έβαλε ερωτηματικό για τη διακοπή της συνεργασίας με την ΛΑΦΑΣΙ ΝΕ. Επίσης επέμεινε στο ζήτημα της απουσίας του Προέδρου της ΑΝΕΚ Κώστα Μακρυνάκη αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχει παραιτηθεί. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι ο κ. Μαύρος δεν έκανε κανένα σχόλιο για τα όσα έφερε στην επιφάνεια η έκθεση του Ορκωτού Ελεγκτή και αφορούν το προηγούμενο ΔΣ της ΑΝΕΚ μέλος του οποίου ήταν και ο κ. Μαύρος. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι ο ίδιος δεν τα γνώριζε όλα αυτά.

Σκληρή ήταν η απάντηση του Δημάρχου στον κ. Μαύρο, με τον δεύτερο να λαμβάνει τον λόγο και πάλι και αυτή τη φορά κατηγόρησε το Δήμαρχο για λαϊκισμό, ότι έχει μεταφέρει το χειρότερο πεζοδρόμιο στην πολιτική, ότι έχει χάσει κάθε επαφή με την ουσία κ.α. Στα όσα ειπώθηκαν απάντησαν και πάλι ο Γιάννης Μαστροκούκος, ο Μιχάλης Λελέκης, ο Δημήτρης Καρδούλιας , ο Σταμάτης Κουτούζης και ο Αναστάσης Τρικοίλης. / Ειρήνη Χαλκίτη

Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας παρακολουθήστε αποσπάσματα από τη Γενική Συνέλευση της ΑΝΕΚ στο παρακάτω λινκ στο fb

https://www.facebook.com/nikolas.makarounas.3