Taste Atlas: Η καλύτερη σαλάτα του κόσμου είναι ελληνική και είναι ο ντάκος! – Στη 2η θέση η χωριάτικη

Share

 

Τη λίστα με τις καλύτερες σαλάτες του κόσμου δημοσίευσε το Taste Atlas και οι πρώτες δύο θέσεις είναι ελληνικές. 

Ο ντάκος και η χωριάτικη καταλαμβάνουν την πρώτη και τη δεύτερη θέση αντίστοιχα.

Μάλιστα, στον κατάλογο με τις 50 καλύτερες σαλάτες, οι τέσσερις είναι ελληνικές ενώ υπάρχουν δύο ακόμη στην 63η και την 70η θέση.

Οι ελληνικές σαλάτες που είναι στη λίστα του Taste Atlas:

  • Ντάκος στην 1η θέση
  • Χωριάτικη στη 2η θέση
  • Χόρτα στην 27η θέση
  • Πατατοσαλάτα στην 40η θέση
  • Παντζαροσαλάτα στην 63 θέση
  • Τονοσαλάτα στην 70 θέση

 

«Ο ντάκος είναι ένα παραδοσιακό κρητικό πιάτο που αποτελείται από ξερό κριθαρένιο παξιμάδι που ολοκληρώνεται με θρυμματισμένη μυζήθρα, ψιλοκομμένες ώριμες ντομάτες, ολόκληρες ελιές, κάπαρη, φρέσκια ρίγανη και μερικές γενναιόδωρες δόσεις ελαιόλαδου υψηλής ποιότητας. Στο παξιμάδι συχνά τρίβουν απαλά με ένα μικρό κομμάτι σκόρδο και ρίχνουν λίγο θαλασσινό αλάτι. Το πιάτο συνήθως σερβίρεται ως μεζές ή ελαφρύ δείπνο» γράφει το Taste Atlas για τον ντάκο.

Οι 10 καλύτερες σαλάτες του κόσμου:

  • Ντάκος
  • Χωριάτικη
  • Houria, Τυνησία
  • Caprese, Ιταλία
  • Fattoush, Λίβανος
  • Shopska, Βουλγαρία
  • Pecel, Ινδονησία
  • Smacked cucumber, Θιβέτ
  • Piyaz, Τουρκία
  • Mechouia, Τυνησία

  • (Ντάκος, Κουκουβάγια, Κουλουκόψωμο, Ντάκος)

    Ο ντάκος ή ντάκος είναι ένα παραδοσιακό κρητικό πιάτο που αποτελείται από ένα ξερό κριθαρένιο παξιμάδι που ολοκληρώνεται με θρυμματισμένη μυζήθρα, ψιλοκομμένες ώριμες ντομάτες, ολόκληρες ελιές, κάπαρη, φρέσκια ρίγανη και μερικές γενναιόδωρες πινελιές ελαιόλαδου υψηλής ποιότητας.

    Συνιστάται η χρήση ποικιλιών ελιάς όπως Κορωνέικη, Λιανές ή Τσουνάτες. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται η μυζήθρα και όχι η φέτα, η οποία συνήθως προορίζεται για τουριστικά εστιατόρια. Το παξιμάδι συχνά τρίβεται απαλά με ένα μικρό κομμάτι σκόρδο και πασπαλίζεται ελαφρά με θαλασσινό αλάτι.

    Αν υπάρχει, μερικές φορές στον ντάκο προστίθεται και κρίταμο (μάραθος). Το πιάτο συνήθως σερβίρεται ως μεζές ή ελαφρύ δείπνο.