TasteAtlas: Μελομακάρονα, αμυγδαλωτά, μουστουκούλουρα και κουραμπιέδες στην λίστα με τα 100 καλύτερα ‘Cookies’ στον κόσμο!

Share

 

Μελομακάρονα, αμυγδαλωτά, μουστουκούλουρα και κουραμπιέδες περιλαμβάνει στην λίστα με τα 100 καλύτερα ‘Cookies’ στον κόσμο περιλαμβάνει ο γνωστός γαστρονομικός ιστότοπος TasteAtlas. 

Στην κορυφή πάντως, είναι τα Alfajores από την Αργεντινή ενώ τα μελομακάρονα, είναι στην δεύτερη θέση. 

Αν και πιστεύεται ότι προέρχονται από την αρχαία Φοινίκη, τα μελομακάρονα είναι σήμερα μια τυπική ελληνική χριστουγεννιάτικη λιχουδιά. Αυτά τα νόστιμα μπισκότα σιμιγδαλιού παραδοσιακά αρωματίζονται με μέλι, ξύσμα πορτοκαλιού, κανέλα και άλλα μπαχαρικά, ελαιόλαδο και κονιάκ.

Αμέσως μετά το ψήσιμο, τα μπισκότα μελομακάρονα περιχύνονται με σιρόπι μελιού και στη συνέχεια πασπαλίζονται με τριμμένα καρύδια. Αν και κάποιοι υποστηρίζουν ότι μια άλλη ελληνική λιχουδιά που ονομάζεται φοινικιά αναφέρεται σε ένα ελαφρώς διαφορετικό επιδόρπιο, που περιστασιακά τηγανίζεται και σερβίρεται χωρίς καρύδια, σήμερα και τα δύο ονόματα χρησιμοποιούνται εναλλακτικά.

Αμυγδαλωτά – (Αμυγδαλωτά, Αμυγδαλωτά, Αμυγδαλωτά, Μπουσεδάκια, Χαμαλιά, Ροζέδες)

Αυτά τα ντελικάτα ελληνικά μπισκότα παρασκευάζονται με αλεσμένα αμύγδαλα, ασπράδια αυγών, ζάχαρη και διάφορα αρώματα όπως νερό από άνθη πορτοκαλιάς, λικέρ ή βανίλια. Συνήθως διακοσμημένα με αμύγδαλα ή φλούδες αμυγδάλου, διατίθενται σε διαφορετικές μορφές και περιστασιακά συνδυάζονται με κρέμες ζαχαροπλαστικής.

Τα μπισκότα αμυγδαλωτά ψήνονται παραδοσιακά και απολαμβάνονται σε ειδικές περιστάσεις και συχνά δίνονται ως δώρα σε βαφτίσεις και γάμους.

Μουστοκούλουρα – (Μουστοκούλουρα)

Το βασικό συστατικό σε αυτά τα μαλακά, μαλακά μπισκότα είναι ο μούστος σταφυλιών ή πετιμέζι, μια μελάσα σταφυλιών που μοιάζει με σιρόπι. Ανακατεύεται σε μια εύπλαστη ζύμη που συνδυάζει ζάχαρη ή μέλι, αλεύρι, διογκωτικό, χυμό πορτοκαλιού και μπαχαρικά όπως κανέλα και γαρίφαλο.

Η ζύμη παραδοσιακά πλάθεται σε λεπτά ψωμάκια που στη συνέχεια στροβιλίζονται σε μεσαίου μεγέθους στρογγυλά μπισκότα. Δεδομένου ότι ο μούστος σταφυλιών είναι ένα φθινοπωρινό προϊόν, τα μπισκότα συνήθως απολαμβάνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα. Η γεύση τους θυμίζει μελόψωμο και συνδυάζονται καλύτερα με ένα φλιτζάνι καφέ ή τσάι.

Κουραμπιέδες – (Κουραμπιές, Κουραμπιέδες, Κουραμπιά)

Αυτά τα τραγανά και βουτυρώδη μπισκότα βουτύρου είναι ένα κλασικό ελληνικό επιδόρπιο. Παρόλο που σε ορισμένες παραλλαγές περιστασιακά χρησιμοποιούνται καρύδια, παρασκευάζονται παραδοσιακά με μια πλούσια ζύμη που ενσωματώνει αλεσμένα αμύγδαλα, βούτυρο και διάφορα αρώματα όπως βανίλια ή δυνατό μπράντι.

Συνήθως διαμορφώνονται σε σχήμα ημισελήνου ή στρογγυλά και είναι γενναιόδωρα καλυμμένα με ζάχαρη άχνη. Παραδοσιακά συνδεδεμένα με εορταστικές περιστάσεις, τα κουραμπιέδες είναι ένα βασικό χριστουγεννιάτικο μπισκότο, αλλά συνδέονται επίσης με το Πάσχα και πολλές άλλες ειδικές περιστάσεις.

And the winner is…

 Αλφαχόρες – (Αλφαξόρ, Αλαξούρ)

Τα αργεντίνικα αλφαχόρες είναι μπισκότα σάντουιτς που αποτελούνται από δύο στρογγυλά, εύθρυπτα γλυκά μπισκότα με γέμιση dulce de leche ή μαρμελάδας γάλακτος ανάμεσά τους. Στη συνέχεια, ο συνδυασμός επικαλύπτεται με ένα στρώμα σοκολάτας ή πασπαλίζεται με ζάχαρη άχνη.

Το όνομα αλφαχόρε προέρχεται από την αραβική λέξη al-hasú, που σημαίνει γεμιστά. Αν και τα μπισκότα μπορούν να βρεθούν σε όλη τη Λατινική Αμερική, προέρχονται από την Ανδαλουσία της Ισπανίας. Όταν οι Ισπανοί ήρθαν στην Αμερική, έφεραν τα φαγητά και τις παραδόσεις τους στην πορεία, και με την πάροδο του χρόνου, σχεδόν κάθε χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει προσαρμόσει το ισπανικό αλφαχόρε για να το κάνει δικό της.

Στην Αργεντινή, μπορείτε να βρείτε αλφαχόρες με διαφορετικές γεύσεις dulce de leche, όπως σοκολάτα, βανίλια ή διάφορα φρούτα. Είναι επίσης συσκευασμένα σε διαφορετικά σχήματα και μεγέθη και συνήθως απολαμβάνονται με τσάι ή καφέ.