HSBC: Στο 65% του 2019 ο τουρισμός την επόμενη χρονιά

Share

Στο 65% του 2019 ο τουρισμός την επόμενη χρονιά εξηγεί σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική» ο Fabio Balboni, Senior Economist της βρετανικής επενδυτικής τράπεζας. 

Ο τουρισμός θα είναι στα ισχυρά χαρτιά και της επόμενης χρονιάς. Το 2022 θα είναι μία χρονιά καλύτερη ακόμη από το 2021 σε αυτό το μέτωπο, χωρίς πάντως να πιάνει τις επιδόσεις του 2019. Η HSBC περιμένει ότι οι τουριστικές ροές από το εξωτερικό θα ανακάμψουν κοντά στο 65% των προ πανδημίας επιπέδων, ενώ υπολογίζει ότι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις χάρη και στις υψηλές τουριστικές δαπάνες θα συμβάλουν περί τις 3 ποσοστιαίες μονάδες στην ανάπτυξη του ΑΕΠ.
Στην ίδια συνέντευξη μιλάει για την ελληνική οικονομία, την ενεργειακή κρίση και την κατάσταση λόγω πανδημίας.
Η Ελλάδα είναι μία οικονομία με υψηλή εξάρτηση από τον τουρισμό. Τι περιμένετε σε αυτό το μέτωπο το 2022;
Οι τουριστικές ροές από το εξωτερικό άρχισαν να ανακάμπτουν πιο δυναμικά από τα τέλη του καλοκαιριού, γεγονός που συνέβαλε και στην ισχυρή επίδοση των εξαγωγών το τρίτο τρίμηνο. Για την επόμενη χρονιά περιμένουμε οι ροές ξένων τουριστών να ανακάμψουν κοντά στο 65% των προ κρίσεων επιπέδων, κάτι που θα μπορούσε να προσθέσει 3 ποσοστιαίες μονάδες στην ανάπτυξη του ΑΕΠ μόνο σε όρους ταξιδιωτικών εισπράξεων. Ένα παρατεταμένο κύμα μολύνσεων, συνδεόμενο με την Όμικρον, θα μπορούσε να περιορίσει την ανάκαμψη, αν και το γεγονός ότι ο τουρισμός στην Ελλάδα ποντάρει κυρίως στη θερινή σεζόν θα βοηθήσει. (πηγή: Ναυτεμπορική)