Τριπολίτης: Αναζητούνται 5000 άτομα να εργαστούν στην οικοδομή! – Ανακάμπτει ο κλάδος στην Ρόδο

Share

Πολύ καλά και ενθαρρυντικά είναι τα νέα που έρχονται από τον κλάδο της οικοδομής στην Ρόδο, καθώς ξεκινάει άμεσα η ανέγερση νέων παραθεριστικών κατοικιών αλλά και νέων ξενοδοχειακών μονάδων. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «δημοκρατική» ο επίτιμος πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων της περιοχής μας, κ. Νίκος Τριπολίτης, αναζητούνται άμεσα πάνω από 5000 άτομα για να εργαστούν στις οικοδομές, οι εργασίες των οποίων ξεκινούν μέσα στο προσεχές διάστημα! 

«Φέτος, η οικοδομή πήγε πολύ καλύτερα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Ωστόσο, σημειώθηκε πολύ μεγάλη έλλειψη στο εργατικό δυναμικό και στον δικό μας κλάδο, επειδή, πάρα πολλοί συνάδελφοι έχουν αποχωρήσει από το επάγγελμα –είτε έφυγαν στο εξωτερικό (Νορβηγία, Σουηδία, Γερμανία), είτε βρήκαν αλλού εργασία. Αυτό, μας προβληματίζει ήδη καθώς η οικοδομική δραστηριότητα ξεκινάει άμεσα στην Ρόδο και μάλιστα συμπαρασύρει πάρα πολλά επαγγέλματα. Το Σωματείο μας, βρίσκεται σε έντονη κινητικότητα και κάνει επαφές με άλλα σωματεία σε όλη την Ελλάδα αλλά και με Εργατικά Κέντρα, για να βρεθούν εργάτες να έρθουν στην Ρόδο να απασχοληθούν στην οικοδομή. Οι οικοδομικές άδειες που εκδίδονται αφορούν, τόσο σε ανέγερση νέων παραθεριστικών κατοικιών (όχι ιδιωτικές αλλά με σκοπό να χρησιμοποιηθούν για τουριστικούς λόγους), όσο και για νέες ξενοδοχειακές μονάδες».

Όπως ανέφερε ο κ. Τριπολίτης, η οικοδομή στην Ρόδο είχε ‘βαλτώσει’ κυριολεκτικά εδώ και πολλά χρόνια, από την εποχή των μνημονίων κι έπειτα, την διετία της πανδημίας.

«Η οικοδομή ανακάμπτει δυναμικά και μάλιστα, άμεσα. Στον δικό μας κλάδο, θα χρειαστούμε περί τα 5000 άτομα να απασχοληθούν (!) Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι όλοι βρίσκονται σε εγρήγορση και μαζί με τους εργολάβους, έχουμε επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να βρούμε εργατικό δυναμικό. Στην επόμενη συνεδρίαση του Σωματείου Οικοδόμων Ρόδου, θα τεθεί επί τάπητος το θέμα για να κινητοποιηθούμε με συντονισμένες κινήσεις, και να έρθουμε σε επαφή με άλλα σωματεία οικοδόμων σε όλη την χώρα αλλά και με άλλα εργατικά κέντρα. Αυτό πρέπει να γίνει άμεσα. Η οικοδομική δραστηριότητα θα ξεκινήσει μέσα στο προσεχές διάστημα και μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός, πρέπει να έχουμε βρει κόσμο να έρθει να εργαστεί».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για ποιον λόγο αποχώρησαν οι εργάτες από τον κλάδο των οικοδόμων, ο κ. Τριπολίτης τόνισε πως υπήρχαν διάφορα προβλήματα, όπως η απώλεια ενσήμων λόγω της τεράστιας έλλειψης ελέγχων.

«Η έλλειψη εργατικού δυναμικού, σημειώθηκε ήδη μέσα στο καλοκαίρι. Τώρα όμως, βλέπουμε ότι επιδεινώνεται η κατάσταση και χρειαζόμαστε εργατικά χέρια. Γι αυτό και θα κινητοποιηθούμε άμεσα ώστε να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα ούτε οι κατασκευαστές, ούτε οι ξενοδόχοι, ούτε οι ιδιώτες που θέλουν να χτίσουν τις παραθεριστικές κατοικίες κ.λπ.» ανέφερε. / δημοσιεύτηκε στην ‘δημοκρατική’ / dimokratiki .gr