Αδελφοποίηση του Δήμου Χανίων με τον Δήμο Τάρπον Σπρίνγκς των ΗΠΑ (φώτος και βίντεο)

Share

Το είπε και το έκανε ο Καλύμνιος δήμαρχος του Τάρπον Σπρίνγκς ,Κρις Αλαχούζος! Ο κ. Αλαχούζος τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου , βρέθηκε στην Κρήτη για την πρώτη φάση της αδελφοποίησης του Δήμου του Τάρπονς Σπρίνγκς της Φλόριντα ΗΠΑ ,με τον Δήμο Χανίων.

ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΛΚΙΤΗ

Να θυμίσουμε ότι ο κ. Αλαχούζος μας είχε ενημερώσει σχετικά όταν βρέθηκε στην Κάλυμνο , την ιδιαίτερη του πατρίδα, το Πάσχα και είχε ξεδιπλώσει τις σκέψεις του και την αδιάλειπτη επιθυμία του για τη ενίσχυση των δεσμών του δήμου του Τάρπονς με πόλεις της Ελλάδας. Μάλιστα μας είχε πει τότε ότι θα προχωρήσουν τον Σεπτέμβρη του 2021 η αδελφοποίηση με τα Χανιά και την Ύδρα.

Η πρώτη φάση της αδελφοποίησης του Δήμου Χανίων με τον Δήμο του Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριντα των Η.Π.Α. , πραγματοποιήθηκε με μια συμβολική τελετή στο Φρούριο Φιρκά στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων, το απόγευμα της Δευτέρας 20 Σεπτεμβρίου 2021, με φόντο τον Φάρο και το Λιμάνι των Χανίων, στο σημείο που έγινε η επίσημη τελετή ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα το 1913. Εκεί ο Δήμαρχος των Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης και του Τάρπον Σπρινγκς, Χρυσόστομος Αλαχούζος υπέγραψαν το πρωτόκολλο αδελφοποίησης των δύο πόλεων, με την παρουσία πλήθους κόσμου.

Στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Χανίων για αδελφοποίηση με τον δήμο των ΗΠΑ, την οποία ανέγνωσε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Ευτύχης Δαμιανάκης, αναφέρεται ότι, η αδελφοποίηση των δύο δήμων θα επιστεγάσει την πρόθεση των δύο πλευρών για την ανάπτυξη επαφών και σχέσεων μεταξύ φορέων των δύο πόλεων, με πιθανά πεδία συνεργασίας στους τομείς της εκπαίδευσης και της παιδείας, της προστασίας και της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, του τουρισμού, της προστασίας του περιβάλλοντος και του επιχειρηματικού και εμπορικού τομέα.

Κατά την έναρξη της τελετής διαβάστηκε μήνυμα που απέστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο οποίο αναφέρονταν οι προσπάθειες του δημάρχου του Τάρπον Σπρινγκς για αδελφοποίηση με δήμους της Ελλάδος. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο μήνυμα του ο πρωθυπουργός, «η συνεχής σας προσπάθεια να ενισχύσετε τους δεσμούς της ιστορικής πόλης του Τάρπον Σπρινγκς με πόλεις της Ελλάδας, ανάμεσά τους και αυτή από την οποία κατάγομαι, τα Χανιά, εκτιμάται πολύ στην πατρίδα μας. Αποτελούν μία συνέχεια των αδελφοποιήσεων με την Κάλυμνο, τη Σύμη, την Χάλκη και τη Λάρνακα το 2000».

Ο κ. Μητσοτάκης στο μήνυμα του τόνιζε, ότι λόγω της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, όπου θα συμμετάσχει στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, δεν μπόρεσε να δώσει το παρών στην τελετή αδελφοποίησης των δήμων.

Ο δήμαρχος Χανίων στην ομιλία του κατά την τελετή, χαρακτήρισε τη ημέρα σημαντική, ξεχωριστή και με ιδιαίτερη βαρύτητα, τονίζοντας ότι τα Χανιά μετά από πολλά χρόνια κινούν ξανά τις διεθνείς συνεργασίες.

Στο χαιρετισμό του, ο δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς Κρις Αλαχούζος, τόνισε πως η κοινότητά του, εκφράζει την χαρά της για την αδελφοποίησή της με τα Χανιά και επισήμανε πως ένας από τους πρώτους κατοίκους του δήμου του ήταν ο Γιάννης Κοκολάκης από τα Χανιά.

Η εκδήλωση έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου των δυο χωρών και με ανταλλαγή δώρων. Η 2η φάση της αδελφοποίησης προγραμματίζεται για τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ.

Βίντεο ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΡΗΤΗΣ