Άγγελος Συρίγος: Ο «τρελός σκύλος Ερντογάν» και η «χαλαρότητα των συμμάχων» (video)

Share

Ο Άγγελος Συρίγος, Yφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, αν. καθ. Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής, μιλά στο militaire.gr για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και τη στάση που έχει τηρήσει η Ελλάδα, τον τρόπο με τον οποίο οι σύμμαχοι μας αντιμετωπίζουν τη τουρκική επιθετικότητα.

Θεωρεί ότι ο Ερντογάν κατατρέχεται από το σύνδρομο «του τρελού σκύλου» που διαρκώς προκαλεί προβλήματα… Εξηγεί τη χαλαρή στάση με την οποία οι «σύμμαχοι» τον αντιμετωπίζουν και παραλληλίζει την συμπεριφορά τους με όσα κάνουν στην Ουκρανία. Εκεί έχουν αρχίσει να ζητούν παραχώρηση εδαφών , στην περίπτωση μας δείχνουν να πιστεύουν ότι δεν θα μας …λείψουν κάποια νησιά αν τα παραχωρήσουμε!

Έχει ενδιαφέρον η άποψη του για τη Ρωσία και το ρωσικό πολιτισμό. Δεν μπορεί να φανταστεί τον ευρωπαϊκό πολιτισμό χωρίς τον ρωσικό, λέει. Παραδέχεται ότι έγιναν λάθη στην προσέγγιση της Τουρκίας, μετά από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά εκτιμά ότι τώρα είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρχει οποιαδήποτε προσέγγιση, όποια κι αν είναι η έκβαση του πολέμου.

Συνεπώς η Ρωσία οδεύει προς την αγκαλιά της Κίνας ,που κατά τη γνώμη του είναι και ο «μεγάλος παίχτης» έναντι των ΗΠΑ στο νέο μεγάλο γεωπολιτικό παιχνίδι που παίζεται… Τέλος ο κ. Συρίγος μιλά για τα θέματα που έχουν δημιουργηθεί στον τομέα της Παιδείας, την ένταση που υπάρχει και για το δημόσιο πανεπιστήμιο. Έχουν ενδιαφέρον όσα λέει ,ειδικά για το τελευταίο. / militaire

BINTEO