Άγιος Κωνσταντίνος ο Υδραίος: Ο ‘άστεγος’ πολιούχος της πόλεως Ρόδου

Share

 

Η εορτή του νεομάρτυρα, Κωνσταντίνου του Υδραίου, συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία και τη παράδοση της πόλης της Ρόδου, μέσα στον χρόνο. Η 14η Νοεμβρίου είναι ημέρα πάνδημης σύναξης και θρησκευτικής ευλάβειας των πολιτών της Ρόδου, αφιερωμένη στον πολιούχο Άγιο της Ρόδου, ως αναγνώριση της ομολογίας της πίστης του και της μαρτυρικής τελείωσής του το 1800.

Γι’ ακόμη μια χρονιά (χάσαμε και τον λογαριασμό με την πάροδο των ετών) το ποίμνιο στην Ρόδο, θα αντικρίσει την σκληρή αλήθεια: ο Άγιος Κωνσταντίνος ο Υδραίος, παραμένει ο μοναδικός πολιούχος σε όλη την Ελλάδα που είναι «άστεγος».

Δυστυχώς, η «στέγαση» του Πολιούχου μας, είναι ένα ζήτημα που έχει μείνει σε εκκρεμότητα εδώ και δεκαετίες ολόκληρες, αφού, καμία δημοτική αρχή, αλλά ούτε και η Εκκλησία, το έχει επιλύσει.

Τα ιερά λείψανά του φυλάσσονται σε άλλο ναό στην Ρόδο, αν και έχουν δοθεί επανειλημμένα άπειρες υποσχέσεις και δεσμεύσεις τόσο από τους δημάρχους της Ρόδου όσο και από την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου. Η ‘στέγαση’ του πολιούχου παραμένει ένα χρόνιο αίτημα του ροδιακού λαού που δεν έχει ικανοποιηθεί.

Για την ιστορία, θυμίζουμε πως μόλις ανέλαβε τα ηνία του Δήμου Ρόδου (2019), ο κ. Αντώνης Καμπουράκης είχε ενδιαφερθεί προσωπικά για το θέμα. Άλλωστε, δεν είναι τυχαία και η προσωπική σχέση που διατηρεί με το Οικουμενικό Πατριαρχείο (και τον ίδιο τον Παναγιότατο Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος του έχει δώσει και αξίωμα).

Μάλιστα, ο (μέχρι σήμερα) αντιδήμαρχος Εκκλησιαστικών θεμάτων, σχέσεων με την Εκκλησία, Θρησκευμάτων κ. Θανάσης Στάμος έχει εκφράσει επανειλημμένα την άποψη ότι: «Ο πολιούχος της Δ.Κ. Ρόδου, Άγιος Κωνσταντίνος ο Υδραίος πρέπει, κάποτε να στεγαστεί! Είναι ένα αίτημα των Ροδίων που θα ικανοποιηθεί. Ο ίδιος ο δήμαρχος κ. Αν. Καμπουράκης, το έχει στις προτεραιότητές του. Όμως ο ναός πρέπει να γίνει αφού είναι ο πολιούχος και καλό είναι να υπάρχει για να τιμάται ο Άγιός μας. Εάν και εφόσον προχωρήσουν –επιτέλους- οι εργασίες για το περίφημο ‘Πανορθόδοξο Κέντρο’ εκεί μέσα, έχει προβλεφθεί ναός για τον Κωνσταντίνο τον Υδραίο».

Μία πρόταση ήταν να στεγαστεί εντός των ορίων της συνοικίας Νεοχωρίου, διότι εκεί ετάφη ο Άγιος, Πολιούχος της Ρόδου και είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με αυτή την ενορία και τον ναό. Υπήρξαν αντιδράσεις από τους Νεοχωρίτες, διότι εκεί φυλάσσονται τα οστά του από το 1870 και δεν επιθυμούν να μεταφερθεί σε άλλο μέρος της πόλεως. Υπάρχει μία εναλλακτική πρόταση, να μετονομαστούν τα Εισόδια της Θεοτόκου.

Μάλιστα, επί εποχής του Μακαριστού Μητροπολίτη κυρού Αποστόλου, ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε θεμελιώσει έναν ναό δίπλα από το μητροπολιτικό μέγαρο, ενώ υπήρχε και πρόταση να γίνει ‘ανταλλαγή’ με το Ναό του Αγίου Φραγκίσκου –εάν συμφωνούσε η Καθολική Εκκλησία.

Σήμερα, εν έτει 2023 (ακόμη μια χρονιά!!!) ο πολιούχος της πόλεως Ρόδου παραμένει… Άστεγος. Ούτε οι εργασίες στο Πανορθόδοξο Κέντρο έχουν προχωρήσει, ούτε άλλη λύση έχει βρεθεί -ενώ εγκαινιάζονται ναοί σε άλλα σημεία του νησιού (και καλώς πράττει η Εκκλησία, σύμφωνα με τις δικές της αποφάσεις).

Θα βρεθεί τελικά μια λύση, ή έστω ένας ‘αρμόδιος’ εκ των τοπικών φορέων να τον… στεγάσει; Ιδού η απορία…

ΟΙ ΦΕΤΙΝΕΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σημειώνεται πως φέτος, θα πραγματοποιηθούν κανονικά οι εορταστικές εκδηλώσεις στις 14 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου με το πρόγραμμα της εορτής του Κωνσταντίνου Υδραίου:

Την 14 Νοεμβρίου, ημέρα Τρίτη, εορτάζεται η μνήμη του Αγίου Ενδόξου Νεομάρτυρος Κωνσταντίνου του Υδραίου, Πολιούχου της των Ροδίων Πόλεως. Προαγόμεθα όθεν να παρακαλέσωμεν Υμάς, όπως ευαρεστούμενοι παραστήτε εις τας λατρευτικάς εκδηλώσεις εις τιμήν και μνήμην του Αγίου Νεομάρτυρος Κωνσταντίνου του εξ Ύδρας.

Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023, ώρα 18:00-20.00.

Ακολουθία του Μεγάλου Πανηγυρικού Εσπερινού, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ.

Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023, ώρα 7:00-10:30.

Όρθρος και Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Ρόδου κ. Κυρίλλου, Νουβίας κ. Σάββα, Κώου κ. Ναθαναήλ, του Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου και του Θεοφ. Επισκόπου Ολύμπου κ. Κυρίλλου.

Ώρα 10:30. Λιτάνευση ιερών Λειψάνων και Εικόνας του Αγίου Κων/νου Υδραίου.

Διαδρομή πομπής: Εκκλησία-Δραγούμη- 28ης Οκτωβρίου -Πλ. Ακαδημίας –Λαμπράκη -Πλ. Κύπρου-Γαλλίας – 7ης Μαρτίου -Δημαρχείο.

Ώρα 11:00. Άφιξη πομπής στο Δημοτικό Μέγαρο-Αρτοκλασία.

Πέγκυ Ντόκου για το news-politics / Φωτογραφίες: αρχείου