AHEPA HELLAS: Το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στον τομέα του τουρισμού

Share

Μια πολύ ενδιαφέρουσα και επίκαιρη διαδικτυακή εκδήλωση διοργάνωσε το Τμήμα AHEPA HJ-33 Rhodes, υπό την αιγίδα της AHEPA HELLAS DISTRICT 25, το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021.Το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στον τομέα του τουρισμού και οι συνθήκες που καλείται να αντιμετωπίσει ο κλάδος βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης.

Διακεκριμένοι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό συζήτησαν για την εξέλιξη και την αναχαίτιση της πανδημίας, τα μέτρα θωράκισης των ελληνικών νησιών ενόψει της τουριστικής περιόδου, και τα βήματα που οφείλει να ακολουθήσει η χώρα ώστε να ανοίξει με ασφάλεια τις πύλες εισόδου της στους ταξιδιώτες από το εξωτερικό. Το κοινό παρακολούθησε ζωντανά τη συζήτηση στη σελίδα της AHEPA HELLAS στο Facebook.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος και ο Δημάρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης.

Εισηγητές ήταν οι: Θεοκλής Ε. Ζαούτης, MD, MSCE, Καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας, Τμήμα Μολυσματικών Ασθενειών, Children’s Hospital Of Philadelphia στις ΗΠΑ.

Νικόλαος Οικονόμου, MD, MSc, PhD, Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός, Καθηγητής -ΣΕΠ ΜΠΣ “Διοίκησης Μονάδων Υγείας” του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου.
Δημήτριος Φραγκάκης, Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ.

Γιώργος Ματσίγκος, Πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου.

Την εκδήλωση συντόνισαν ο Αντώνιος Γιαννικουρής, VP of Hellenism AHEPA HELLAS D-25 και ο Δρ Δημήτριος Ματθαίος, MD, MSc, PhD, Επιστημονικός Υπεύθυνος του Ογκολογικού Τμήματος του Γ.Ν. Ρόδου.

Χ. Θεοχάρης
«Η κατάσταση είναι δύσκολη αλλά τα πρώτα σημάδια κρατήσεων είναι ελπιδοφόρα». Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε ξανά τη σαιζόν έχοντας ένα σωστό εμβολιαστικό πρόγραμμα, το οποίο αποδίδει ήδη και θα συνεχιστεί, είπε ο υπουργός τουρισμού Χάρης Θεοχάρης. Τόνισε μάλιστα ότι έχει προταθεί από το υπουργείο να εμβολιαστούν άμεσα και οι άνθρωποι του τουρισμού, ώστε να δημιουργηθεί ένα εμβολιαστικό τείχος. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε εντατικά ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να ανοίξει ο τουρισμός, δήλωσε στο χαιρετισμό του.

Γιώργος Χατζημάρκος 
«Η ΠΝΑΙ θα είναι πρώτη και φέτος στη γραμμή της εκκίνησης για τον τουρισμό». Η συνεργασία με το κεντρικό  κράτος και τους φορείς θα δώσει και φέτος εξαιρετικά αποτελέσματα και θα είναι αυτό το αποτέλεσμα όλων των κοινωνικών δυνάμεων, δήλωσε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης. Ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε επίσης στην περσινή τουριστική σαιζόν λέγοντας ότι αν σκεφτούμε τι συνέβαινε στον πλανήτη από την πανδημία το 2020, το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό και φέτος που είμαστε πιο έμπειροι και μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα τα πράγματα, η αγορά θα βάλει και πάλι μπροστά τις μηχανές της.

Αντώνης Καμπουράκης
«Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Ποιότητα, ασφάλεια, φυσικό περιβάλλον, τεχνολογικές καινοτομίες, είναι στην πρώτη γραμμή προτεραιοτήτων του δήμου, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Ρόδου. Ο κ. Καμπουράκης, μεταξύ άλλων, είπε ότι ο τουρισμός είναι το ισχυρότερο χαρτί της Ρόδου και με αυτό θα κερδίσουμε το μέλλον. Τόνισε επίσης πως ο δήμος εργάζεται συστηματικά για μια καλύτερη Ρόδο για τους Ρόδιους και για τους επισκέπτες. Με γνώση, διάλογο και σχέδιο, μπορούμε να δώσουμε πραγματικές λύσεις, πρόσθεσε.

Εισηγητές

Θεοκλής Ε. Ζαούτης
Τα προβλήματα, τις προκλήσεις και τις προοπτικές που σχετίζονται με τη νόσο COVID 19 ανέπτυξε ο Θεοκλής Ε. Ζαούτης, MD, MSCE, Καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας, Τμήμα Μολυσματικών Ασθενειών, Children’s Hospital Of Philadelphia στις ΗΠΑ. Ο κ. Ζαούτης είπε ότι η πανδημία είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Μέχρι σήμερα περίπου 114.06.288 άτομα έχουν μολυνθεί παγκοσμίως και είχαμε περίπου 2.531.050 θανάτους (2,2%) και ότι η θνητότητα από τον ιό είναι 5 με 10 φορές μεγαλύτερη από τον ιό της γρίπης. Επίσης τόνισε πως όλα τα εμβόλια, ανεξάρτητα από το ποσοστό προστασίας τους, μας προστατεύουν εκατό τις εκατό από το θάνατο από τον ιό και ότι σύμφωνα με έρευνα το 60 με 70% του πληθυσμού συμφωνεί να εμβολιαστεί.

«Τα ταξίδια θα είναι πια σε απόλυτη σχέση με τον εμβολιασμό» πρόσθεσε. Απαντώντας σε ερώτηση αν θα έχουμε και τέταρτο κύμα πανδημίας, ο καθηγητής είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τους ρυθμούς εμβολιασμού και από το πότε θα δημιουργηθεί τείχος ανοσίας, ποσοστό 60 με 70%, εμβολιάζοντας τους ευπαθείς και αυτούς που κινδυνεύουν περισσότερο. Ενώ στο ερώτημα «Πώς διαχειρίστηκε η χώρα μας την πανδημία μέχρι σήμερα» απάντησε λέγοντας ότι η Ελλάδα έδρασε πολύ γρήγορα και πήγε πολύ καλά στο πρώτο κύμα, περάσαμε ένα δύσκολο δεύτερο κύμα και τώρα έχουμε μπροστά μας έναν αγώνα δρόμου που πρέπει να εστιάσουμε στους εμβολιασμούς. «Όσο αυξάνεται ο εμβολιασμός, ο κόσμος θα μπορεί να είναι πιο ελεύθερος» επισήμανε.

Νικόλαος Οικονόμου
Για την υγειονομική θωράκιση των νησιών μίλησε  ο Νικόλαος Οικονόμου, MD, MSc, PhD, Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός, Καθηγητής -ΣΕΠ ΜΠΣ “Διοίκησης Μονάδων Υγείας” του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Ο κ. Οικονόμου ενημέρωσε ότι υπάρχει κοινή στρατηγική στα μέτρα για τους ταξιδιώτες από τις ευρωπαϊκές χώρες και τόνισε ότι «βασική συνθήκη για τουρισμό είναι η καλή επιδημιολογική κατάσταση και η σωστή προετοιμασία βάσει πρωτοκόλλων», τα οποία όπως είπε τηρήθηκαν ικανοποιητικά το 2020.

Φέτος έχουμε περισσότερα εργαλεία και πληροφόρηση για την αντιμετώπιση του ιού, είπε και ξέρουμε πια ότι δεν μεταδίδεται πολύ σε ανοιχτούς χώρους, ότι το μεγαλύτερο μας όπλο είναι ο εμβολιασμός και δήλωσε ότι η λογική μείωσης των περιορισμών στα άτομα που έχουν εμβολιαστεί τον βρίσκει σύμφωνο (όχι υποχρεωτική υποβολή σε τεστ κ.λπ). Τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη σωστής επάνδρωσης και εξοπλισμού των νοσοκομείων των νησιών μας αλλά και την επιβεβλημένη τήρηση των υγειονομικών μέτρων. Ο καθηγητής τέλος, έκρινε καλό το ότι οι επισκέπτες υπέγραφαν πέρσι υπεύθυνη δήλωση ότι είναι υπεύθυνοι σε περίπτωση που νοσήσουν και καλό θα ήταν αυτό να γίνεται και φέτος.

Δημήτριος Φραγκάκης
Ο Δημήτριος Φραγκάκης, Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, παρουσίασε τον σχεδιασμό του ανοίγματος του Τουρισμού στην Ελλάδα . Πέρσι τα καταφέραμε και διασώσαμε την αξιοπιστία της χώρας και εγκαινιάσαμε μια νέας μορφής συνεργασία που έφερε πολύ καλά αποτελέσματα, ωστόσο φέτος έχουμε περισσότερα όπλα και θα τα αξιοποιήσουμε για την αύξηση του τουρισμού, είπε.

Ο Γραμματέας ενημέρωσε πως υπάρχει στρατηγικό πλάνο τριετίας. Μία κεντρική καμπάνια για τη χώρα και τέσσερις μικρότερες καμπάνιες όπου θα δαπανηθούν 10-12 εκ. ευρώ, 7 εκ. ευρώ θα διοχετευθούν για συνδιαφήμιση με αεροπορικές εταιρίες και tour operators, φέτος θα δοθεί βάρος όχι μόνο στο branding αλλά και στην πώληση τουριστικών προϊόντων και τόνισε ότι οι καμπάνιες είναι πλέον στοχευόμενες ανά χώρα και ανά κοινό. «Οι προϋπολογισμοί θα πιάνουν τόπο εκεί που πραγματικά έχουμε αποτελέσματα». Όπως και οι άλλοι εισηγητές, ο κ. Φραγκίνης έδωσε έμφαση στη σωστή τήρηση των μέτρων προστασίας, των πρωτοκόλλων και στους εμβολιασμούς.

Γιώργος Ματσίγκος
Προτάσεις για την τουριστική ανάπτυξη στην Covid και Meta-Covid εποχή για τα Δωδεκάνησα κατέθεσε  ο Γιώργος Ματσίγκος, Πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας, «Θα νικήσουμε και φέτος! Στοχεύουμε σε διπλασιασμό κρατήσεων». Είπε επίσης ότι, ο τουρισμός είναι ο σημαντικότερος παράγοντας ανάπτυξης της χώρας, στα νησιά κυρίως ,όπου το 90% των εσόδων προέρχεται από τον τουρισμό. Την εισήγηση του βάσισε και ανέπτυξε  στο τρίγωνο πελάτης-μεταφορές-προορισμός.

Ο πρόεδρος αναφέρθηκε στις επιπτώσεις του covid 19 στον τουρισμό, ωστόσο είπε ότι σε έρευνα η οποία έγινε μέσω ερωτηματολόγιου της Ένωσης ξενοδόχων, όσοι επισκέφθηκαν τη Ρόδο πέρσι, απαντώντας στο ερώτημα κατά πόσο εκπληρώθηκαν οι προσδοκίες τους, απάντησαν με βαθμό ικανοποίησης 4,4 στα 5. Φαίνεται λοιπόν ότι υπάρχει μεγάλη επιθυμία για ταξίδια παρά την κρίση και την ανασφάλεια και  κύριο μέλημά μας πρέπει να είναι η ποιότητα, γιατί αυτή φέρνει τη ζήτηση, τόνισε μεταξύ άλλων. Ο κ. Ματσίγκος τέλος, ευχαρίστησε τις αρχές, τους φορείς και τους εργαζόμενους που ρίσκαραν πέρσι, όπως είπε και τα κατάφεραν.

Η  παρουσίαση ολοκληρώθηκε με τον κυβερνήτη της Ελληνικής περιφέρειας της AHEPA κ. Κωνσταντίνο Βαρσάμη, να προαναγγέλλει ότι το παγκόσμιο συνέδριο της AHEPA, προγραμματίζεται να γίνει στην Αθήνα στις 25 Ιουλίου.

Κλείνοντας  οφείλω να ομολογήσω ότι χθες έγινε μια εξαιρετική παρουσίαση , επίκαιρη και ουσιαστική  και αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον διοργανωτή κ. Αντώνης Γιαννικουρής, PCP HJ-33 | Vice President of Hellenism – Αντιπρόεδρος Ελληνισμού ΑΗΕΡΑ

Σημ: Η AHEPA είναι μία από τις παλαιότερες, μεγαλύτερες, και ανεξάρτητες οργανώσεις, αφοσιωμένη στην ανάδειξη και προαγωγή των ελληνικών θέσεων και ζητημάτων σε ολόκληρο τον κόσμο. Με περισσότερα από 40.000 μέλη στην ευρύτερη οικογένειά της, η AHEPA έχει συνεισφέρει με τη συγκέντρωση πολυάριθμων δωρεών στην υποστήριξη της ιατρικής έρευνας, στην αρωγή – βοήθεια για εύρεση εργασίας στις Η.Π.Α. και στο εξωτερικό, καθώς και σε προγράμματα μαθητικών υποτροφιών. Η φιλανθρωπία και ο εθελοντισμός αποτελούν ισχυρούς άξονες δράσης της AHEPA.

Ειρήνη Χαλκίτη