Κλείνει για τα τροχοφόρα, όχι μόνο των επισκεπτών αλλά και των μονίμων κατοίκων, η Μεσαιωνική Πόλη, από τις 9:00 το πρωί μέχρι και τις 8:00-9:00 το βράδυ, καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, στο πλαίσιο εφαρμογής νέου κανονισμού λειτουργίας της ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί άμεσα, με τον δήμαρχο Ρόδου, Αλέξανδρο Κολιάδη, να δείχνει αποφασισμένος να αποκτήσει το Μνημείο την εικόνα που του αξίζει γιατί…«η κατάσταση έχει ξεφύγει»!
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες, το παραπάνω αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχθές στο Δημαρχείο, με τη συμμετοχή των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων και αντιδημάρχων, η οποία κατέληξε επίσης στη σύσταση μικτού κλιμακίου για τη διενέργεια των ελέγχων, την επιβολή προστίμων και την εφαρμογή του νέου κανονισμού απ’ άκρη σ’ άκρη της! Είπε, αρχικά, ο κ. Κολιάδης:
BINTEO
«Έχουμε εντοπίσει ότι υπάρχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα στη Μεσαιωνική πόλη και επειδή η δέσμευση η δικιά μας, ως δημοτική αρχή, είναι ότι θέλουμε ν’ αλλάξουμε την εικόνα της Μεσαιωνικής Πόλης, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με την κυκλοφορία, ό,τι έχει να κάνει με την πρόσβαση διάφορων μέσα, με έναν τρόπο αρκετά άναρχο και προβληματικό, προχθές κάναμε μία σύσκεψη με τους υπηρεσιακούς της Διεύθυνσης και τους αντιδημάρχους και αποφασίσαμε να συσταθεί ένα κλιμάκιο από διάφορες υπηρεσίες».
Ο δήμαρχος προανήγγειλε, μάλιστα, ότι θα επισκεφθούν την Παλιά Πόλη, παρουσία και του ιδίου ώστε να υπάρξει μία συμμόρφωση από την πλευρά των επιχειρήσεων που συνεχίζουν να λειτουργούν με έναν τρόπο αυθαίρετο, κάτι που εστίασε κυρίως στις καταλήψεις κοινοχρήστων χώρων με τραπεζοκαθίσματα και βεβαίως σε ό,τι έχει να κάνει με την κίνηση τροχοφόρων «εντός των τειχών», κάτι που δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα. Ξεκαθάρισε, στη συνέχεια, ότι μετά τις 9:00 το πρωί, δεν θα μπορεί να υπάρχει κυκλοφορία, ακόμη και για τους μόνιμους κατοίκους αλλά θα καθοριστεί μία συγκεκριμένη ώρα που θα μπορούν να μπαίνουν και να βγαίνουν και «όχι αυτή η ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί μέσα στη Μεσαιωνική Πόλη», όπως είπε και δήλωσε:
«Προσωπικό στοίχημα είναι ότι επειδή είμαι καλεσμένος στο συνέδριο του Οργανισμού Πόλεων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΟΠΠΠΚ)που θα γίνει στην Κόρδοβα της Ισπανίας, πιθανότατα τον Σεπτέμβριο και θα είμαι εκεί, είναι στοίχημα δικό μας να επανέλθει η Μεσαιωνική Πόλη ως πόλη Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESKO, ξανά να λειτουργήσει όπως λειτουργούσε αρκετά χρόνια πίσω».
«Ξέρουμε-συνέχισε-ότι είναι πάρα πολλές οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί, ξέρουμε ότι υπάρχει το θέμα με τους μόνιμους κατοίκους που έχουν και εκείνοι τα δικά τους προβλήματα αλλά πρέπει να φροντίσουμε αυτή η Μεσαιωνική Πόλη, να είναι προσβάσιμη για όλο τον κόσμο και για τα ΑμεΑ αλλά κυρίως να μην δημιουργούνται προβλήματα με τους επισκέπτες και με τους κατοίκους που θέλουν να κυκλοφορούν ελεύθερα, θέλουν να απολαύσουν την επίσκεψή τους, στα εστιατόρια, τις καφετέριες, τις επιχειρήσεις, χωρίς να υπάρχει αυτός ο κίνδυνος και ο φόβος πάντα ότι περνάει ένα αμάξι, ένα μηχανάκι, οτιδήποτε».
Και ξεκαθάρισε ακόμη: «Η μοναδική πρόσβαση που θα υπάρχει μετά τις 9 το πρωί στη Μεσαιωνική Πόλη και μέχρι τις 8-9 το βράδυ, θα είναι μόνο σε περίπτωση που χρειαστεί, ασθενοφόρο ή όχημα της ΠΥΡ. Τα υπόλοιπα οχήματα δεν θα επιτρέπονται να κυκλοφορούν μέσα στη Μεσαιωνική Πόλη. Ακόμη και οι μόνιμοι κάτοικοι θα πρέπει να λειτουργήσουν με μία κανονιστική, η οποία θα εφαρμοστεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».
Όπως έκανε γνωστό, αυτή τη στιγμή επεξεργάζονται τη νέα κανονιστική με τις υπηρεσίες, η οποία στη συνέχεια θα έρθει για έγκριση στο Συμβούλιο της τοπικής κοινότητας Ρόδου και ακολούθως για έγκριση στη Δημοτική Επιτροπή «και μ’ αυτό τον τρόπο ν’ αρχίσουμε να λειτουργούμε όπως οφείλουμε να λειτουργούμε, ως μία ιστορική Μεσαιωνική Πόλη, μοναδική, όπως είναι αυτή της Ρόδου. Δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα απολύτως από πολλές άλλες πόλεις που υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο. Αλλά αυτή τη στιγμή, η κατάσταση στη Μεσαιωνική Πόλη έχει ξεφύγει τελείως και πρέπει να συμμορφωθούμε όλοι μας». Είπε, ακόμη, για τον κανονισμό λειτουργίας του Μνημείου:
«Πρέπει να εξελιχθεί, πρέπει οπωσδήποτε να προσαρμοστεί στα καινούργια δεδομένα, είναι αλήθεια-όταν είχε γίνει η κανονιστική της Μεσαιωνικής Πόλης είναι πολλά χρόνια πίσω-έχουμε εντοπίσει ότι υπάρχουν κάποια θεματάκια, εξελίσσεται ο Τουρισμός, πολύ μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, πολύ μεγαλύτερες οι ανάγκες, πολύ περισσότερες οι επιχειρήσεις, αλλά αυτή τη στιγμή…έχει ξεφύγει τελείως το πράγμα, υπάρχει μία αναρχία μέσα στη Μεσαιωνική Πόλη, ο καθένας κάνει ό,τι θέλει.
Δεν είμαστε από αυτούς που θέλουν να επιβάλλουν πρόστιμα για να συμμορφωθούν αλλά αν δεν υπάρχει άλλη λύση, αυτό θα γίνει». Στο σημείο αυτό, θέλησε να στείλει και το εξής μήνυμα: «Και να είναι σίγουροι όλοι ότι το κάθε πρόστιμο που μπαίνει στον οποιονδήποτε θα πληρώνεται. Εμείς, ως δημοτική αρχή, δεν πρόκειται να αφαιρέσουμε ούτε να κρύψουμε καμία κλήση. Το λέω αυτό γιατί με τις πρώτες κλήσεις εντοπίσαμε κάποιους που ήρθαν εδώ και είπανε ότι τόσα χρόνια μας τις σβήνανε… δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Είπαμε: ίσοι όλοι απέναντι στη δημοτική αρχή και στο κοινό καλό».
»Διαμορφώνουμε αυτή την κανονιστική που υπήρχε, προσαρμόζουμε δύο-τρία θέματα που θέλουμε…Μέχρι τις 5 έχουμε γκρουπ, κρουαζιερόπλοια και πολύ κόσμο που την επισκέπτεται τα απογεύματα (σ.σ. τη Μεσαιωνική Πόλη) και οι ξεναγοί θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους και αυτή τη στιγμή αν πάτε στην οδό Ιπποτών ανεβοκατεβαίνουν οχήματα. Αν νομίζουν ότι αυτό ωφελεί ή κάνει καλό, είναι γελασμένοι».
Όσο για το πώς θα το διασφαλίσουν αυτό, όπως είπε ο δήμαρχος, θα φροντίσουν να υπάρχει και το προσωπικό και οι πύλες θα είναι κλειστές με τις μπάρες. Και είπε: «Το μόνο σίγουρο είναι ότι είμαστε αρμόδιοι και πρέπει να το λύσουμε και ως αρμόδια δημοτική αρχή, αυτό το πρόβλημα θα λυθεί. Ξέρουμε ότι θα δυσαρεστήσουμε πάρα πολλούς, βολεμένους, κάποιοι που είχαν συνηθίσει με κάποιον τρόπο να λειτουργούν. Όμως, για το κοινό καλό, όπως λέμε πάντα και για το καλό όλων μας και ειδικά για τη Μεσαιωνική Πόλη, η οποία πρέπει να είναι πολύ ψηλά σε σύγκριση με πολλές άλλες που υπάρχουν στην Ευρώπη…Υπάρχουν άλλες Μεσαιωνικές Πόλεις που δεν έχουν ούτε το ένα δέκατο απ’ ό,τι έχει η δικιά μας και όμως έχουν καταφέρει να την προβάλουν, να τη διαφημίσουν, έχουν καταφέρει σαν brand να το ανεβάσουν και αυτή τη στιγμή να βρίσκονται ψηλά σε εκτίμηση και σε επισκεψιμότητα».
Είπε ακόμη, εκφράζοντας την αγανάκτησή του ο δήμαρχος, ότι, δεν γίνεται αυτή τη στιγμή, δυστυχώς οι επισκέπτες μας να φεύγουν από τη Μεσαιωνική Πόλη και να είναι δυσαρεστημένοι. «Αντ’ αυτού, εμείς θέλουμε να είναι ευχαριστημένοι, και οι επισκέπτες και οι καταστηματάρχες και οι επιχειρηματίες και όλοι αυτοί που έχουν επενδύσει μεσά στη Μεσαιωνική Πόλη. Έχουν γίνει μεγάλες επενδύσεις μέσα στη Μεσαιωνική Πόλη, έχουν γίνει πολύ ωραίες επιχειρήσεις. Πρέπει να τονίσουμε, λοιπόν, για το καλό όλων, να υπάρχουν κάποια μέτρα και αυτά τα μέτρα θα εφαρμοστούν πάρα πολύ σύντομα», ανέφερε επίσης.
Μάλιστα, ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι θα επανεξεταστούν μία προς μία όλες οι άδειες εισόδου ενώ αίσθηση προκάλεσε αυτό που ανέφερε ότι έχουν εντοπίσει οχήματα που βάζουν πινακίδες πλαστές για να μπαινοβγαίνουν από το Μνημείο! «Αν νομίζουν αυτοί οι άνθρωποι ότι κάνουν καλό ή μπορούν να μας κοροϊδεύουν είναι γελασμένοι. Θα επικρατήσει τάξη και ευπρέπεια επιτέλους μέσα στη Μεσαιωνική Πόλη και στη Νέα Αγορά και στη Νέα Πόλη και παντού. Από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε. Η Μεσαιωνική Πόλη για εμάς, είπαμε, ότι είναι ένα πολύ σπουδαίο εγχείρημα το οποίο θα πετύχουμε», διεμήνυσε.
Σχετικά με την Προγραμματική Σύμβαση με το υπουργείο Πολιτισμού και άλλους φορείς, είπε ότι την εξετάζουν, την προχωρούν, υπάρχει επικοινωνία με το Υπουργείο και έχουν πληροφορίες και από άλλες πόλεις που έχουν και αυτές προγραμματικές συμβάσεις. Μάλιστα ανέφερε ότι λόγω της καταγωγής του γνωρίζει πως έχουν αναπτυχθεί και «δεν γίνεται η δική μας να είναι το 2024 σ’ αυτή την κατάσταση» ενώ μίλησε για «ντροπιαστικά πράγματα πλέον, τα οποία τα εξετάζουμε και θα ληφθούν τα μέτρα που πρέπει».
Τέλος, θα ενισχύσουν την ηλεκτροκίνηση εντός του Μνημείου ακόμη περισσότερο, κάτι που έχουν κάνει στη Λίνδο και η οποιαδήποτε μετακίνηση με τροχοφόρο για τους ευάλωτους συμπολίτες μας και επισκέπτες εκτός ωραρίου, θα γίνεται κατ’ εξαίρεση με πολύ αυστηρά κριτήρια, θα πρέπει να είναι πολύ καλά δικαιολογημένες αυτές οι εξαιρέσεις, από γιατρούς.
ΠΗΓΗ: ΡΟΔΙΑΚΗ