Αλέξης Τσίπρας στο Mega: «Δεν έχω τσακωθεί με την ευθύνη» (video)

Share

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, σε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με προεκλογικό «άρωμα».

Στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, μετά την τραγωδία στα Τέμπη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τόνισε ότι «είναι αδιανόητο να γίνει μετωπική σύγκρουση τρένων» και παραδέχθηκε ότι είναι έτοιμος να αναλάβει «το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί».

Παράλληλα, τόνισε και για τον καιρό που ήταν ο ίδιος πρωθυπουργός ότι «με την ευθύνη δεν έχω τσακωθεί. Έχω αναλάβει τις ευθύνες μου σε πολλές περιπτώσεις».

Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε «ευθύνη» σε «κρίσιμες στιγμές» για «υποθέσεις μάλιστα που δεν αφορούσαν τα δικά τους πεπραγμένα».

«Το 2015 ανέλαβα την ευθύνη να μην οδηγηθεί η χώρα στη χρεοκοπία και βρέθηκα στο στόχαστρο της κριτικής ότι έκανα κωλοτούμπα. Αργότερα ανέλαβα την ευθύνη για να κάνω αυτό που θεωρούσα πατριωτικό συμφέρον για τη χώρα και βρέθηκα στο στόχαστρο της κριτικής για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Ανέλαβα την ευθύνη και σε τραγωδίες που και ‘γω έζησα με απώλειες ανθρώπινης ζωής που δεν είχαν όμως ανθρωπογενή αίτια, φυσικές καταστροφές αλλά βρέθηκα σε ευθύνη και την ανέλαβα», είπε, αντιπαραβάλλοντας ότι στα Τέμπη είχαμε «ένα τραγικό γεγονός που δεν έπρεπε να συμβεί».

«Έχουμε έναν σιδηρόδρομο που έπρεπε από το 2003 να έχει σύστημα τηλεδιοίκησης», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε ότι η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ από την κυβέρνησή του ήταν «αναγκαστική, γιατί δεν είχαμε άλλη επιλογή».

«Είναι αδιανόητο, Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Επί 12 λεπτά δύο τρένα κινούνταν σε αντίθετη κατεύθυνση, στην ίδια γραμμή ενώ υπάρχει διπλή γραμμή», πρόσθεσε, σχολιάζοντας πως η “διαπίστωση” του μέσου πολίτη είναι ότι το «κράτος το οποίο έχει στηθεί με τον τρόπο που στήθηκε δεν προσφέρει τη στοιχειώδη ασφάλεια στον Έλληνα πολίτη».

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την υλοποίηση της σύμβασης 717, αλλά αναγκάστηκε να προχωρήσει σε συμπληρωματική σύμβαση», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας και ανέφερε ότι τον Σεπτέμβριο του 2018 -επί πρωθυπουργίας του- είχε υλοποιηθεί το 72% της εν λόγω σύμβασης.

Όπως υποστήριξε στη συνέχεια, τον Φεβρουάριο του 2023 -επί κυβέρνησης ΝΔ- είχε υλοποιηθεί το 77% της σύμβασης. «Τι έκαναν αυτοί οι άνθρωποι τέσσερα χρόνια;», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Εάν ήμουν στη θέση του Ντογιάκου θα είχα παραιτηθεί»
Σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έσπευσε να διορίσει μία επιτροπή εμπειρογνωμόνων, κάνοντας λόγο για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη.

«Η Δικαιοσύνη πρέπει να κάνει απερίσπαστη και με ταχύτητα το έργο της, γιατί 57 οικογένειες ζητούν δικαίωση», σχολίασε.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος έδωσε την εντολή να ενημερωθούν οι εισαγγελικές Αρχές από τον ΟΣΕ για το πόσα θανατηφόρα δυστυχήματα σημειώθηκαν σε βάθος 15 ετών.

Σχολιάζοντας τα παραπάνω ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως έχει εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Ντογιάκου, αλλά κρίνει πως πρέπει να παραιτηθεί.

«Στη θέση του θα είχα παραιτηθεί. Εάν ο γιος μου ήταν μετακλητός υπαλλήλου που βρίσκεται σήμερα στην κρίση όλης της ελληνικής κοινωνίας και αύριο στην κρίση της Δικαιοσύνης. Υπάρχει μία σύγκρουση συμφερόντων. Σε ποια χώρα δεν θα είχε παραιτηθεί; Εάν ο γιος μου ήταν μετακλητός υπάλληλος του Κώστα Καραμανλή θα συναισθανόμουν ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων».

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης οφείλει να ανακοινώσει την ημερομηνία των εκλογών»
Ο Αλέξης Τσίπρας άφησε αιχμές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφέροντας πως πρέπει να ανακοινώσει ημερομηνίες εκλογών.

«Κάποια στιγμή ο πρωθυπουργός οφείλει να μας πει ποια Κυριακή μέσα στον Μάιο θα έχουμε εκλογές και οφείλει να πει, διότι αυτό το παιχνίδι με την πιο σημαντική διαδικασία της Δημοκρατίας πρέπει να σταματήσει».

«Η οποία συζήτηση ότι θα γίνουν εκλογές τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο είναι ντροπή για τη Δημοκρατία μας. Εδώ η Τουρκία ξέρει εδώ και μήνες ότι θα γίνουν εκλογές στις 14 Μαΐου. Πιστεύω ότι και ο Μητσοτάκης έχει αυτή την ευθύνη για να πάμε σε πολιτισμένο κι όχι τοξικό διάλογο και να πάει ο ελληνικός λαός και οι πολίτες να κάνουν απερίσπαστοι το δημοκρατικό τους καθήκον», δήλωσε.

«Εμείς κυβερνήσαμε τέσσερα χρόνια, από τα πιο δύσκολα με τα μνημόνια. Αυτό το κράτος το αναξιοκρατικό, το πελατειακό, το ρουσφετολογικό, το αναποτελεσματικό δεν το φτιάξαμε εμείς. Έχουμε όμως την ευθύνη να το διορθώσουμε», τόνισε.

BINTEO