Αλληλοστήριξη Γερμανίας – Γαλλίας: Φυσικό αέριο στο Βερολίνο, ηλεκτρική ενέργεια στο Παρίσι

Share

Η ανάγκη καθορίζει την πολιτική και τις αποφάσεις… Γερμανία και Γαλλία αποφάσισαν να εισέλθουν σε μία νέα εποχή αλληλοστήριξης, ανταλλάσσοντας στην ουσία προϊόντα, τα οποία θα παρουσιάσουν έλλειψη λόγω του ενεργειακού πολέμου με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είχε συνομιλία με τον Γερμανό καγκελάριο ΌΛαφ Σολτς, το Παρίσι θα ενισχύσει με φυσικό αέριο το Βερολίνο και η Γερμανία θα «ανταποδώσει» με ηλεκτρική ενέργεια.

«Η Γερμανία χρειάζεται το φυσικό αέριό μας και εμείς χρειαζόμαστε ενέργεια από την υπόλοιπη Ευρώπη, κυρίως από τη Γερμανία», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου.

«Θα ολοκληρώσουμε τις διασυνδέσεις φυσικού αερίου για να μπορούμε να παραδώσουμε αέριο στη Γερμανία, εάν υπάρξει ανάγκη αλληλεγγύης», πρόσθεσε.

«Εάν η Κομισιόν αποφασίσει να βάλει πλαφόν στην τιμή του αερίου που αγοράζεται μέσω των αγωγών από τη Ρωσία, η Γαλλία θα στηρίξει αυτό το μέτρο», τόνισε και πρόσθεσε ότι συμφωνεί με την πρόταση της αγοράς αερίου «από κοινού» με τις άλλες χώρες της ΕΕ ώστε να καταβάλλεται μικρότερο τίμημα.

Πρόσθεσε επίσης ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει μεσοπρόθεσμα να μεταρρυθμιστεί, κυρίως ώστε να διασφαλιστεί ότι οι τιμές αγοράς θα είναι πιο ευθυγραμμισμένες με το πραγματικό κόστος παραγωγής. / skai.gr / reuters