Ανακαλύφθηκε άθικτη, προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου κοντά στην Προύσα της Μικράς Ασίας!

Share

 

Ο τουρκικός Δήμος Ντούζτσε, που βρίσκεται κοντά στην Προύσα υποστηρίζει πως σε ανασκαφές στην περιοχή βρέθηκε άθικτη προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και παραδόθηκε στο Μουσείο Κονουράλπ.

Ο δήμος αναφέρθηκε στην κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου λέγοντας ότι ανακαλύφθηκαν νέα ευρήματα στις ανασκαφές, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με την άδεια της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Μουσείων στην αρχαία πόλη Prusiasad Hypium («Προῦσα πρὸς τῷ Ὑππίῳ ποταμῷ») στην περιοχή Κονουράλπ.

«Σε αποτέλεσμα της διαβούλευσης με ειδικούς της ιστορίας και υπαλλήλους του Τμήματος Ανασκαφών και Ερευνών, διαπιστώθηκε ότι η κεφαλή ανήκε στον Μέγα Αλέξανδρο, βασιλιά της Μακεδονίας», είπαν.

Σε ανακοίνωση του Μουσείου, αναφέρεται επίσης ότι «κατά την ανασκαφή αποκαλύφθηκε μια «κεφαλή του Μεγάλου Αλέξανδρου» διαστάσεων 23 εκατοστών (από το κεφάλι μέχρι το λαιμό) που χρονολογείται από τον 2ο αιώνα μ.Χ..

Επίσης, κατά την περιγραφή του ευρήματος επισημαίνεται πως τα μάτια κοιτάζουν προς τα πάνω, υπάρχουν σημάδια από τρύπες στις κόρες των ματιών και το στόμα είναι ελαφρά ανοιχτό, ώστε δεν αποκαλύπτει πολλά από τα δόντια. Κάνει λόγο ακόμα για μακριά σγουρά μαλλιά μέχρι το λαιμό, μοιρασμένα και στις δύο πλευρές της κεφαλής και με χωρίστρα στη μέση του μετώπου. / Ζούγκλα / https://duzce.bel.tr/

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΤΥΠΟ

http://https://duzce.bel.tr/11304-konuralp-te-buyuk-iskender-portre-basi-bulundu?fbclid=IwAR2rbj9JZE0X5Jwgvd_D3OMXfyWVHEYZ_rX6HnWwG-2czOSkfFBILQvMtuo