ΑΝΑΛΥΣΗ: Ο ουκρανικός στρατός παραπαίει προς την κατάρρευση, ωστόσο ο πόλεμος ίσως διαρκέσει καιρό ακόμη…

Share

Πληθαίνουν τα μέσα ενημέρωσης που «βλέπουν» πια τη στρατιωτική κατάρρευση της Ουκρανίας και προετοιμάζουν τη δυτική κοινή γνώμη. Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να δώσουν στην ουκρανική άμυνα την εμφάνιση πολύ μεγαλύτερης δύναμης από αυτή που διέθετε πραγματικά, προβάλλοντας τις ίδιες εικόνες, ενώ οι αντεπιθέσεις αναφέρονταν σαν να ήταν επιχειρησιακοί ελιγμοί.

Τα ρωσικά λάθη υπερπροβάλλονταν σε σχέση με τη σημασία τους.
Οι ρωσικές απώλειες και η πραγματική έκταση των απωλειών της ίδιας της Ουκρανίας παραμορφώθηκαν, κατασκευάστηκαν ή απλώς αγνοήθηκαν.
Αλλά οι συνθήκες στο πεδίο της μάχης άλλαξαν ελάχιστα με την πάροδο του χρόνου.

Μόλις οι ουκρανικές δυνάμεις ακινητοποιήθηκαν σε στατικές αμυντικές θέσεις εντός των αστικών περιοχών και του κεντρικού Donbass, φάνηκε πόσο η ουκρανική θέση ήταν απελπιστική.

Αυτή η εξέλιξη παρουσιάστηκε ως αποτυχία από τους Ρώσους να επιτύχουν «τους στόχους τους» και όχι σαν αποτυχία της Ουκρανίας. Τα δεδομένα είναι συγκλονιστικά, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την νικηφόρα προέλαση καταλαμβάνοντας όλο και μεγαλύτερο μέρος του Donbass στην Ανατολική Ουκρανία…
Ταυτόχρονα ο ουκρανικός στρατός αναγνωρίζει ότι οι απώλειες ορισμένες ημέρες έφθασαν τους 1.000 στρατιώτες νεκρούς και τραυματίες… ενώ κατά μέσο όρο χάνει 350-400 στρατιώτες νεκρούς και τραυματίες.

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg προειδοποίησε πως ο πόλεμος ίσως κρατήσει καιρό, οπότε δεν πρέπει να επιβραδυνθεί η βοήθεια προς την Ουκρανία με όποιο κόστος!
Ωστόσο, άλλες δυτικές πηγές πιστεύουν πως ο πόλεμος έχει κριθεί και αν θα συνεχιστεί μετά το φθινόπωρο εξαρτάται από δύο παράγοντες: Αν η Ουκρανία θα δεχθεί να παίξει το παιχνίδι της Ουάσιγκτον και να συνεχίσει έναν πόλεμο, αυτοκτονώντας στην ουσία, και ο δεύτερος έχει να κάνει με την ίδια την Ουάσιγκτον και τα 60 δισεκ. που έχει προωθήσει ήδη στην καταρρέουσα Ουκρανία: μπορεί να τροφοδοτήσει την ανοικοδόμησή της;
Αυτό που έχει σημασία επί του παρόντος είναι πως το επόμενο χρονικό διάστημα ως τον Αύγουστο που όπως ανακοινώθηκε πως θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις είναι κρίσιμο γιατί θα καθορίσει τους όρους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και το μετά του φθινοπώρου.

Η εξέλιξη αλλάζει την στρατηγική της Δύσης – Οι αμερικανοί αναγνωρίζουν ότι οι ρώσοι καταγράφουν εμφανή κέρδη
Οι μεν αμερικανοί θεωρούν ότι οι αναφορές ότι η Ουκρανία μπορεί να νικήσει την Ρωσία είναι εσφαλμένη και δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις, οι δε ευρωπαίοι κυρίως Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία βλέποντας την μεγάλη ζημιά στις οικονομίες που προκαλεί ο παρατεταμένος πόλεμος πιέζουν τον Ουκρανό Πρόεδρο Zelensky να… ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Ρωσία… για να επέλθει συμφωνία ειρήνης…

Μια έρευνα-βόμβα στο NBC αποκάλυψε ότι ο Πρόεδρος Biden ζήτησε από τους αμερικανούς αξιωματούχους, να μην κλιμακώσουν την ένταση με την Ρωσία δημιουργώντας ψευδείς προσδοκίες μεταξύ των συμμάχων.
Μετά το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών Antony Blinken και του υπουργού Άμυνας Lloyd Austin στα τέλη Απριλίου στο Κίεβο της Ουκρανίας, όπου συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο Zelensky, η βασική ρητορική των αμερικανών ήταν ότι οι ΗΠΑ θέλουν να δουν τις δυνάμεις της Ουκρανίας να «κερδίζουν» εναντίον των Ρώσων. Μάλιστα ο αμερικανός υπουργός άμυνας είχε αναφέρει ότι «θέλουμε να δούμε τη Ρωσία αποδυναμωμένη σε βαθμό που να μην μπορεί να κάνει τα πράγματα που έκανε όταν εισέβαλε στην Ουκρανία».

Ο Biden εξέφρασε την αντίθεση του τονίζοντας ότι οι αμερικανοί αξιωματούχοι ακολουθούν λανθασμένη στρατηγική, καθώς θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες και να αυξήσουν τον κίνδυνο να έρθουν οι ΗΠΑ σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία».

«Ο Biden ήταν δυσαρεστημένος όταν Antony Blinken και Lloyd Austin μίλησαν για τη νίκη της Ουκρανίας», αυτή η ρητορική ήταν λάθος.
Τι εκτιμούσαν οι αμερικανοί ανώτεροι αξιωματικοί; – Η Ρωσία θα κερδίσει
Όπως αποκαλύπτεται οι αμερικανοί αξιωματούχοι και επιτελείς είχαν προβλέψει ότι οι ρώσοι θα καταφέρουν να ελέγξουν τον πόλεμο και ότι παρά την αργή προέλαση θα έχουν σταθερά εδαφικά κέρδη.

Τώρα σχεδόν τέσσερις μήνες μετά την εισβολή, αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ότι η Ρωσία έχει σημειώσει σημαντικά κέρδη στην ανατολική και νότια Ουκρανία, καταλαμβάνοντας όλο το Donbass ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις διαμαρτύρονται για έλλειψη αρκετών όπλων και πυρομαχικών.

Η πτώση του τελευταίου ουκρανικού καταφυγίου στην επαρχία Luhansk την πόλη Severodonetsk είναι απτή απόδειξη.
Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ολοένα και περισσότερο ότι η έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία δεν είναι θετική για τους Ουκρανούς και θεωρούν ότι ο Πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy πρέπει να μετριάσει τη σκληρή δημόσια θέση του ότι κανένα έδαφος δεν θα παραχωρηθεί ποτέ στη Ρωσία ως μέρος μιας συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου….

Stoltenberg: Ο πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία ίσως διαρκέσει χρόνια
Την θέση πως ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία ενδέχεται να διαρκέσει “χρόνια”, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, ο Jens Stoltenberg, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag, προσθέτοντας ότι οι προμήθειες προηγμένων όπλων στα ουκρανικά στρατεύματα μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες το Donbass να αποσπαστεί από τον ρωσικό έλεγχο.

“Πρέπει να προετοιμαστούμε για το γεγονός ότι θα μπορούσε να πάρει χρόνια.
Δεν πρέπει να επιβραδύνουμε την υποστήριξη της Ουκρανίας”, είπε ο κ. Stoltenberg στην κυριακάτικη έκδοση της Bild, «ακόμη κι αν τα κόστη είναι υψηλά, όχι μόνο αυτά της στρατιωτικής υποστήριξης, αλλά και αυτά των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας και των τροφίμων”, πρόσθεσε ο Νορβηγός.

Ο πόλεμος του Κιέβου με τη Μόσχα έχει χαθεί
Όμως ο πόλεμος του Κιέβου με τη Μόσχα έχει χαθεί
Οι ουκρανικές δυνάμεις διαλύονται.
Δεν υπάρχει επαρκής στρατός για να επηρεάσει τη μάχη και η κατάσταση γίνεται πιο απελπιστική κάθε ώρα.
Κανενός είδους στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ και των συμμάχων πέραν της άμεσης στρατιωτικής εμπλοκής των χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αλλάξει αυτή τη σκληρή πραγματικότητα.
Το πρόβλημα σήμερα δεν είναι η παραχώρηση εδαφών και πληθυσμού στη Μόσχα στην Ανατολική Ουκρανία που ήδη ελέγχει η Μόσχα.
Το μέλλον των περιοχών Kherson και Zaporozhye μαζί με το Donbas έχει αποφασιστεί.
Η Μόσχα είναι επίσης πιθανό να εξασφαλίσει το Kharkiv και την Οδησσό, δύο πόλεις που είναι ιστορικά ρωσικές και ρωσόφωνες, καθώς και το έδαφος που γειτνιάζει με αυτές. Αυτές οι επιχειρήσεις θα παρατείνουν τη σύγκρουση μέχρι το καλοκαίρι.

Το πρόβλημα τώρα είναι πώς θα σταματήσουν οι μάχες.
Το αν θα σταματήσουν οι μάχες στις αρχές του φθινοπώρου θα εξαρτηθεί από δύο βασικούς παράγοντες.
Πρώτος – Αφορά την ηγεσία του Κιέβου: Θα συναινέσει η κυβέρνηση Zelensky στο πρόγραμμα Biden για… αέναη σύγκρουση με τη Ρωσία;
Εάν η κυβέρνηση Biden έχει δρομολογήσει αυτο τον δρόμο και το Κίεβο συνεχίσει να λειτουργεί ως βάση για τη συγκέντρωση νέων δυνάμεων που είναι έτοιμες να απειλήσουν τη Μόσχα, αυτό στην πράξη, σημαίνει ότι το Κίεβο έχει αποφασίσει να αυτοκτονήσει σε εθνικό επίπεδο εκθέτοντας την ουκρανική καρδιά δυτικά του ποταμού Δνείπερου σε μαζικές, καταστροφικές επιθέσεις από τις δυνάμεις μεγάλου βεληνεκούς της Ρωσίας.

Φυσικά, αυτές οι εξελίξεις δεν είναι αναπόφευκτες γιατί οι Ευρωπαίοι οι οποίοι υφίστανται ήδη τις οικονομικές και ενεργειακές συνέπειες του πολέμου μπορούν να πουν «όχι».
Δεύτερος – Αφορά την ίδια την Ουάσιγκτον: Έχοντας ρίξει περισσότερα από 60 δισεκατομμύρια δολάρια ή λίγο περισσότερα από 18 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα σε άμεσες ή έμμεσες μεταφορές σε ένα ουκρανικό κράτος που καταρρέει, το σημαντικό ερώτημα είναι τι συμβαίνει με εκατομμύρια Ουκρανούς στην υπόλοιπη χώρα που δεν τράπηκαν σε φυγή?
Πως θα ζήσουν και από πού θα προέλθουν τα κεφάλαια για την ανοικοδόμηση της διαλυμένης κοινωνίας της Ουκρανίας σε μια αναπτυσσόμενη παγκόσμια οικονομική έκτακτη ανάγκη;

Ουκρανία: Από τέλη Αυγούστου ξανά διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας σχεδιάζει να ξαναρχίσει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με αυτή της Ρωσίας περί τα τέλη του Αυγούστου, αφού θα έχουν διεξαχθεί αντεπιθέσεις από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, δήλωσε αξιωματούχος χθες Σάββατο, την ώρα που μαίνονται μάχες στο Donbass, όπως είναι γνωστή η ανατολική Ουκρανία.
Η χώρα θα βρίσκεται σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση τότε, προέβλεψε ο David Arahamia, ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της Ουκρανίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό κρατικό δίκτυο Φωνή της Αμερικής.

Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε απόλυτο αδιέξοδο.
Στα τέλη Μαρτίου, το Κίεβο ανακοίνωνε πως θα δεχόταν να εγκαταλείψει την προσπάθειά του να ενταχθεί στο NATO, με αντάλλαγμα διεθνείς εγγυήσεις για την ασφάλεια της Ουκρανίας.
Η Μόσχα απαιτεί αποστρατιωτικοποίηση του γειτονικού κράτους και την εκχώρηση εδαφών, συμπεριλαμβανομένων των ανατολικών περιφερειών Donetsk και Luhansk.

Johnson: Κούραση για την Ουκρανία
Είναι σημαντικό η Βρετανία να συνεχίσει να δείχνει πως υποστηρίζει την Ουκρανία για καιρό, δήλωσε το Σάββατο (18/6/2022) ο πρωθυπουργός Boris Johnson προειδοποιώντας για τον κίνδυνο «κούρασης για την Ουκρανία» καθώς ο πόλεμος δεν λέει να τελειώσει.
«Οι Ρώσοι προχωράνε σιγά – σιγά και είναι ζωτικής σημασίας για εμάς να δείξουμε αυτό που ξέρουμε πως είναι αλήθεια το οποίο είναι πως η Ουκρανία μπορεί να νικήσει και θα νικήσει», δήλωσε ο Johnson στους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του στη Βρετανία έπειτα από μια επίσκεψη στο Κίεβο.

Μερικά μέλη του Συντηρητικού Κόμματός του άσκησαν κριτική γιατί έκανε αυτό το ταξίδι αντί να συμμετάσχει σε ένα συνέδριο στη βόρεια Αγγλία.
«Όταν εδραιώνεται η κούραση για την Ουκρανία, είναι πολύ σημαντικό να δείξουμε πως είμαστε μαζί τους για καιρό και τους δίνουμε το στρατηγικό σθένος που χρειάζονται», είπε ο Johnson.

Τι συμβαίνει στο μέτωπο του πολέμου

Μια ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε το Σάββατο το βράδυ (18/6/2022) μια περιοχή κοντά στην πολιορκημένη πόλη Severodonetsk και ένα μεγάλο, πορτοκαλί νέφος, υψώθηκε στον αέρα, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της φιλορωσικής διοίκησης του Luhansk.
Δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει αν η έκρηξη σημειώθηκε μέσα στην πόλη ή κοντά σε αυτήν.

Στο Severodonetsk, που βομβαρδίζεται συνεχώς από τους Ρώσους τις τελευταίες εβδομάδες, βρίσκεται το εργοστάσιο χημικών Azot, όπου έχουν καταφύγει εκατοντάδες άμαχοι.
Στο μεταξύ, τρεις πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν μια αποθήκη καυσίμων στην πόλη Νοβομοσκόφσκ της Ουκρανίας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις άνθρωποι.

Ο επικεφαλής της τοπικής διοίκησης, ανέβασε στο διαδίκτυο μια φωτογραφία που δείχνει την αποθήκη στις φλόγες.
Το Νοβομοσκόφσκ βρίσκεται στα βορειοανατολικά της πόλης Ντνίπρο, πάνω στις όχθες του ποταμού Σαμάρα, που είναι παραπόταμος του Δνείπερου.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να αναπτύσσουν πρόσθετες δυνάμεις για την υποστήριξη επιθετικών επιχειρήσεων στην περιοχή Severodonetsk – Lysychansk ενώ και η ουκρανική άμυνα παραμένει υπαρκτή.

Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας Oleksandr Motuzyanyk ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις μεταφέρουν άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, μηχανικό εξοπλισμό και οχήματα από το Svatove, κατά μήκος των ρωσικών χερσαίων γραμμών επικοινωνίας (GLOCs) στην περιφέρεια Luhansk, στο Starobilsk, μόλις 40 χιλιόμετρα ανατολικά του Severodonetsk.

Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν ότι οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα αναδιατάξουν εξοπλισμό από τη βόρεια περιφέρεια του Kharkiv στο Donbass και δημοσίευσαν πλάνα από το ρωσικό βαρύ πυροβολικό που έφτασε σιδηροδρομικώς στο Stary Osokol της Περιφέρειας Belgorod στις 17 Ιουνίου
Ο ρωσικός στρατός έχει συγκεντρώσει τη συντριπτική πλειονότητα της διαθέσιμης μαχητικής του δύναμης για να καταλάβει το Severodonetsk – Lysychansk σε βάρος άλλων αξόνων προέλασης.

Ο Ρώσος πρόεδρος Putin ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα επιτεθούν σε ουκρανικές θέσεις κοντά στην πόλη του Donetsk, αλλά επανέλαβε ότι η νέα τακτική θα απαιτήσει επιπλέον χρόνο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης στις 17 Ιουνίου.

O Putin δήλωσε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα ολοκληρώσουν πλήρως την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία και σημείωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις και οι δυνάμεις αντιπροσώπων θα εντείνουν τη μάχη με πυραυλικές επιθέσεις.
O Putin προέτρεψε τις ρωσικές δυνάμεις να μην καταφεύγουν στην πλήρη καταστροφή πόλεων που στοχεύουν να «απελευθερώσουν» αν και αυτό έχει συμβεί στην Μαριούπολη και στο Severodonetsk

Ανεπιβεβαίωτες ουκρανικές πηγές αναφέρουν ότι η Ρωσία απέλυσε τον Διοικητή των Ρωσικών Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων, στρατηγό Serdyukov, λόγω απωλειών στις μονάδες των Ρώσων αλεξιπτωτιστών.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Στρατιωτικής και Πολιτικής Διοίκησης της Περιφέρειας της Οδησσού Serhiy Bratchuk ανέφερε ότι το Κρεμλίνο διόρισε τον σημερινό αρχηγό του επιτελείου της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας, στρατηγό Μιχαήλ Τεπλίνσκι, ως αντικαταστάτη του Serdyukov και όρισε τον Αναπληρωτή Διοικητή των Ρωσικών Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων, Αντιστράτηγο, Konlytsev.
Για ορισμένους ο Serdyukov θεωρείται υπεύθυνος για την κακή απόδοση μεταξύ των ρωσικών μονάδων VDV, ιδιαίτερα στις πρώτες επιχειρήσεις γύρω από το Κίεβο.

O Zelensky στο Mykolaiv
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky επισκέφθηκε τη νότια πόλη Mykolaiv στη διάρκεια ενός ταξιδιού εργασίας στην περιοχή, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του, χωρίς να διευκρινίζει πότε πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη.

Ο πρόεδρος επιθεώρησε το κτίριο της περιφερειακής διοίκησης του Mykolaiv που καταστράφηκε ως αποτέλεσμα πυραυλικού πλήγματος από τις ρωσικές δυνάμεις , ανέφερε η ανακοίνωση του γραφείου του Ουκρανού προέδρου. Πύραυλος άνοιξε μια τρύπα στο κτίριο και σκότωσε 37 ανθρώπους εκεί στα τέλη Μαρτίου.

Οι ρωσικές δυνάμεις έφθασαν στα περίχωρα του Mykolaiv στις αρχές Μαρτίου αλλά απωθήθηκαν στα ανατολικά και νοτιοανατολικά όρια της περιοχής, όπου οι μάχες συνεχίζονται.
Το γραφείο του Zelensky ανέφερε πως ο πρόεδρος επισκέφθηκε επίσης ένα νοσοκομείο στο Mykolaiv και απένειμε τιμητικές διακρίσεις στον δήμαρχο Oleksandr Senkevych και τον κυβερνήτη Vitaliy Kim για την εργασία τους κατά τους τέσσερις μήνες που διαρκεί η ρωσική εισβολή.

Βομβαρδισμοί στο Donetsk
Πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι 12 τραυματίστηκαν το Σάββατο (18/6/2022) από βομβαρδισμούς του ουκρανικού στρατού στο Donetsk, υποστηρίζουν οι τοπικές, φιλορωσικές αρχές της αυτονομιστικής επαρχίας.«Λόγω των βομβαρδισμών των ουκρανικών δυνάμεων, πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 12 τραυματίστηκαν στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk» ανέφερε το γενικό επιτελείο των φιλορωσικών δυνάμεων σε ανάρτηση στο Telegram.
Ελέγχεται εν μέρει από τους φιλορώσους αυτονομιστές από το 2014 και είναι το θέατρο σφοδρών μαχών μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, οι φιλορωσικές αρχές υποστηρίζουν ότι από το πρωί η πόλη Donetsk βομβαρδίζεται από τους Ουκρανούς και ότι σε διάφορες συνοικίες της έχουν πέσει περισσότερες από 200 οβίδες των 155 χιλιοστών.
Σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, από τους βομβαρδισμούς αυτούς χτυπήθηκαν μεταξύ άλλων ένας κινηματογράφος και ένα καφενείο στο κέντρο της πόλης.

Βασικά σημεία
Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να εξαπολύουν χερσαίες επιθέσεις εναντίον του Severodonetsk και των νοτιοανατολικών προαστίων του στις 17 Ιουνίου.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις προσπάθειες να διακόψουν τις ουκρανικές γραμμές επικοινωνίας με το Lysychansk, τόσο από το βορρά προς το Slovyansk όσο και στο νότο κοντά στο Bakhmut.
Οι ουκρανικές δυνάμεις πιθανότατα διεξάγουν μια αντεπίθεση βορειοδυτικά του Izyum με σκοπό να απομακρύνουν τις ρωσικές δυνάμεις από τις επιθετικές επιχειρήσεις προς το Slovyansk και να διαταράξουν τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού που σημειώνουν μικρά κέρδη.
Οι ουκρανικές δυνάμεις και η αεροπορία συνέχισαν να χτυπούν τη ρωσική επιμελητεία και οχυρώσεις σε κατεχόμενους οικισμούς κατά μήκος του Νότιου Άξονα, ενώ οι τοπικές μάχες συνεχίζονται.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να ανασυντάσσονται και να μεταφέρουν προσωπικό εντός της περιφέρειας Zaporizhia για να διατηρήσουν αμυντικές θέσεις κατά μήκος της πρώτης γραμμής.

Ανατολική Ουκρανία
Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να εξαπολύουν χερσαίες επιθέσεις κατά του Severodonetsk και των νοτιοανατολικών προαστίων του στις 17 Ιουνίου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν τις ρωσικές επιθέσεις στο Syrotyne και το Metolkine, ακριβώς νοτιοανατολικά του Severodonetsk.
Οι ρωσικές δυνάμεις φέρεται να αναπτύσσουν επιπλέον συστήματα πυροβολικού και στρατεύματα για να υποστηρίξουν επιθετικές επιχειρήσεις στο Severodonetsk.
Ο Ουκρανός κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και στρατιωτικός σχολιαστής Dmytro Snyegiryev δήλωσε στις 17 Ιουνίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ήδη επτά τακτικές ομάδες τάγματος (BTGs) στο Severodonetsk και εισήγαγαν πρόσφατα δύο εφεδρικά BTG στην περιοχή.
Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας Oleksandr Motuzyanyk πρόσθεσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να διατηρούν θέσεις στο εργοστάσιο χημικών Azot στο νοτιοανατολικό τμήμα του Severodonetsk.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να επιτίθενται σε οικισμούς κατά μήκος των ουκρανικών χερσαίων γραμμών επικοινωνίας (GLOC) προς το Lysychansk.
Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μια επίθεση στο Zolote, κοντά στον αυτοκινητόδρομο T1303 Hirske-Lysychansk, και πιθανότατα επιχειρούν να περικυκλώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή.
Οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν επίσης τις ρωσικές επιθέσεις στο Berestove, Nyrokove και Vasylivka κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου T1302 Bakhmut – Lysychansk και του Kodema, περίπου 14 χιλιόμετρα νότια του Bakhmut.
Οι ρωσικές δυνάμεις πρόσθεσαν επιπλέον δύο τάγματα του 1ου και 2ου Σώματος Στρατού (οι ένοπλες δυνάμεις του DNR και του LNR) και συνεχίζουν να ανασυγκροτούν τα στρατεύματα για να συνεχίσουν τις επιθέσεις κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου T1303.
Οι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται επίσης να επιχειρούν να επαναλάβουν τις διελεύσεις ποταμών νοτιοανατολικά του Lyman για να διαταράξουν το ουκρανικό GLOC γύρω από το Siversk.
Οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονται να διασχίσουν τον ποταμό Siverskiy και βομβαρδίζουν οικισμούς νοτιοανατολικά του Lyman.
Γεωτοποθετημένα πλάνα έδειξαν ότι οι Ουκρανικές Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων κατέστρεψαν μια ρωσική πλωτή γέφυρα κοντά στην Bilohorivka (περίπου 13 χιλιόμετρα νότια της Kreminna) στις 16 Ιουνίου.

Οι ρωσικές δυνάμεις προσπάθησαν να προχωρήσουν βόρεια του Slovyansk και νοτιοανατολικά του Izyum στις 17 Ιουνίου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν κατάφεραν να καταλάβουν το Bohorodychne (περίπου 25 χλμ. νοτιοανατολικά του Izyum) και υποχώρησαν σε προηγουμένως κατεχόμενες θέσεις.
Οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν επίσης αναγνωριστικές επιχειρήσεις κοντά στην Krasnopillia, που βρίσκεται κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου Ε40 προς το Slovyansk.
Ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν τις αντεπιθέσεις νοτιοδυτικά του Izyum και απώθησαν τις ρωσικές δυνάμεις έξω από την Dmytrivka.

Πόλη του Kharkiv
Οι ρωσικές δυνάμεις συμμετείχαν σε συγκρούσεις βόρεια και βορειοανατολικά της πόλης του Kharkiv για να απωθήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις μακριά από τα διεθνή σύνορα στις 17 Ιουνίου. Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν αναγνωριστικές επιχειρήσεις στο Kochubiyika, ακριβώς δυτικά της πόλης Kharkiv προς τον Αυτοκινητόδρομο Belgorod.
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας Oleksandr Motuzyanyk δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ανασυγκροτούν στρατεύματα και πραγματοποιούν αεροπορικές αναγνωρίσεις σε οικισμούς εντός εμβέλειας 40 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της πόλης του Kharkiv, προετοιμάζοντας την επανέναρξη των επιθετικών επιχειρήσεων στην περιοχή Ternova – Rubizhne. Πλάνα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν επίσης στρατιώτες της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk και του Luhansk (DNR και LNR) που επιχειρούν ακριβώς ανατολικά της Ternova και της Rubizhne.

Ουκρανικές και ρωσικές πηγές αναφέρουν όλο και περισσότερο την πιθανότητα ουκρανικών αντεπιθέσεων προς το Izyum από τα νοτιοανατολικά προάστια της πόλης του Kharkiv.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις υπερασπίζονται θέσεις για να σταματήσουν οποιαδήποτε ουκρανική προέλαση προς το Izyum από την πόλη του Kharkiv.
Το φιλορωσικό κανάλι Telegram Rybar σημείωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις προσπαθούν ενεργά να διακόψουν τις ρωσικές επίγειες γραμμές επικοινωνίας (GLOC) προς το Izyum.

Νότιος Άξονας – Kherson και Zaporizhia
Οι ουκρανικές δυνάμεις και η αεροπορία συνέχισαν να πλήττουν τα ρωσικά logistics και οχυρώσεις σε κατεχόμενους οικισμούς κατά μήκος του Νότιου Άξονα.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι η ουκρανική αεροπορία έπληξε ρωσικές θέσεις στην πόλη Kherson, Kakhovka και Bersylav που βρίσκονται τουλάχιστον 45 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της γραμμής επαφής στα σύνορα Kherson – Mykolaiv
Το γεωγραφικό υλικό δείχνει επίσης ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατέστρεψαν προηγουμένως μια ρωσική αποθήκη πυρομαχικών και κέντρο επισκευής εξοπλισμού στη Nova Kakhovka (ακριβώς νοτιοδυτικά της Kakhovka) στις 14 Ιουνίου.
Οι ουκρανικές δυνάμεις κατέστρεψαν το ρυμουλκό του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσίας «Vasily Bekh» καθώς παρέδιδε πυρομαχικά, όπλα και προσωπικό στο Snake Island στα ανοιχτά της ρουμανικής ακτής παρά την παρουσία ρωσικών συστημάτων αεράμυνας στο νησί.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να βομβαρδίζουν κατά των ουκρανικών δυνάμεων κατά μήκος ολόκληρου των συνόρων της Περιφέρειας Kherson – Mykolaiv, πιθανόν να αποτρέψουν τις ουκρανικές αντεπιθέσεις στην περιοχή.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να ανασυντάσσονται και να μεταφέρουν προσωπικό εντός της περιφέρειας Zaporizhia για να διατηρήσουν αμυντικές θέσεις κατά μήκος της πρώτης γραμμής.

Η Στρατιωτική Διοίκηση της Περιφέρειας Zaporizhia της Ουκρανίας ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνουν στρατεύματα στις περιοχές Vasylivka και Polohy, 45 χιλιόμετρα νότια και 90 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Zaporizhia.
Οι ρωσικές δυνάμεις φέρεται να μετέφεραν ορισμένα στοιχεία από άλλους οικισμούς στην περιφέρεια Zaporizhia στη Μελιτόπολη και σχεδιάζουν να μετακινήσουν επιπλέον μονάδες στην πόλη από την περιοχή Enerhodar.
Η Στρατιωτική Διοίκηση της Περιφέρειας Zaporizhia σημείωσε επίσης ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ρωσικές δυνάμεις σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν επιθετικές επιχειρήσεις εναντίον του Orihiv ή της Huliaipole (και οι δύο οικισμοί βόρεια της γραμμής του μετώπου) στο εγγύς μέλλον. / info bankingnews1_369.JPG2_315.JPG3_221.JPG

4_175.JPG5_135.JPG