News&

ΑΝΑΛΥΣΗ – Ουκρανία: Βαθαίνει το Σχίσμα στην Εκκλησία – Πολιτικά παιχνίδια – Ψήγματα ελπίδας από τον ΟΗΕ

Share

Προς μεγάλη λύπη η Ουκρανία κατέστη μήλον της έριδος μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, διαπίστωσε ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας στην τηλεοπτική εκπομπή «Εκκλησία και κόσμος». 

Ο ιεράρχης υπενθύμισε ότι η Ουκρανία είναι o πλησιέστερος γείτονας της Ρωσίας, ο ουκρανικός και ο ρωσικός λαός είναι αδελφοί και κάποτε ανήκαν μάλιστα σε έναν ενιαίο λαό με κοινή γραφή και κοινό πολιτισμό. Επομένως, «η αντιρωσική προπαγάνδα, η οποία τώρα διεξάγεται στην Ουκρανία και μάλιστα σε σημαντικό βαθμό με προέλευση από το εξωτερικό, μεταξύ άλλων και πέραν του ωκεανού, δεν μπορεί να μην μας ανησυχεί», τόνισε ο Σεβασμιώτατος κ. Ιλαρίωνας.

Ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας

Όπως υπέδειξε ο ιεράρχης ιδιαίτερη ανησυχία στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία προκαλεί η κατάσταση στην οποία βρίσκονται εκατομμύρια Ουκρανοί ορθόδοξοι χριστιανοί ως αποτέλεσμα τού προπαγανδιστικού πολέμου κατά της Ρωσίας, των ενεργειών των ΗΠΑ στην Ουκρανία. «Το σχίσμα, που έλαβε υποστήριξη του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, τραυμάτισε βαθιά όλο τον ουκρανικό λαό και ιδίως τον ορθόδοξο πληθυσμό της Ουκρανίας», διαπίστωσε ο μητροπολίτης Ιλαρίωνας και πρόσθεσε: «Αυτό το σχίσμα είναι απολύτως αδικαιολόγητο από εκκλησιαστική άποψη και οι ενέργειες, που επιχειρήθηκαν για τη νομιμοποίησή του είναι απολύτως παράνομες».

«Προσευχόμαστε για την υπερκέραση αυτού του διχασμού, ώστε οι Ουκρανοί ορθόδοξοι χριστιανοί να επανενωθούν στους κόλπους της μιας κανονικής Εκκλησίας, η οποία υφίσταται στην Ουκρανία, της οποίας επικεφαλής είναι ο Μακαριώτατος μητροπολίτης Ονούφριος», τόνισε ο ιεράρχης.

Επίσης επεσήμανε την ανάγκη να γίνει το παν προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των χωρών, καθώς και να επιτευχθεί ειρηνικά η λύση των υφισταμένων εντός της Ουκρανίας αντιθέσεων.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΗΠΑ – ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Την ίδια ώρα, κρίνεται σοβαρά το μέλλον της Ουκρανίας καθώς αποτελεί ένα ακόμη…. ‘παίγνιο’ στην πολιτική και οικονομική σκακιέρα ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη με φόντο τις σχέσεις με την Ρωσική Ομοσπονδία, τον αγωγό Nord Stream 2 αλλά και την επέκταση της αντι-ρωσικής στάσης από την Δύση.

Δεν είναι τυχαίο που οι ΗΠΑ ‘στήνουν’ σκηνικό εμπόλεμης κατάστασης στην (ταλαιπωρημένη από κάθε πλευρά και κυρίως εξουθενωμένη οικονομικά και θεσμικά, Ουκρανία) χρησιμοποιώντας με την αρωγή της Ευρώπης, τον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που… πασχίζει να μπει στο παιχνίδι με τους πολεμικούς εξοπλισμούς χρησιμοποιώντας την γεωγραφική θέση του με τον αγωγό αερίου.

Οι υποσχέσεις για επέκταση του ΝΑΤΟ και η ενδεχόμενη εισδοχή στην ευρωπαϊκή οικογένεια, μάλλον όνειρα θερινής νυκτός αποτελούν για τον κ. Ζελένσκι που προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τις δημόσιες σχέσεις απέναντι στον πανίσχυρο γείτονά του, τον Ρώσο Πρόεδρο (και συνονόματό του, Βλαντίμιρ Πούτιν).

Η πραγματικότητα, βέβαια σε αυτή την χώρα είναι πολύ διαφορετική και κυρίως όταν έχεις να κάνεις με εξωτερική πολιτική, όπου η Ουκρανία ΔΕΝ μπορεί να παίξει κανένα σοβαρό ρόλο –πέραν του χρήσιμου παιγνίου. Κι αυτός, έχει ημερομηνία λήξης.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι

ΤΟ ΣΧΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ
Παρά το γεγονός πως τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά ΜΜΕ αδιαφορούν συστηματικά και με κραυγαλέα προκλητικό τρόπο για την πραγματικότητα της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία λόγω του ζητήματος που δημιουργήθηκε στην Εκκλησία (μετά την υπογραφή του Τόμου της Αυτοκεφαλίας στους Σχησματικούς από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου) έρχεται ο ΟΗΕ να επιβεβαιώσει τα πραγματικά γεογονότα:

Στις 11 Νοεμβρίου η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ δημοσίευσε την απόφαση, όπου διατυπώθηκε σαφώς η ανησυχία για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των πιστών της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Ακόμη, αυτό το έγγραφο επιβάλλει στις Αρχές της Ουκρανίας να εγγυηθούν την άσκηση της ελευθερίας του θρησκεύεσθαι στη χώρα και να εξασφαλίσουν την έρευνα όλων των περιστατικών βίας κατά των πιστών, που έχουν καταγραφεί.

Υπό κανονικές συνθήκες, θα έπρεπε αυτή η απόφαση να είχε τουλάχιστον συγκινήσει όσους υπεραμύνονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων –όπως καλή ώρα ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν που το έχει κάνει ‘σημαία’ της πολιτικής του καριέρας- αλλά και των εκκλησιαστικών κύκλων.

Πέραν του Οικουμενικού Πατριαρχείου που ενώ γνωρίζει την αλήθεια, επιμένει να εθελοτυφλεί, άλλες εκκλησίες θα έπρεπε να είχαν τουλάχιστον αντιδράσει. Δυστυχώς, κανένας δεν αντιδρά προκαλώντας αλγεινές εντυπώσεις αφού ο Κλήρος θα έπρεπε να υπερασπίζεται (το αυτονόητο) που είναι τα Ανθρώπινα Δικαιώματα!

Από την άλλη, ο ίδιος ο Ουκρανός Πρόεδρος, επισκέπτεται τα σαλόνια των ΗΠΑ και της Ευρώπης, περιφέροντας την πίκρα του με την Ρωσία και τις κακές σχέσεις που διατηρεί με τον ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, αντί να κοιτάξει κατάματα την πραγματικότητα και τον λαό του καθώς το ποίμνιο έχει διχαστεί και βυθίζεται ολοένα και πιο βαθιά στον εμφύλιο.

Η ιστορία γράφεται τώρα. Και μόλις καταλαγιάσει η σκόνη από τις επισκέψεις στα ‘μεγάλα σαλόνια’ πολύ πιθανόν, ο πρώην ηθοποιός να επιστρέψει εκεί που ανήκει: στην θεατρική σκηνή. Διότι η πολιτική σκηνή, απαιτεί και πολιτικά όντα.

Και ο κ. Ζελένσκι απέδειξε ότι δεν είναι.

Πέγκυ Ντόκου (με πληροφορίες από Служба коммуникации ОВЦС

Exit mobile version