ΑΝΑΛΥΣΗ: Ποιος είναι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι – Τρία χρόνια από την εκλογή του στην προεδρία της Ουκρανίας

Share

Στις 21 Μαϊου 2022, συμπληρώθηκαν ακριβώς τρία χρόνια από την ημέρα που ξεκίνησε η προεδρία του Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Μια σύντομη λίστα με τα επιτεύγματα του ανθρώπου που κατάφερε να αναδειχθεί σε «ήρωα της Ευρώπης» και πολλά κράτη όπως και οι ΗΠΑ προσπάθησαν να τον αναδείξουν σε ‘σύμβολο’. 

Ο πρώην ηθοποιός και κωμικός Βολοντίμιρ Ζελένσκι ηγείται πλέον της αντίστασης της χώρας του στην εισβολή της Ρωσίας, προσπαθώντας να δώσει μια άλλη εικόνα της Ουκρανίας από την πραγματική, από αυτήν την οποία γνώριζαν όλοι εδώ και πολλά χρόνια -κυρίως τα τελευταία δέκα χρόνια που κυριαρχούσε μια έκρυθμη κατάσταση σε πολλές περιοχές όπου ο Νόμος ήταν… ανύπαρκτος.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας έχει γίνει το πρόσωπο της αντίστασης της χώρας ενάντια στις δυνάμεις εισβολής του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν ενώ τα ΜΜΕ ακολουθώντας πιστά, την ‘γραμμή’ του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναλίσκονται να τον αποθεώνουν καθημερινά και να αναπαράγουν ο,τιδήποτε κάνει μισητούς τους Ρώσους (χωρίς ποτέ να προβάλλεται η άλλη πλευρά ή αν προβληθεί να υποβαθμιστεί στο επίπεδο της ειρωνείας).

Ο Ζελένσκι βρέθηκε στην εξουσία έχοντας ελάχιστη πολιτική εμπειρία με την παραδοσιακή έννοια του όρου. Πριν εκλεγεί, ήταν περισσότερο γνωστός για τον τηλεοπτικό του ρόλο ως ένας απλός δάσκαλος που ανήλθε κατά λάθος στην εξουσία. Η εκπομπή «Υπηρέτης του Λαού» προβλήθηκε για τέσσερα χρόνια, κάνοντάς τον γνωστό στο ευρύ κοινό.

Από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, ο Ζελένσκι έχει αιχμαλωτίσει τη φαντασία του κόσμου, ντυμένος συχνά με στρατιωτικά γιλέκα και προτρέποντας τον ουκρανικό λαό να συνεχίσει τον αγώνα μέσω βίντεο που δημοσιεύει στο Telegram, το Facebook και το Instagram από το κέντρο του Κιέβου. Άλλες φορές, ο 44χρονος πιέζει τους ηγέτες της Δύσης να εντείνουν τις προσπάθειες για να νικήσουν τον Πούτιν. Απογοητευμένος από την απροθυμία της Δύσης να επέμβει στρατιωτικά, ο Ζελένσκι έχει επανειλημμένα καλέσει το ΝΑΤΟ να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, μια ιδέα που, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, θα οδηγήσει τη συμμαχία σε πόλεμο με τη Ρωσία.

Ο Ζελένσκι λέει ότι αντιλαμβάνεται πως βρίσκεται στην κορυφή της λίστας δολοφονιών ή/και συλλήψεων του Κρεμλίνου, αλλά επιμένει ότι ούτε ο ίδιος ούτε η οικογένειά του θα φύγουν, καθώς προσπαθεί να κρατήσει ενωμένη την καταρρακωμένη χώρα του. Όλα αυτά είναι ψεύδη καθώς από την έναρξη του πολέμου, η Ρωσία δεν προσπάθησε ποτέ να τον απομακρύνει από την εξουσία -τουναντίον ήθελε να τον διατηρήσει ως πρόεδρο.

Ο Ζελένσκι εξελέγη πρόεδρος το 2019, όταν κέρδισε τον Πιότρ  Ποροσένκο με ένα αδιανόητο συντριπτικό ποσοστό της τάξης του 74% περίπου (!!!) Τότε χαρακτήρισε τον εαυτό του ως «αντικαθεστωτικό αουτσάιντερ», που θέλει να εξαλείψει τη διαφθορά και να εξασφαλίσει καλύτερες σχέσεις με τη Μόσχα.

Η νίκη του βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στον ρόλο του στην τηλεοπτική σειρά, όπου υποδυόταν έναν απλό άνθρωπο που ρίχτηκε στη μάχη της προεδρίας για να «καθαρίσει» τη χώρα. Ακόμη και το πολιτικό του κόμμα πήρε το όνομά του από την εκπομπή.

Αγνοώντας επιδεικτικά τον ισχυρό γείτονά του (και συνονόματο) Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν και τις συνεχείς εκκλήσεις της Ρωσίας για να βρεθεί οριστική λύση σε πολλά ζητήματα, ο Ζελένσκι προσπάθησε σε ένα μεγάλο… σόου, να προσεγγίσει την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την Τουρκία για να αναδείξει τον ρόλο της χώρας του προς το συμφέρον των άλλων που θέλησε να κάνει συμμάχους του.

Πολιτική πορεία

Ο Ζελένσκι υποστήριξε το κίνημα του Ευρωμαϊντάν. Κατά τη διάρκεια του Πολέμου στο Ντονμπάς, στήριξε ενεργά τον ουκρανικό στρατό.

Κατά τη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας, ο Ζελένσκι είπε ότι θα ήθελε η Ουκρανία να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, αλλά θέλει οι Ουκρανοί ψηφοφόροι να αποφασίσουν σχετικά με την ουκρανική ένταξη (στους δύο αυτούς οργανισμούς) σε δημοψηφίσματα -τα οποία δεν έγιναν ποτέ. Την ίδια στιγμή, πίστευε ότι ο λαός της Ουκρανίας είχε ήδη επιλέξει «ευρωενσωμάτωση».

Στις προεδρικές εκλογές του 2019, ο Ζελένσκι υποστήριξε ότι η ουκρανική ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι «η επιλογή του Μαϊντάν και η πορεία που κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα, καθώς και μέσο για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας.»  Στο πρόγραμμά του δήλωσε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να ορίσει στόχο να βάλει υποψηφιότητα για μέλος του ΝΑΤΟ το 2024.

Το πρόγραμμα αναφέρει επίσης ότι ο Ζελένσκι «θα κάνει τα πάντα για να εξασφαλίσει» ότι η Ουκρανία μπορεί να υποβάλει αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2024. Δύο μέρες πριν από το δεύτερο γύρο ο Ζελένσκι δήλωσε ότι ήθελε να χτίσει «μια ισχυρή, ελεύθερη χώρα, η οποία δεν είναι η μικρότερη αδελφή της Ρωσίας, η οποία δεν είναι διεφθαρμένος εταίρος της Ευρώπης, αλλά η ανεξάρτητη Ουκρανία.»

Ο Ζελένσκι υποσχέθηκε ότι το πρώτο νομοσχέδιο «Για τη λαϊκή Εξουσία» θα παρέχει μηχανισμό για δημοψηφίσματα. Υποσχέθηκε επίσης νομοσχέδια για την καταπολέμηση της διαφθοράς, συμπεριλαμβανομένης της αφαίρεσης της ασυλίας του προέδρου της χώρας, τους βουλευτές του Βερχόβνα Ράντα (του ουκρανικού κοινοβουλίου) και τους δικαστές, ένας νόμος για την παραπομπή, τη μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου, και την παροχή αποτελεσματικών δικών με ενόρκους.

Υποσχέθηκε να φέρει το μισθό για το στρατιωτικό προσωπικό «στο επίπεδο των προτύπων του ΝΑΤΟ».

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι ως Πρόεδρος θα αναπτύξει την οικονομία της χώρας και να προσελκύσει επενδύσεις στην Ουκρανία μέσω της «επανεκκίνησης του δικαστικού συστήματος» και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την πολιτεία.

Επίσης, πρότεινε φορολογική αμνηστία και 5% κατ’ αποκοπή φόρο για τη μεγάλη επιχείρηση, η οποία θα μπορούσε να αυξηθεί «σε διάλογο μαζί τους και αν όλοι συμφωνήσουν». Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, αν οι άνθρωποι παρατηρήσουν ότι η νέα κυβέρνηση «λειτουργεί ειλικρινώς από την πρώτη μέρα», θα αρχίσουν να πληρώνουν τους φόρους τους.

Σε μια συνέντευξη τον Δεκέμβριο του 2018, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι ως Πρόεδρος θα προσπαθήσει να σταματήσει το συνεχιζόμενο πόλεμο στο Ντονμπάς μέσω διαπραγμάτευσης με τη Ρωσία. Δεδομένου ότι θεωρεί τους ηγέτες της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ (ΛΔΝ και ΛΔΛ) ως «μαριονέτες» της Ρωσίας, «δεν έχει κανένα νόημα να μιλήσει μαζί τους».

Ο ίδιος δεν απέκλεισε διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα. Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε 3 ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2019 ο Ζελένσκι, δήλωσε ότι είναι κατά της χορήγησης «ειδικού καθεστώς στο Ντονμπάς». Σε συνέντευξη του είπε επίσης ότι αν εκλεγεί Πρόεδρος δεν θα υπογράψει αμνηστία για τους μαχητές της ΛΔΝ και ΛΔΛ.

(Η χορήγηση «ειδικού καθεστώτος» σε «Συγκεκριμένες Περιοχές των περιφερειών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ καθώς και η χορήγηση αμνηστίας Περιφέρεια Ντονέτσκ μαχητές των ΛΔΝ και ΛΔΛ» είναι μέτρα της 2ης συμφωνίας του Μινσκ του Φεβρουαρίου 2015, την οποία συνυπέγραψε η Ουκρανία).

Όσον αφορά στη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας, ο Ζελένσκι είπε ότι θα είναι δυνατό να επιστραφεί η Κριμαία υπό ουκρανικό έλεγχο μόνο μετά από αλλαγή του καθεστώτος στη Ρωσία.

Ήταν εξ αρχής υποστηρικτής της ελεύθερης διανομής της ιατρικής κάνναβης, υποστηρικτής της ελεύθερης άμβλωσης και της νομιμοποίησης της πορνείας και των τυχερών παιχνιδιών στην Ουκρανία.

Ήταν (όπως έλεγε πριν τον πόλεμο) ενάντια στη νομιμοποίηση των όπλων αλλά –φευ- ο ίδιος παρότρυνε τον λαό να πάρουν όπλα στα χέρια τους, αδιαφορώντας εάν θα δημιουργούσαν χάος, όπερ και εγένετο αφού σημειώθηκαν δεκάδες επιθέσεις μεταξύ Ουκρανών, ναρκομανών, εγκληματιών κ.ά. κατά την ρωσική εισβολή!!!

Ο Ζελένσκι είναι κατά της απαγόρευσης της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία και της απαγόρευσης των καλλιτεχνών (καθώς κρίνονται από την ουκρανική Κυβέρνηση ως αντιουκρανοί) για τις πολιτικές τους απόψεις.

Τον Απρίλιο του 2019, δήλωσε ότι δεν ήταν εναντίον μιας ποσόστωσης της ουκρανικής γλώσσας (σε ραδιόφωνο και τηλεόραση) και ότι οι Ρώσοι καλλιτέχνες «που έχουν μετατραπεί σε (αντι-ουκρανούς) πολιτικούς» πρέπει να παραμείνουν απαγορευμένοι από το δικαίωμα εισόδου στο έδαφος της Ουκρανίας. Δήλωσε επίσης ότι η ιδέα για την ποσόστωση της ουκρανικής γλώσσας «μπορεί να τους αλλάξει λίγο».

Ο ίδιος είναι ρωσώφωνος και δεν μιλάει καλά τα ουκρανικά –όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πηγές.

Ο Ζελένσκι δήλωσε τον Απρίλιο του 2019 ότι φυσικά υποστηρίζει την αποκομμουνιστικοποίηση της Ουκρανίας. Επίσης δήλωσε ότι ο Στεπάν Μπαντέρα, «υπερασπίστηκε την ελευθερία της Ουκρανίας» και ότι είναι «κανονικό» ότι «κάποιο ποσοστό των Ουκρανών» τον θεωρεί ήρωα».

Προσπάθησε επίσης, να αλλάξει το Σύνταγμα και να αποδυναμώσει τους Ολιγάρχες -οι οποίοι, όμως, τον στήριξαν ένθεν και ένθεν.

Τρία χρόνια στην προεδρία της Ουκρανίας

Σε αυτή την πορεία μέχρι και σήμερα, ο Ζελένσκι:

-Απείλησε να επανεξετάσει την παραίτηση της Ουκρανίας από τα πυρηνικά όπλα. Να γίνει δηλαδή ξανά πυρηνική δύναμη η Ουκρανία.

-Κάλεσε τη Δύση να ξεκινήσει πόλεμο με τη Ρωσία δημιουργώντας «no fly zone» πάνω από την Ουκρανία.

-Έγινε ο «κύριος υπεύθυνος» των κυρώσεων που έφεραν την Ευρώπη στο χείλος μιας μεγάλης κρίσης.

-Έλαβε το «The Media Prize for Freedom», απαγορεύοντας 4 τηλεοπτικά κανάλια και 11 κόμματα της αντιπολίτευσης στη χώρα.

-Πλημμύρισε την Ουκρανία με ξένους μισθοφόρους και μοίρασε όπλα στους ανθρώπους ανεξέλεγκτα.

-Ανάγκασε τους Ουκρανούς πρεσβευτές να «ικετεύουν» για όπλα και κυρώσεις σε όλο τον κόσμο υπό την απειλή απόλυσης.

-Ο Ζελένσκι συσσώρευσε επίσης μια περιουσία 850 εκατομμυρίων δολαρίων, απέδειξε ότι ο ναζισμός κυριαρχεί στην Ουκρανία και οδήγησε τη χώρα σε μία άνευ προηγούμενου παγίδα χρέους από ξένες δυνάμεις.

-Συνέχισε να δείχνει ανοχή στην ειλημμένη απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να αναγνωρίσει την σχηματική εκκλησία της Ουκρανίας, οδηγώντας σε μία άνευ προηγουμένου κρίση την Ρωσική Εκκλησία με το Φανάρι: αποτέλεσμα ήταν το Σχίσμα στο οποίο προχώρησαν οι Ρώσοι. Είχαν προηγηθεί τρία χρόνια βαθιάς κρίσης, χάους, βίαιων επιθέσεων από τους Ναζί σε πιστούς και κληρικούς σε διάφορες περιοχές, καταστροφές και καταλήψεις ναών. Ο ίδιος ο Ουκρανός Πρόεδρος έπαιζε διπλό παιχνίδι ανάμεσα στην Ρωσία και στο Φανάρι, αφήνοντας την χώρα και τους χριστιανούς ορθοδόξους να βυθίζεται στο χάος των συμπλοκών.

Σήμερα, η Ουκρανία βυθίζεται στο χάος του πολέμου με την Ρωσία. Χάνονται αμέτρητες ανθρώπινες ζωές εκατέρωθεν κι εκείνος εμμένει στην αρχική του στάση να συνεχίσει μέχρι τελικής πτώσης -όπως άλλωστε του υποδεικνύουν οι μεγάλοι…. χορηγοί του από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την Ευρώπη, την Τουρκία, την Ιαπωνία και άλλα συμφέροντα που προστίθενται καθημερινά στην λίστα αφού αυτός ο πόλεμος ΕΥΝΟΕΙ ΠΟΛΛΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ.

Η Ουκρανία είναι ήδη χρεωμένη με εκατοντάδες εκατομμύρια και φορτωμένη με όπλα, αναδεικνύοντας για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μια άθλια και απαράδεκτη δύναμη που κανονικά δεν θα έπρεπε καμιά χώρα να την στηρίζει: το Νεο-Ναζισμό, την ωμή βία, το Νεο-Φασισμό και την πίστη σε παγανιστικές σέκτες (όπως ο σατανισμός).

Η ‘επόμενη’ μέρα στην Ουκρανία

Το αύριο για την Ουκρανία προβλέπεται ζοφερό. Ο πόλεμος αυτός με την Ρωσία, ευνοεί συγκεκριμένα συμφέροντα, άλλες δυνάμεις και όσο διαρκεί, αλλάζει όλο το σκηνικό στην παγκόσμια σταθερά και στην οικονομία: Η Επόμενη Μέρα θα είναι εντελώς διαφορετική για όλους.

Οι ΗΠΑ βρήκαν μια καλή ευκαιρία να χτυπήσουν την Ρωσία και μέσω αυτής και του Βλαντίμιρ Πούτιν, τον μεγάλο επικίνδυνο αντίπαλο που είναι Κίνα και σε δεύτερο χρόνο, η Ινδία. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ξεκίνησε την προεδρία του με ένα τεράστιο ‘φιάσκο’ στο Αφγανιστάν. Έπρεπε λοιπόν να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο που είναι σαφής: Κίνα, Ρωσία, Ινδία (συν Τουρκία) –και τις λάθος κινήσεις στην εξωτερική του πολιτική. Μην ξεχνάμε ότι οι ΗΠΑ μετά την προεδρία Τραμπ βγήκαν από μια τεράστια υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού ενώ η κοινωνική κρίση έχει λάβει ανεξέλεγκτη τροπή με τις φυλετικές διακρίσεις που έχουν εκτοξευτεί.

Ο Ζελένσκι ξέρει να παίζει τον… ρόλο του πολύ καλά. Και θα συνεχίσει όσο τον θέλουν εκεί τα συμφέροντα που δεν νοιάζονται για ανθρώπινες ζωές και πολύ περισσότερο, για την ενεργειακή, οικονομική, ανθρωπιστική κρίση στην δίνη της οποίας ζει ο πλανήτης (ίσως να πάρει ένα Νόμπελ ίσως και να πάρει απλά το Όσκαρ καλής ηθοποιίας και σκηνοθεσίας στην εμπόλεμη ζώνη).

info: WSJ / news-politics