ΑΝΑΛΥΣΗ: Πώς η εκλογή Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ φέρνει ανατροπές σε όλο το πολιτικό σκηνικό

Share

Η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ δεν ήταν κατά πολλούς αναμενόμενη. Υπήρχαν σφοδροί υποστηρικτές του αλλά και ομάδες που τάχθηκαν δυναμικά εναντίον του σε αυτή την κούρσα της διαδοχής στο κόμμα, μετά την αδόκητη απώλεια της Φώφης Γεννηματά. 

ΓΡΑΦΕΙ Η ΠΕΓΚΥ ΝΤΟΚΟΥ

Για όσους τον γνώριζαν, ήξεραν ότι δεν είναι ‘νεόφερτος’ ή νεοσσός στην πολιτική. Έχει μια πορεία τόσο στα κομματικά πράγματα όσο και στην Ευρωβουλή ενώ πάντοτε επέμενε να κρατάει τον τίτλο ‘Πασόκ’. 

Στα 42 του έτη, είναι ο έκτος στη σειρά πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής, με μία θριαμβευτική νίκη στον β’ γύρο, απέναντι στον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος κινήθηκε πολύ επιθετικά αλλά και δυναμικά στην εβδομάδα μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου, καταγγέλλοντας ακόμα και «νοθεία», χωρίς αποτέλεσμα. Το όνομα Παπανδρέου, δεν τον βοήθησε όσο αναμενόταν.

Ο Ανδρέας Λοβέδρος από την άλλη, κατάφερε να έρθει τρίτος αλλά επέλεξε να στηρίξει τον Νίκο Ανδρουλάκη στον β’ γύρο και μάλιστα ανοιχτά, παίρνοντας θέση –αν και αρκετοί από τους υποστηρικτές του, δεν είδαν με καλό μάτι την τοποθέτησή του.  

• Ο κόσμος διψάει για εκλογές (τελικώς)
«Από την διαδικασία της ψηφοφορίας στο ΚΙΝΑΛ, φάνηκε ότι ο κόσμος διψάει για εκλογές»! αναφώνησε ένα ιστορικό στέλεχος του Πασόκ από την εποχή που το κόμμα ήταν πολύ ισχυρό, και αργότερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και μάλλον, επιβεβαιώθηκε.

Η συμμετοχή 270.000 ατόμων (μελών και φίλων του κόμματος) δεν ήταν κάτι τυχαίο. Το να σηκώσεις τόσο μεγάλο αριθμό πολιτών από τον ‘καναπέ’ εν μέσω πανδημίας, κουρασμένων από την κρίση, όλων των ηλικιών (και με αντίτιμο τα 3 ευρώ) δεν είναι λίγο. Μάλλον κατόρθωμα θεωρείται, σε τέτοιες εποχές.

Στην κάλπη, ο κόσμος εκφράστηκε. Παλαιά μέλη του Πασόκ που είτε ψήφισαν κάποιο άλλο κόμμα, είτε Σύριζα, είτε δεν επέλεξαν κάτι άλλο, καθώς τα ποσοστά ήταν πολύ χαμηλά και το κόμμα είχε εξασθενήσει από κάθε άποψη (ούτε κομματικά όργανα δεν υπήρχαν, καλή ώρα όπως στα Δωδεκάνησα!), αλλά και δυσαρεστημένοι από την πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη, ή ακόμη και αρκετοί Νεοδημοκράτες, βρήκαν την ευκαιρία: πήγαν στην κάλπη και εκφράστηκαν.

• Τι έδειξε η κάλπη του ΚΙΝΑΛ τελικά;
Κατ’ αρχήν, μια αντίδραση του κόσμου. Αυτό είναι ηχηρότατο μήνυμα απέναντι στον Σύριζα που βαδίζει πλέον χωρίς πυξίδα, χωρίς στελέχη (και με διαγραφές και ομάδες μέσα στο κόμμα) και έντονη εσωστρέφεια αλλά και στη Νέα Δημοκρατία, που έχει εφησυχάσει στις δάφνες της.

Ειδικά στο κυβερνών κόμμα, όλα δείχνουν καλά αλλά η υποβόσκουσα κρίση είναι εδώ. Οι δημοσκοπήσεις μπορεί να δίνουν μεγάλο προβάδισμα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά με την παράμετρο ότι α. ο Σύριζα δεν είναι πλέον ισχυρός αντίπαλος και β. την φθορά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΔΕΝ την καρπώνεται η κυβέρνηση, τα μαντάτα δεν είναι και τόσο καλά.

Την ίδια ώρα, οι εσωκομματικές εκλογές στη Νέα Δημοκρατία που έλαβαν χώρα στα τέλη του περασμένου Οκτώβρη, δεν έδωσαν κανένα ηχηρό (ή σοβαρό) μήνυμα: μικρή συμμετοχή, άνευρη διαδικασία, καμία ανανέωση. Κοινώς, ακόμη και οι ίδιοι οι Νεοδημοκράτες, αρνήθηκαν να πάνε στην κάλπη, να πληρώσουν 12 ευρώ και κυρίως, αδιαφόρησαν για να λάβουν μέρος στις κομματικές διαδικασίες. Μια υπόθεση που ήταν (σχεδόν) προβλέψιμη και προδιαγεγραμμένη.

• Τι έρχεται να δώσει ο Νίκος Ανδρουλάκης;
Πάντα λέγαμε ότι η κάλπη κρύβει εκπλήξεις (Ανδρέας Παπανδρέου). Συνεπώς, ο κόσμος επέλεξε την κάλπη του ΚΙΝΑΛ –ως μια πρώτη… πρόγευση για το τι επέρχεται στις βουλευτικές κάλπες.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι νέο πρόσωπο, κομματικός και με πολιτικό υπόβαθρο. Κατάφερε να μάθει καλά το κόμμα, να δουλέψει όλο αυτό το διάστημα από την προηγούμενη αναμέτρηση με την Φώφη Γεννηματά και αργότερα στην Ευρωβουλή, να φτιάξει μηχανισμούς αλλά κυρίως, να δημιουργήσει φίλους από όλους τους χώρους και να τραβήξει τις νεαρές ηλικίες. Δεν είναι λίγο αυτό!

Με μία Αξιωματική Αντιπολίτευση να οδεύει προς την κατάρρευση (τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων θα αλλάξουν τραγικά για τον Σύριζα στην κάλπη) και με ένα κυβερνών κόμμα να μην εννοεί να καταλάβει την στασιμότητά του, το νέο Πασόκ –ή όπως ονομαστεί τέλος πάντων- θα είναι ο ‘ρυθμιστής’ των επόμενων εξελίξεων στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας.

• Η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη, έφερε ήδη άλλον αέρα.
Μετά τον α’ γύρο των εκλογών στο ΚΙΝΑΛ, οι ζυμώσεις και τα σενάρια πήραν… φωτιά. Οι ενδιαφερόμενοι για μία θέση στα ψηφοδέλτια του κόμματος ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών αλλά και των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση, ξεκίνησαν να κινούνται.
Ο νέος αέρας που έφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν φύσηξε μόνο στο ΚΙΝΑΛ / Πασόκ. Επηρεάζει ήδη το πολιτικό σκηνικό με τις πρώτες δημοσκοπήσεις να δίνουν διψήφια ποσοστά και τα δύο κόμματα να χάνουν μονάδες!

Η επόμενη μέρα στο ΚΙΝΑΛ είναι ενδιαφέρουσα. Συνέδριο, όνομα (πιθανώς Πασόκ), νέα κομματικά όργανα, στελέχωση του κόμματος, θα καθορίσουν την πορεία του νέου προέδρου αλλά και του κόμματος.

Και είναι βέβαιο, ότι οι εξελίξεις στην πολιτική σκηνή της χώρας, έχουν ήδη δρομολογηθεί αφού οι συσχετισμοί άλλαξαν… ήδη.