News&

Αναστάτωση στα πανεπιστήμια για την επιλογή Κοσμητόρων – Τι γίνεται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Share

 

Αναστάτωση επικρατεί στους κόλπους των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της χώρας μας, με αφορμή την εφαρμογή του Νόμου Κεραμέως για επιλογή Κοσμητόρων, χωρίς…. εκλογές. 

Σύμφωνα με όσα δηλώνουν πανεπιστημιακοί στην ‘δημοκρατική’ πρόκειται για μία ακόμη διαδικασία της κυβέρνησης, που αφενός βάζει σε περιπέτειες τα πανεπιστήμια, αφετέρου αποκλείει την εκλογή πανεπιστημιακών, προωθώντας την ‘επιλογή’ ατόμων που είναι εκτός.

Η επιλογή θα γίνει την Παρασκευή και ουδείς από τους εκπαιδευτικούς έχει γνώση για το ποιοι θα είναι υποψήφιοι.

Κληθείσα από την ‘δ’ να σχολιάσει τις εξελίξεις, η πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αιγαίου κα Τίνα Ζορμπαλά, διευκρίνισε τα εξής:

«Κατ’ αρχήν να αναφέρω πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου –όπως και όλα τα δημόσια πανεπιστήμια- με τα ζητήματα της υποχρηματοδότησης, της έλλειψης διδασκόντων, της έλλειψης εργαζομένων στην τεχνική υπηρεσία και στις διοικητικές υπηρεσίες, της φοιτητικής μέριμνας κ.λπ. συνεχίζουν να υπάρχουν. Παρ όλα αυτά, αρχίζει να εφαρμόζεται σε όλα τα επίπεδα ο Νόμος Κεραμέως, με έναν συγκεντρωτικό χαρακτήρα και σύστημα διοίκησης –το οποίο αφορά στα Συμβούλια Διοίκησης.

Συγκεκριμένα, σε τρεις από τις έξι σχολές στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Σχολή Θετικών Επιστημών με το τμήμα Μαθηματικών κι άλλο ένα στη Σάμο, η Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών με έδρα την Ρόδο και η Πολυτεχνική Σχολή που βρίσκεται σε Σάμο, σε Χίο και Σύρο) όπου πρόκειται να εκλέξουν Κοσμήτορα.

Η κάθε Σχολή πρέπει να έχει νέο Κοσμήτορα με θητεία ενός έτους -καθώς οι προηγούμενοι τρεις Κοσμήτορες, είναι αντιπρυτάνεις κι έπρεπε να παραιτηθούν.

Αυτή η διαδικασία που δεν αποτελεί ‘εκλογή’ αλλά επιλογή, γίνεται με βάση το νέο Νόμο Κεραμέως. Όπως έγινε πρόσφατα, ο Πρύτανης επιλέχθηκε –στην ουσία- από το Συμβούλιο Διοίκησης που είναι ένα 11μελές όργανο, εκ των οποίων οι 5 είναι εξωτερικά μέλη και δεν έχουν καμία σχέση με την πανεπιστημιακή κοινότητα (λ.χ. με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου). Σε αυτή την διαδικασία για τους Κοσμήτορες, θα επιλεγούν από το Συμβούλιο Διοίκησης. Άνθρωποι που δεν γνωρίζουν ούτε κατ’ όνομα, ούτε προσωπικά, ούτε ακαδημαϊκά, ούτε επαγγελματικά, τα υποψήφια μέλη (!) και θα επιλέξουν τον Κοσμήτορα…

Από την μία έχουμε υποψήφιους που προέρχονται από μία Σχολή και 11 άλλα μέλη εκ των οποίων μόνον το ένα είναι της Σχολής. Όλα τα υπόλοιπα, δεν γνωρίζουν τον υποψήφιο. Επιπλέον, αν υπάρξουν 4 ή 5 υποψήφιοι (που είναι εύλογο και αναμενόμενο) υπάρχει μια επιτροπή η οποία ‘κόβει’ τους υπόλοιπους χωρίς κανέναν κριτήριο ενώ, δεν γνωρίζει κανένας με ποια κριτήρια θα επιλεγεί το πρόσωπο που θα γίνει Κοσμήτορας!!!

Αυτό, δεν υπάρχει και δεν εφαρμόζεται σε κανένα δημοκρατικό σύστημα διοίκησης. Συνεπώς, βλέπουμε στην πράξη πως ο Νόμος Κεραμέως, στο σύνολό του, χτυπάει τους θεσμούς του δημόσιου πανεπιστημίου. Και είναι κάτι που απασχολεί την πανεπιστημιακή κοινότητα, καθώς η εφαρμογή του νόμου είναι προβληματική.

Εμείς, από την πλευρά του Συλλόγου Διοικητικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, επειδή πλέον το βιώνουμε στην πράξη, επιμένουμε πως αυτός ο νόμος, πρέπει να καταργηθεί. Εκτιμούμε πως έχει πολλά τρωτά σημεία ενώ οδηγεί στην καταστροφή των δημόσιων πανεπιστημίων. Ίσως να ενισχύει άλλες πλευρές ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος (π.χ. ενός επιχειρηματικού πανεπιστημίου που θα λειτουργεί με όρους της αγοράς ή επιχείρησης) αλλά όχι ενός δημόσιου πανεπιστημίου. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ μετά την μεταπολίτευση, στην χώρα μας».

Όπως συμπλήρωσε η ίδια, το σύστημα αυτό διοίκησης ταιριάζει σε πανεπιστήμια που θα λειτουργούν σαν επιχειρήσεις, όπου τα μέλη δεν θα ανήκουν στην εκπαιδευτική κοινότητα και θα προέρχονται έξω από αυτή.

Η παρουσίαση των Κοσμητόρων και τα ονόματά τους, θα γίνει γνωστή την προσεχή Παρασκευή και αφορούν όλα τα πανεπιστήμια της χώρας μας: «Η διαδικασία αυτή, εφαρμόζεται και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου καθώς οι Κοσμήτορες των Σχολών εκλέχθηκαν είτε σε Συμβούλια Διοίκησης είτε έγιναν αντιπρυτάνεις κι έπρεπε να παραιτηθούν. Του χρόνου, θα έχουμε εκ νέου εκλογές και στις έξι Σχολές με το Νόμο Κεραμέως για να ξεκινήσει η θητεία που θα είναι τριετής» -κατέληξε η κα Ζορμπαλά.

Όπως αποκάλυψε η «δ», το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, οδηγήθηκε σε περιπέτεια με πολλαπλές εκλογές μέχρι και τις αρχές του έτους, έπειτα από την αδυναμία σύστασης του 11μελούς Συμβουλίου Διοίκησης, το οποίο με τη σειρά του θα εξέλεγε τον νέο πρύτανη του Ιδρύματος. Το πρόβλημα παρουσιάστηκε σε τρία πανεπιστήμια –της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και του Αιγαίου.

Η δυστοκία προέκυψε από τον N. 4957/2022 που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι, ο οποίος εφαρμόζεται πλέον σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης των πανεπιστημίων της χώρας μας, και προκαλεί πολλές αντιδράσεις στην ακαδημαϊκή κοινότητα.

Πέγκυ Ντόκου / Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ‘δημοκρατική’

Exit mobile version