News&

«Αναθερμαίνεται» η συζήτηση για ενδεχόμενη διάσπαση του Ενιαίου Δήμου Ρόδου – Συνεχίζονται οι επαφές – Μετά την ΔΕΘ οι εξελίξεις

Share

 

«Αναθερμαίνεται» η συζήτηση για ενδεχόμενη διάσπαση του Ενιαίου Δήμου Ρόδου – Συνεχίζονται οι επαφές – Μετά την ΔΕΘ οι εξελίξεις

Δεν έχει εγκαταλειφθεί το ενδιαφέρον για να επανέλθει στο τραπέζι του διαλόγου, το ενδεχόμενο διάσπασης του Ενιαίου Δήμου Ρόδου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το πέρας της θερινής ραστώνης και βεβαίως, μετά την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον προσεχή Σεπτέμβρη, η επιτροπή που είχε συσταθεί για να διερευνήσει το θέμα και να το επαναφέρει στο υπουργείο Εσωτερικών, θα συνεδριάσει ξανά και θα επιδιώξει συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Θεόδωρο Λιβάνιο αλλά και με τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη.

Θυμίζουμε, ότι οι συνέπειες που επέφερε το σχέδιο «Καλλικράτης» στον Ενιαίο Δήμο Ρόδου, παραμένουν… πονοκέφαλος για τους αυτοδιοικητικούς, αφού δεν λύνονται τα βασικά ζητήματα, με σημείο αιχμής τις Τοπικές Κοινότητες, όπου οι εκπρόσωποι των Τοπικών Συμβουλίων βλέπουν τα προβλήματα να συσσωρεύονται και να μένουν άλυτα.

Το ζήτημα απασχολεί τους αυτοδιοικητικούς στην Ρόδο, ήδη από το 2018 ενώ έχει έρθει πολλές φορές στην δημοσιότητα μετά και την σχετική παρέμβαση του πρώην Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Αρχαγγέλου, κ. Νίκου Διμέλη πριν από δύο χρόνια.

Η επιτροπή που αποτελείται από πρώην και νυν αυτοδιοικητικούς από πολλές περιοχές της χώρας (Ιεράπετρα, Σοχός, Κρύα Βρύση, Ρόδος κ.ά.) θα συνεδριάσει ξανά σύντομα και θα ετοιμάζει έναν χάρτη με τα αιτήματα της κάθε περιοχής, την οποία θα καταθέσουν προς τον υπουργό Εσωτερικών κ. Θεόδωρο Λιβάνιο.

Η πρόταση για την Ρόδο είναι να διασπαστεί σε τρεις (3) ή πέντε (5) Δήμους ακολουθώντας τις ανάγκες και τα δεδομένα της κάθε περιοχής.

ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ
Σημειώνεται πως το 2022 που άνοιξε η συζήτηση από τον κ. Διμέλη, είχαν συνεδριάσει τα Τοπικά Συμβούλια στο νησί επί της συγκεκριμένης πρότασης με τους προέδρους Δημοτικών Κοινοτήτων της Ρόδου, να εμφανίζονται ως επί το πλείστον θετικοί –αφού, δώδεκα χρόνια μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη», τα χωριά τους εξακολουθούν να βιώνουν την υποβάθμιση.

Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι το 2022 ο τότε πρόεδρος της ΔΕΡΜ ΑΕ (αντιδήμαρχος Λινδίων, πρόεδρος του ΠΡΟΤΟΥΡ και του πρώην ΔΟΠΑΡ) και νυν Δήμαρχος Ρόδου, κ. Αλέξανδρος Κολιάδης, είχε εκφράσει μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ότι μια διαδικασία επαναδιάσπασης του Ενιαίου Δήμου Ρόδου μόνον προβλήματα θα μπορούσε να δημιουργήσει, ενώ, και άλλα στελέχη της πρώην δημοτικής αρχής (του κ. Αντώνη Καμπουράκη) είχαν ταχθεί κατά της εν λόγω προτάσεως, όπως ο πρώην αντιδήμαρχος κ. Στράτος Καρίκης, εκτιμώντας πως ‘η συζήτηση αυτή δεν ωφελεί την Ρόδο αφού ο ενωμένος Δήμος μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα πράγματα για το νησί, συνολικά’ -όπως είχε δηλώσει.

Επιπρόσθετα, και ο ΣΥΡΙΖΑ της περιοχής μας, ήταν αντίθετος με αυτό το ενδεχόμενο όπως και ο πρώην δήμαρχος, κ. Στάθης Κουσουρνάς.

Πάντως, η πρωτοβουλία των προέδρων και ης προσπάθειά τους για διάσπαση του ενιαίου Δήμου Ρόδου σε τρεις (3) ή πέντε (5) επιμέρους Δήμους, έχει ως απώτερο σκοπό την αναβάθμιση της παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες αλλά και την καλύτερη λειτουργία των Κοινοτήτων -όπως είχε διατυπωθεί.

Τέλος να σημειωθεί ότι τον Μάρτιο του 2019, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον κ. Αλέξη Τσίπρα, είχε προχωρήσει στη διάσπαση των Δήμων Κέρκυρας, Κεφαλλονιάς, Λέσβου, Σάμου και Σερβίων – Βελβεντού και παρά την έντονη φημολογία που είχε αναπτυχθεί, τότε, η Ρόδος δεν περιελήφθη εντέλει στην σχετική τροπολογία. / Πέγκυ Ντόκου

Exit mobile version