Αναβλήθηκε η ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΑΝΕ Καλύμνου

Share

 

Χθες, Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023 στις 19.00 μ.μ. ήταν προγραμματισμένη η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΑΝΕ Καλύμνου. Ωστόσο, σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε η υποψήφια δημοτική παράταξη “Νέα Κάλυμνος”, η συνέλευση ακυρώθηκε. 
Το πρόσχημα, σύμφωνα με τον κ. Γαλουζή που προέβαλε ο πρόεδρος της ΑΝΕΚ Γιώργος Θανάτσης για να ματαιωθεί και να αναβληθεί η συνεδρίαση ότι  έχει δοθεί «Παράταση προθεσμιών διεξαγωγής γενικών συνελεύσεων νομικών προσώπων για το έτος 2023», δεν ευσταθεί και οι λόγοι αναφέρονται στο ΔΤ που ακολουθεί:

Χθες, Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023 στις 19.00μμ ήταν προγραμματισμένη (από 18/8/2023) η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΑΝΕ Καλύμνου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Πριν ακόμη εισέλθουμε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, πληροφορηθήκαμε από το μέλος της Παράταξης μας , δημοτικό σύμβουλο και εκπρόσωπο μετοχών του Δήμου Καλυμνίων Μικέ Ρήγα ότι η Γενική Συνέλευση ματαιώθηκε και θα πραγματοποιηθεί στο μέλλον!

Συγκεκριμένα ,όπως μας ενημέρωσε ο Μικές Ρήγας , τον λόγο έλαβε ο Πρόεδρος της ΑΝΕΚ Γ. Θανάτσης, ο οποίος έθεσε το θέμα αναβολής και ματαίωσης, με τη δικαιολογία ότι έχει δοθεί «Παράταση προθεσμιών διεξαγωγής γενικών συνελεύσεων νομικών προσώπων για το έτος 2023». Ο Δήμαρχος Διακομιχάλης και οι παρόντες εκπρόσωποι μετοχών από πλευράς της Δημοτικής αρχής, που κατέχουν και το πλειοψηφικό πακέτο, χωρίς καμία δυσκολία και χωρίς κανέναν ενδοιασμό ψήφισαν για την ματαίωση- αναβολή και η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΛΥΘΗΚΕ προτού ξεκινήσει.

Για την ιστορία, αξίζει να σημειωθεί πως όταν κάποιος σύμβουλος της αντιπολίτευσης απουσιάσει από συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δέχεται τους μύδρους της δημοτικής αρχής. Σχετικά με το λόγο αναβολής που επικαλέστηκε η πλειοψηφία, παραθέτουμε την επίσημη ανακοίνωση για το εν λόγω νομοσχέδιο το οποίο ακόμη βρίσκεται σε διαβούλευση!!!

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης με τίτλο: «ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ (ΕΕ) 2019/2121 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ 27ΗΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019 ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ (ΕΕ) 2017/1132 ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΣ, ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΠΑΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ»

Με το άρθρο 15 του σχεδίου νόμου προβλέπεται παράταση στις προθεσμίες διεξαγωγής Γενικών Συνελεύσεων. Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2023. Το νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί στη Βουλή προς ψήφιση αμέσως μετά το πέρας της διαβούλευσης.

Η αιτιολογική έκθεση αναφέρει αναλυτικά τα εξής:
Με το προτεινόμενο άρθρο παρατείνονται οι προθεσμίες διεξαγωγής των γενικών συνελεύσεων των άρθρων 119 του ν. 4548/2018 (Α΄ 104), 69 του ν. 4072/2012 (Α΄ 86) και 10 του ν. 3190/1955 (Α΄ 91) κατά πενήντα (50) ημερολογιακές ημέρες, προκειμένου οι επαγγελματίες λογιστές-φοροτεχνικοί να διευκολυνθούν στο έργο τους, που πρόσκαιρα έχει επιβαρυνθεί υπέρμετρα λόγω της ταυτόχρονης λήξεως της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων.

Φυσικά και η Τακτική Γενική Συνέλευση θα μπορούσε κανονικά να γίνει κανονικά και καμία απαγόρευση ή δέσμευση υπάρχει. Απλά η Διοίκηση της ΑΝΕΚ και ο Δήμαρχος, επικαλούμενοι ένα νόμο που δεν έχει ψηφιστεί ακόμα ,θέλησαν να αποφύγουν τα δύσκολα και να απολογηθούν στους μετόχους και στον Καλυμνιακό λαό για τα πεπραγμένα της εταιρείας.

Ενόψει των εκλογών και επειδή θα πρέπει ο Καλυμνιακός λαός να γνωρίζει τι συμβαίνει με την ΑΝΕΚ, καλούμε τον Πρόεδρο του ΔΣ της Εταιρείας Γ. Θανάτση και στο Δήμαρχο Δ. Διακομιχάλη να μας δώσουν απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα:
– Πόσο στοίχισε η επισκευή του πλοίου «Ν.ΚΑΛΥΜΝΟΣ» μετά την πρόσκρουση του στη θαλάσσια περιοχή της Τελένδου;
– Πόσα είναι τα συνολικά χρέη της ΑΝΕΚ;
– Μετά την 31η Οκτωβρίου ,που λήγει η σύμβαση στην επιδοτούμενη γραμμή Κάλυμνος-Κω – Αστυπάλαια, τι δρομολόγια θα εκτελεί το «Ν.ΚΑΛΥΜΝΟΣ»;
– Πότε θα ολοκληρωθεί η ναυπήγηση του νέου σκάφους το οποίο θα αντικαταστήσει το «ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΣΤΑΡ» που κάηκε και βούλιαξε; Πότε θα έλθει στην Κάλυμνο;
– Ποιο το συνολικό ποσό που θα στοιχίσει η ναυπήγηση του νέου σκάφους;
Αμείλικτα τα ερωτήματα. Μοιραίοι οι άνθρωποι. Περιμένουμε τον κατά τα άλλα λαλίστατο πρόεδρο της ΑΝΕΚ να απαντήσει.

Για την παράταξη
Γιάννης Γαλουζής
τ. Δήμαρχος Καλυμνίων