ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΑΛΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗΣ: Φαραωνικό τζαμί χτίζει ο Ερντογάν στο Στρασβούργο

Share

Οι γαλλικές αρχές ανησυχούν για τον τρόπο χρησιμοποίησης του Τζαμιού, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν βλέπει την τουρκική διασπορά ως έναν εν δυνάμει στρατό του στην Ευρώπη

Ανήσυχος είναι ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν για την αυξανόμενη τουρκική ισλαμική επιρροή στη Γαλλία, που συνδέεται και με την κατασκευή του μεγαλύτερου τεμένους στην Ευρώπη στο Στρασβουργο, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Η γαλλική Κυβέρνηση αντιμετωπίζει με πολύ σκεπτικό την κατασκευή στο Στρασβούργο του τζαμιού Εγιουμπ Σουλτάν, μόλις λίγα χιλιόμετρα από το κτίριο όπου γίνονται οι συνεδριάσεις της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Κύριος φορέας της τουρκικής δραστηριότητας στο εξωτερικό είναι η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet), η οποία έχει ισχυροποιηθεί σημαντικά από το 2002 που ανέβηκε το κόμμα του Ερντογάν στην εξουσία. Ειδικά στην περιοχή της Αλσατίας, η οποία συνορεύει με τη Γερμανία, υπάρχει ισχυρή τουρκική επιρροή.

Στη βόρεια πλευρά του οικοπέδου βρίσκεται το νέο τουρκικό προξενείο και στη δυτική πλευρά ένα παράρτημα της ισλαμικής οργάνωσης Ditib, που είναι ο βραχίονας του Diyanet στη Γερμανία και ελέγχει 270 τεμένη στη Γαλλία. Το οικόπεδο στο οποίο χτίζεται το Τέμενος έχει αγοραστεί από την ισλαμική κοινότητα Milli Gorus που συνδέεται άρρηκτα με τον Ερντογάν και η κατασκευή του τζαμιού χρηματοδοτείται από πιστούς του Ισλάμ και μέλη της κοινότητας σε όλη την Ευρώπη.

Οι γαλλικές αρχές -αναφέρει το Bloomberg-ανησυχούν για τον τρόπο χρησιμοποίησης του Τζαμιού, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν βλέπει την τουρκική διασπορά ως έναν εν δυνάμει στρατό του στην Ευρώπη.

Εκμεταλλευόμενος την τουρκική διασπορά ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί να φτιάξει ένα δίκτυο για να προωθήσει την επιρροή του. «Το Τέμενος στο Στρασβούργο είναι το πιο ξεχωριστό παράδειγμα του αυξανόμενου αποτυπώματος που αφήνει η Τουρκία στη χώρα του Μακρόν» αναφέρει το πρακτορείο . Προς το παρόν, είναι αβέβαιο αν η ισλαμική κοινότητα Milli Gorus θα καταφέρει να συγκεντρώσει τα χρήματα ώστε να ολοκληρωθεί η ανέγερση του Τεμένους , αλλά δεν αποκλείεται ο Ερντογάν να βάλει το χέρι του…

Στόχος της Άγκυρας φαίνεται να είναι το τέμενος του Στρασβουργου να ανάλογων διαστάσεων με εκείνο της Κολωνίας που εγκαινίασε ο Ερντογάν πριν δυο χρόνια.