Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου: Αποσύρθηκε από το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ – ‘Ντόμινο’ εξελίξεων με νέες παραιτήσεις

Share

 

Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου: Αποσύρθηκε από το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ – ”Παραμένω στρατιώτης της παράταξης της ΝΔ”

Η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου δεν θα είναι τελικά υποψήφια στις ευρωεκλογές με τη Νέα Δημοκρατία. Όπως επισημαίνει σε δήλωσή της, παραμένει «στριατιώτης» της «γαλάζιας» παράταξης και δηλώνει πως ο λόγος για την υπόθεση αποστολής email σε ομογενείς είναι τώρα στις αρμόδιες Αρχές, σημειώνοντας πως καταθέτει σήμερα στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα τα στοιχεία που της έχουν ζητηθεί για την υπόθεση.

«Η συνείδησή μου δεν μου επιτρέπει να συμμετέχω άθελά μου στις προσπάθειες κάποιων να πλήξουν τον θεσμό της επιστολικής ψήφου, την κυβέρνηση Μητσοτάκη ή το κύρος της Ελλάδας», αναφέρει χαρακτηριστικά η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου σε σχέση με την απόφαση να μην κατέλθει στην εκλογική κονίστρα του Ιουνίου.

«Ο λόγος τώρα είναι αποκλειστικά στις αρμόδιες Αρχές που διερευνούν την υπόθεση και είμαι βέβαιη πως θα καταλήξουν ταχύτατα στην ανάδειξη της αλήθειας και των πραγματικών διαστάσεων του συγκεκριμένου θέματος. Επαναλαμβάνω για ακόμη μια φορά πως θα συνεργαστώ μαζί τους σε ό,τι μου ζητηθεί», προσθέτει η ίδια.

Αναλυτικά η δήλωση της Άννας-Μισέλ Ασημακοπούλου
«Καταθέτω σήμερα στην ΑΠΔΠΧ, όπως μου ζητήθηκε, στοιχεία που αφορούν στο γνωστό θέμα της αποστολής newsletter από το γραφείο μου. Στην πολιτική μου πορεία υπήρξα πάντοτε ένας “στρατιώτης” της μεγάλης παράταξης της ΝΔ και την υπηρέτησα από όποια θέση μου ζητήθηκε. Ως Ευρωβουλευτής, επί 5 χρόνια, έδωσα πολλές μάχες για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Για όλη αυτή την πορεία προφανώς αξιολογούμαι και κρίνομαι. Πιστή στις αρχές, στις αξίες και στην αγάπη μου για την Ελλάδα, ενημέρωσα τον πρωθυπουργό για την απόφασή μου να μη συμμετάσχω ως υποψήφια ευρωβουλευτής στις επερχόμενες Ευρωεκλογές του Ιουνίου εάν το θέμα αυτό δεν έχει ξεκαθαριστεί πλήρως. Αυτό, γιατί η συνείδησή μου δεν μου επιτρέπει να συμμετέχω άθελά μου στις προσπάθειες κάποιων να πλήξουν τον θεσμό της επιστολικής ψήφου, την κυβέρνηση Μητσοτάκη ή το κύρος της Ελλάδας. Ο λόγος τώρα είναι αποκλειστικά στις αρμόδιες Αρχές που διερευνούν την υπόθεση και είμαι βέβαιη πως θα καταλήξουν ταχύτατα στην ανάδειξη της αλήθειας και των πραγματικών διαστάσεων του συγκεκριμένου θέματος. Επαναλαμβάνω για ακόμη μια φορά πως θα συνεργαστώ μαζί τους σε ό,τι μου ζητηθεί».

Παραιτήθηκαν ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, και ο γραμματέας Αποδήμων της ΝΔ μετά την Ασημακοπούλου

Ραγδαίες εξελίξεις έφερε η απόσυρση της Άννας-Μισέλ Ασημακοπούλου από το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. Το θέμα με τη διαρροή των mail αποδήμων, παράλληλα με την έρευνα του υπουργείου Εσωτερικών, εξετάστηκε και από το Μαξίμου, θέλοντας το επιτελείο του πρωθυπουργού να μη μείνει κανένα ερώτημα αναπάντητο. Σύμφωνα με πληροφορίες, τη λίστα η ευρωβουλευτής την απέκτησε από συνεργάτη του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλη Σταυριανουδάκη, μέσω του γραμματέα Αποδήμων της Ν.Δ., Νίκου Θεοδωρόπουλου. Αυτό είχε ως αποτελέσμα την αποπομπή του κ. Σταυριανουδάκη από τη θέση του -κατέθεσε την παραίτησή του στην υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως- και παράλληλα την απομάκρυνση του κ. Θεοδωρόπουλου από την κομματική θέση της Ν.Δ.

Το χρονικό της υπόθεσης
Σύμφωνα με πληροφορίες, απ’ όταν ήρθαν στη δημοσιότητα οι καταγγελίες για τα μαζικά mails από την ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Άννα-Μισελ Ασημακοπούλου, παράλληλα με αυτές της αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων και του υπουργείου Εσωτερικών, όπως είπε και δημόσια ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελευταία του συνέντευξη το Μαξίμου και ο ίδιος, έκαναν τη δική τους «έρευνα» για το τι έχει συμβεί.

Όπως έλεγαν από την κυβέρνηση, σε αντίθεση με άλλους που «κατάπιαν» ολόκληρα «παραϋπουργεία» Δικαιοσύνης στο Μαξίμου και έχουν δίπλα τους, με πρωταγωνιστικό ρόλο μάλιστα, αμετάκλητα καταδικασμένους 13-0 από τη Δικαιοσύνη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ήθελε να μείνει κανένα ερώτημα αναπάντητο και ενημερωνόταν συνεχώς.

Τελικά, όπως προέκυψε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τη λίστα (επρόκειτο για emails κάποιων εκλογέων του 2023) η κ. Ασημακοπούλου την απέκτησε από συνεργάτη του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλη Σταυριανουδάκη, μέσω του Νίκου Θεοδωρόπουλου.

Όπως αποδεικνύεται, σε καμία περίπτωση η επίμαχη διαρροή δεν σχετίζεται επ’ ουδενί χρονικά με την πλατφόρμα εγγραφών για την επιστολική ψήφο, γιατί ο κ. Σταυριανουδάκης είχε αυτή την αρμοδιότητα μέχρι τον Ιούνιο του 2023.

“Ο Μητσοτάκης ήθελε να κλείσει το θέμα χωρίς καμία έκπτωση”

Υπό τα δεδομένα αυτά, όπως έλεγαν από την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός, κινούμενος πάντα με βάση τις δικές του αξίες, ήθελε να κλείσει το θέμα χωρίς καμία έκπτωση και γι’ αυτό η μεν Ασημακοπούλου διευκόλυνε και έθεσε εαυτήν εκτός κούρσας ευρωεκλογών, ο δε Σταυριανουδάκης παραιτήθηκε από γενικός γραμματέας, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη της διαρροής προσωπικών δεδομένων. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με τον Νίκο Θεοδωρόπουλο που σήμερα είναι γραμματέας Αποδήμων της Ν.Δ.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, η εξέλιξη αυτή αδικεί την εν γένει παρουσία της Ασημακοπούλου στο Ευρωκοινοβούλιο καθώς και το έργο του Σταυριανουδάκη στο Εσωτερικών, αλλά είναι κάποια πράγματα που δύσκολα μπορούν να ξεπεραστούν.

Μαρινάκης: Τα στοιχεία είναι από το 2023
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μίλησε τον real fm για το σχετικό θέμα. Ο ακριβής διάλογος είναι ο εξής:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι η έρευνα που έκανε το Μαξίμου κ. Μαρινάκη και καταλήξατε στο ότι τελικά ήταν το ΥΠΕΣ πίσω από αυτή την ιστορία;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Υπάρχει, όπως είχαμε πει και στην πρώτη ενημέρωση πολιτικών συντακτών μια έρευνα εν εξελίξει απ’ την Αρχή Προστασία Προσωπικών Δεδομένων και η αντίστοιχη έρευνα που γίνεται από το ΥΠΕΣ, αλλά επειδή εμείς δεν θέλαμε να υπάρχει καμία σκιά και να μένουν αναπάντητα ερωτήματα και επειδή είδαμε και μια προσπάθεια της Αντιπολίτευσης να εργαλειοποιήσει με την αντίθετη έννοια την επιστολική ψήφο, κατέληξε αυτή η έρευνα σε κάποια συμπεράσματα. Το ένα συμπέρασμα είναι ότι κάποια mails έφυγαν, ενώ δεν έπρεπε να φύγουν μετά την εκλογική διαδικασία του Μαΐου του 2023 από συνεργάτη του τότε ΓΓ του ΥΠΕΣ κ. Σταυριανουδάκη γι’ αυτό κι εκείνος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και παραιτήθηκε, αν και δεν έχει πλέον αυτά τα καθήκοντα, έχει άλλα καθήκοντα που δεν σχετίζονται με τους εκλογείς, ή οτιδήποτε σχετικό με τις εκλογές. Και μέσω του Γραμματέα Αποδήμων της ΝΔ του κ. Θεοδωρόπουλου φαίνεται ότι πήγαν σύμφωνα με αυτά που προέκυψαν από αυτή την έρευνα στην Ευρωβουλευτή της ΝΔ, χωρίς να μπορώ να γνωρίζω προφανώς, αν η ίδια γνώριζε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Σταυριανουδάκης παραιτήθηκε από τα τωρινά του καθήκοντα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο κ. Σταυριανουδάκης παραιτήθηκε από τα τωρινά του καθήκοντα για λόγους πολιτικής ευθύνης αν και δεν είχε μέχρι σήμερα τα καθήκοντα αυτά γι’ αυτό και όλο αυτό δεν έχει να κάνει ούτε με τις εκλογές, ούτε με την επιστολική ψήφο. Γιατί μιλάμε για στοιχεία που προέκυψαν μετά την ψηφοφορία, αλλά είναι ζήτημα προστασίας προσωπικών δεδομένων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κ. Μαρινάκη, πότε δόθηκαν τα στοιχεία στην κ. Ασημακοπούλου;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τα στοιχεία δόθηκαν κάποιο χρονικό διάστημα, εβδομάδες, μήνες, μέσω του δεύτερου προσώπου, πριν από την αποστολή του μειλ που έκανε. Όμως, το πρόσωπο αυτό τα είχε πολλούς μήνες πριν, από ό,τι έχουμε καταλάβει που το προσδιορίζουμε κάπου μεταξύ των εκλογικών διαδικασιών του 2023. Είναι στοιχεία τα οποία προέκυψαν μετά την εκλογική διαδικασία. Έχει πολύ μεγάλη σημασία για να μην γίνει απόπειρα εργαλειοποίησης. Ένα πράγμα είναι οι εκλογές, ένα πράγμα είναι τα στοιχεία που προκύπτουν μετά τις εκλογές.
Άρα είναι ζήτημα προστασίας προσωπικών δεδομένων. Δεν είναι ζήτημα ασφάλειας εκλογών. Δεν έχει καμία σχέση με την επιστολική ψήφο γιατί μιλάμε για μια χρονική περίοδο που προηγείται μήνες, πολύ πριν δηλαδή όχι απλώς την ψήφιση του νόμου για την επιστολική ψήφο αλλά τον ορισμό της νέας Κυβέρνησης, της Κυβέρνησης του Ιουνίου.

iefimerida.gr / parapolitika