Άννα Βουγιούκα / Επιτακτική η νομική αναγνώριση της γυναικοκτονίας

Share

«Από το 2011 μέχρι σήμερα, 64 γυναίκες δολοφονήθηκαν από το χέρι συζύγου, συντρόφου ή στενού συγγενούς και 27 παραλίγο να χάσουν τη ζωή τους. Μέχρι τώρα το 2020 συνέβησαν 10 γυναικοκτονίες και 4 μέσα στην καραντίνα, συνυπολογίζοντας τη χθεσινή στη Μάνη» είπε σήμερα Στο Κόκκινο η Άννα Βουγιούκα ερευνήτρια φύλου του Κέντρου Γυναικείων Μελετών και Ερευνών Διοτίμα, που θα συντονίσει την αποψινή διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Από τον δρόμο στο νόμο» η οποία έχει ως θέμα την επιτακτική ανάγκη νομικής διαφοροποίησης των γυναικοκτονιών από τις ανθρωποκτονίες. 

Οι γυναικοκτονίες είναι δολοφονίες γυναικών επειδή είναι γυναίκες και επειδή δυστυχώς ακόμα η γυναίκα δεν θεωρείται κυρίαρχη του εαυτού της, τόνισε η κα Βουγιούκα μιλώντας στην Ευγενία Λουπάκη. «Έτσι ένα όχι μπορεί να κοστίζει τη ζωή μιας γυναίκας όπως έγινε στην περίπτωση της Ελένης Τοπαλούδη.» τόνισε.

«Σε πολλές χώρες διεθνώς έχει καθιερωθεί νομικά ο όρος με πρωτοπόρες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπου οι δολοφονίες γυναικών είναι μάστιγα. Αλλά και στη γειτονική Ιταλία, όπου τα στοιχεία δείχνουν μείωση των γυναικοκτονιών μετά τη νομική καθιέρωση του όρου» υπογράμμισε η κα Βουγιούκα. / info: avgi sto kokkino