ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΑΣΚΟΣ ΤΟΥ ΑΙΟΛΟΥ: Αναγνώρισε το ουκρανικό αυτοκέφαλο η Εκκλησία της Κύπρου

Share

Με δέκα ψήφους υπέρ και επτά κατά η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου συντάχθηκε με τις Ορθόδοξες Εκκλησίες εκείνες που έχουν αναγνωρίσει το αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Συνόδου, Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, οι Συνοδικοί μετά από διεξοδική συζήτηση αποφάσισαν «να μην εναντιωθούν στην απόφαση του Μακαριότατου να μνημονεύσει τον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο και να εργαστούν για την ομόνοια στην Ορθοδοξία».

Με την απόφαση της πλειοψηφίας διαφώνησαν οι τέσσερις Ιεράρχες που είχαν αντιδράσει στην ενέργεια του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου (Μητροπολίτης Λεμεσού, Μητροπολίτης Κύκκου, Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής, Επίσκοπος Αμαθούντος), καθώς και άλλα τρία μέλη της Συνόδου.

Ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρος, ένας εκ των διαφωνούντων, αποχωρώντας δήλωσε πως η απόφαση της Συνόδου δεν δεσμεύει όσους διαφωνούν στο Ουκρανικό, επικαλούμενος ζητήματα πίστης.

Ο Κύκκου Νικηφόρος ανέφερε επίσης πως ο Αρχιεπίσκοπος και άλλα εννέα μέλη της Συνόδου δεν αποδέχθηκαν συμβιβαστική του πρόταση να μην προσκαλεστεί στην Κύπρο, ο Μητροπολίτης Κιέβου Επιφάνιος. / Πηγή: Καθημερινή Κύπρου

ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ πως το Ουκρανικό ζήτημα, αποτελεί σημείο αιχμής για τις σχέσεις ανάμεσα στο Πατριαρχείο Μόσχας και το Οικουμενικό Πατριαρχείο που υπέγραψε τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας καθώς και με άλλες εκκλησίες, όπως η Εκκλησία της Ελλάδας. / Π.Ντ.