Άνοιξε την ελληνική σημαία μέσα στην Αγιά Σοφιά | Οι αντιδράσεις: ‘Θα το έκανες αυτό στο τζαμί στην Ρόδο’ | Επικίνδυνα παιχνίδια ενώ ανοίγει ο Τουρισμός

Share

 

Επικίνδυνα παιχνίδια στα οποία μπορεί να εμπλακεί η Ελλάδα σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για τις ελληνοτουσρκικές σχέσεις και ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, προκαλεί ένα περιστατικό στην Αγιά Σοφιά. Έλληνας τουρίστας άνοιξε την ελληνική σημαία και φωτογραφήθηκε με αυτή το Σάββατο μέσα στην Αγία Σοφία. To γεγονός πήρε μεγάλη έκταση στα τουρκικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα ΜΜΕ της γείτονος. 

Στις αναρτήσεις εμπλέκουν και την Ρόδο, με σχόλια όπως ”Θα γίνει ανάλογη κίνηση για τα τεχνουργήματα που απομένουν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στα ελληνικά νησιά που επισκέπτονται καθημερινά; Για παράδειγμα, στο Τζαμί Σουλεϊμανιγιέ, που χρησιμοποιείται ως μουσείο στο νησί της Ρόδου;

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα προσπαθεί να βελτιώσει και το τουριστικό ρεύμα από την Τουρκία με την χορήγηση της 7ήμερης βίζας για τους Τούρκους πολίτες προς τα νησιά μας και είναι σε εξέλιξη η περίοδος του Ραμαζανιού. 

Σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα: “Ένας Έλληνας τουρίστας, ονόματι Απόστολος Παπαθεοδώρου, προσπάθησε να προκαλέσει στην Αγία Σοφία, την οποία επισκέφθηκε. Εισήλθε στο τέμενος πληρώνοντας 25 ευρώ, επισκεπτόμενος τον γυναικωνίτη του μνημείου. Εκεί ξεδίπλωσε την ελληνική σημαία. Έβγαλε φωτογραφία και την ανήρτησε στα κοινωνικά δίκτυα με την επισήμανση “Αγαπημένη μου Πόλη, για πάντα ελληνική”. Το γεγονός προκάλεσε άμεσα, έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία”.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν υπάρξει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, επίσημες αντιδράσεις, πολλά ήταν τα σχόλια που γράφτηκαν στα social media.

Οι αναρτήσεις χρηστών μέσων κοινωνικής δικτύωσης περιλαμβάνουν προκλητικά σχόλια για την κίνηση του Έλληνα τουρίστα.

Günübirlik gidilen Yunan adalarında Osmanlı’dan kalan eserlerde benzer bir hareket yapılır mı? Mesela Rodos adasında müze olarak kullanılan Süleymaniye Camii’nde;

Θα γίνει ανάλογη κίνηση για τα τεχνουργήματα που απομένουν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στα ελληνικά νησιά που επισκέπτονται καθημερινά; Για παράδειγμα, στο Τζαμί Σουλεϊμανιγιέ, που χρησιμοποιείται ως μουσείο στο νησί της Ρόδου;

Ο Ιμάμογλου στην Αγιά Σοφιά

Να σημειωθεί πως το Σάββατο το πρωί επισκέφτηκε την Αγία Σοφία για να προσευχηθεί και ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος είχε δεχτεί πολλές επικρίσεις το τελευταίο διάστημα ότι δεν ενδιαφέρονταν ο δήμος για την καθαριότητα του μνημείου.

Ο Ιμάμογλου συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των πολιτών, με τους οποίους έβγαλε φωτογραφίες μέσα στο μνημείο. (με πληροφορίες από thetoc / Χ)