Αντιδράσεις για τα ελάφια της Ρόδου μετά την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου: Συγκεντρώνονται υπογραφές

Share

 

Υπογραφές για να προστατευτούν τα ελάφια του νησιού, για τα οποία ζητείται η μείωσή τους με ομόφωνη απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου, συγκεντρώνουν συμπατριώτες μας. Ήδη, το σχετικό κείμενο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, το έχουν υπογράψει πάνω 2.000 άτομα ενώ εκφράζεται η έντονη ανησυχία για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει αυτή η ‘μείωση’ (η επίμαχη λέξη η οποία προκάλεσε την έντονη ανησυχία και αντιδράσεις). 

Θυμίζουμε ότι στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου που πραγματοποιήθηκε στην Ρόδο, την περασμένη Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024, υπερψηφίστηκε η πρόταση τριών σημείων του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου η οποία περιλαμβάνει τα εξής:

-Να απαιτήσει με ψήφισμά του το Περιφερειακό Συμβούλιο τη μείωση του πληθυσμού των ελαφιών, άμεσα

-Να ενταχθούν οι ζημιές που προκαλούν τα ελάφια στις αγροτικές καλλιέργειες, στις αποζημιώσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

-Να εγγραφεί στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ποσό 300.000 ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν νέες μελέτες, που θα αποτυπώνουν τον πραγματικό αριθμό ελαφιών στο νησί της Ρόδου

Όλες οι παρατάξεις συμφώνησαν ότι το πρόβλημα έχει λάβει σοβαρές διαστάσεις και ότι πρέπει με κάθε τρόπο να προστατευτούν οι αγρότες που τα τελευταία χρόνια υφίστανται τις συνέπειες της ανεξέλεγκτης αύξησης του πληθυσμού των ελαφιών και προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να ασκηθεί πίεση στο καθ’ ύλιν αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Στη συνεδρίαση παρέστη και ο Δήμαρχος Ρόδου, Αλέξανδρος Κολιάδης ο οποίος εξέφρασε την πλήρη συμφωνία του με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, λέγοντας ότι αντίστοιχη απόφαση θα λάβει και το Δημοτικό Συμβούλιο, όπου πρόκειται να φέρει το ζήτημα.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΑΦΙΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Κ ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ

Στο κείμενο αναφέρονται τα εξής:
«Ο τοπικός πληθυσμός ελαφιών στη Ρόδο, βρίσκεται υπό σοβαρή απειλή.

Οι πρόσφατες πυρκαγιές έχουν αποδεκατίσει τους φυσικούς τους βιότοπους, προκαλώντας σημαντική μείωση του αριθμού τους. Τώρα, αυτά τα αθώα πλάσματα γίνονται στόχος αγροτών και πολιτικών λόγω της αντιληπτής ζημίας που προκαλούν στη γεωργία.

Το είδος ελαφιού Dama dama που κατάγεται από τη Ρόδο είναι σύμβολο της πλούσιας βιοποικιλότητας και της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού μας. Ωστόσο, εκτιμάται ότι εκατοντάδες από αυτά τα ζώα έχουν χαθεί λόγω πρόσφατων περιβαλλοντικών καταστροφών (Πηγή: Ελληνική Ομοσπονδία Άγριας Ζωής).

Επιπλέον, οι πολιτικές που στοχεύουν στον έλεγχο των πληθυσμών ελαφιών για γεωργική προστασία επιδεινώνουν αυτήν την κρίση. Πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτά τα ζώα παίζουν ουσιαστικό ρόλο στο οικοσύστημά μας. Βοηθούν στη διατήρηση της υγείας των δασών, ελέγχοντας την ανάπτυξη της βλάστησης και χρησιμεύουν ως θήραμα για τα τοπικά αρπακτικά.

Καλούμε την τοπική αυτοδιοίκηση της Ρόδου και τους αρμόδιους περιβαλλοντικούς φορείς να εφαρμόσουν μέτρα για την προστασία του εναπομείναντος πληθυσμού ελαφιών από περαιτέρω βλάβη. Αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τη δημιουργία ασφαλών ζωνών απαλλαγμένων από ανθρώπινη παρέμβαση ή τη δημιουργία προγραμμάτων αποκατάστασης για τραυματισμένα ή εκτοπισμένα ζώα.

Δεν πρόκειται μόνο για τη διατήρηση ενός είδους. Πρόκειται για τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας στο αγαπημένο μας νησί. Παρακαλούμε υπογράψτε αυτήν την αναφορά καλώντας τις Αρχές να δράσουν τώρα πριν να είναι πολύ αργά». / news-politics