ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Πρ. Αμερικανός αξιωματικός μιλάει αποκλειστικά στο «news-politics» (ηχητικό)

Share

Ο διοικητής κ. Δημήτρης Γκράιμς είναι πρώην αξιωματικός του ναυτικού των ΗΠΑ και αεροπόρος. Έχει υπηρετήσει ως Ναυτικός Ακόλουθος στην Ελλάδα και το Ισραήλ, διετέλεσε Αναπληρωτής Διοικητής της αμερικανικής βάσης στην Κρήτη και Σύμβουλος του Ναυτικού Διοικητή του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο. Η μητέρα του είναι Ελληνίδα και ο πατέρας του Αμερικανός. 

Σε αποκλειστική συνέντευξή του στο «news-politics» εκφράζει την δυσαρέσκειά του για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ εκτιμώντας πως ο Ντόναλντ Τραμπ οφείλει να παραιτηθεί τώρα, όπως είχε κάνει, άλλοτε, ο Ρίτσαρντ Νίξον.

Ο κ. Δημήτρης Γκράιμς αναφερόμενος στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ με την Προεδρία του Τζο Μπάιντεν που ξεκινάει σε λίγο καιρό, εκφράζει την πεποίθηση ότι θα συνεχιστεί η πολύ καλή συνεργασία που κατά παράδοση έχουν οι δύο χώρες.

Ειδικά για την Τουρκία, δηλώνει ότι «Κάθε επίθεση στην Ελλάδα, την χώρα που γέννησε την Δημοκρατία, αποτελεί επίθεση στην Ευρώπη, επίθεση στην Συμμαχία (ΝΑΤΟ) και επίθεση κατά των ΗΠΑ» εκτιμώντας πως «ο μύθος για την ισχυρή θέση της Τουρκίας, δεν υπάρχει πια αφού η γεωστρατηγική της θέση δεν είναι τόσο σημαντική όσο αυτή της Ελλάδας. Έγινε λιγότερο σημαντική όταν τελείωσε ο Ψυχρός Πόλεμος».

Γράφει η Πέγκυ Ντόκου / news-politics 

-Κύριε Γκράιμς, μιλήστε μας για τα συμβάντα που είδαμε τις προάλλες στο Καπιτώλιο. Ποια είναι η άποψή σας;

Τα όσα έγιναν, τα παρακολούθησα με σοκ και οργή. Ήμουν στην Αθήνα και αυτό που είδαμε, ήταν κάτι απολύτως τρομερό για την ιστορία των ΗΠΑ. Η εξέγερση ήταν συντονισμένη και αποτέλεσε έλλειψη σεβασμού στον όρκο, για το αμερικανικό έθνος και τους θεσμούς.

-Πιστεύετε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να παραιτηθεί τώρα, μετά από όλα αυτά που συνέβησαν;

Ναι, το πιστεύω ότι αυτό θα ήταν το καλύτερο για το Αμερικανικό έθνος. Κάτι παρόμοιο έγινε σε μία άλλη περίπτωση με τον Πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον (που είχε παραιτηθεί). Με τα σημερινά δεδομένα μπορούμε να επικαλεστούμε την 25η Τροπολογία ή να προχωρήσει το Κογκρέσο σε παραπομπή. Όλοι γνωρίζουμε, όμως, ότι αυτό θα πάρει χρόνο. Το καλύτερο για το Αμερικανικό έθνος θα ήταν αυτή την δεδομένη στιγμή ο Πρόεδρος να παραιτηθεί.

-Αυτό που έγινε τις προάλλες στις ΗΠΑ δεν είχε προηγούμενο στην ιστορία των ΗΠΑ. Πιστεύετε ότι πράγματι είχε υποβοηθηθεί από την αστυνομία ή την ασφάλεια μέσα από το Καπιτώλιο;

Ξέρετε, η αλήθεια είναι όπως η δύναμη της βαρύτητας. Πάντα βγαίνει στην επιφάνεια (!) και όσο παρακολουθούμε με προσοχή τι έγινε, είδαμε ότι αυτά που έγιναν ήταν απαράδεκτα και ενοχλητικά. Προσωπικά, χρειάζομαι διευκρινίσεις για όσα έγιναν. Παρακολούθησα το βίντεο όπου αστυνομικοί άνοιξαν τις πόρτες και άφησαν τον κόσμο να μπει μέσα. Πάντως υπάρχει κι ένας αστυνομικός που δεν συμφωνεί με αυτό και μένει μόνος του, αβοήθητος ενώ άλλοι ανοίγουν τις πύλες. Θα περιμένουμε την έρευνα να δούμε τι πραγματικά έγινε.

-Φαίνεται πάντως ότι η Αμερικανική κοινωνία είναι διχασμένη. Σας ανησυχεί αυτό; Μπορούμε να περιμένουμε μετά την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα;

Κοιτάξτε, το Αμερικανικό έθνος ήταν πάντα διχασμένο, πολιτικά. Αλλά αυτή η κλιμάκωση της βίας με τις τρομακτικές εικόνες που είδαμε, νομίζω πως αποτέλεσε μέρος αυτής της κατάστασης ανάμεσα στην ενημέρωση και την παραπληροφόρηση των καιρών που ζούμε.

-Ποια είναι η άποψή σας για τις σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ και κυρίως από τώρα και στο εξής με το νέο Πρόεδρο;

Ξέρετε, η Ελλάδα και οι ΗΠΑ είχαν πάντα πολύ καλές σχέσεις και ισχυρούς δεσμούς εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Οι δικοί μας πρόγονοι είχαν εμπνευστεί από την ιδέα της Δημοκρατίας. Είχαμε πάντα ένα ξεχωριστό δέσιμο. Και από τις θέσεις που υπηρέτησα στην Ελλάδα, είχα την δυνατότητα να δω ότι ακόμη και σε δύσκολες στιγμές οι δύο χώρες διατήρησαν τις καλές τους σχέσεις. Η Ελλάδα είναι ένας πολύ σημαντικός στρατηγικός σύμμαχος για τις ΗΠΑ αφού αποτελεί αφενός το σύνορο της Ευρώπης, της Δύσης και αφετέρου είναι η χώρα που γέννησε την Δημοκρατία. Συνεπώς, παραμένει σημαντική η σχέση μας.

-Μία τελευταία ερώτηση. Μιλήστε μας για τη συμπεριφορά της Τουρκίας στη Μεσόγειο. Πιστεύετε ότι η θέση της εξακολουθεί να είναι σημαντική;

Ξέρετε, το έχω ξαναπεί. Υπάρχει ένας μεγάλος… μύθος γύρω από την στρατηγική θέση της Τουρκίας η οποία έχει ουσιαστικά υποβαθμιστεί μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Για δεκαετίες, η Τουρκία έχει αποδείξει ότι δεν είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος. Η Τουρκία του Ερνtογάν, απειλεί να θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή. Εάν δείτε με προσοχή το χάος που έχει δημιουργηθεί στην κεντρική Ασία, στην Μέση Ανατολή ακόμη και στη βόρεια Αφρική, φαίνεται πως η Τουρκία έχει βάλει το χέρι της. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθούμε (να έχουμε το νου μας) την Τουρκία του Ερντογάν διότι μία ενδεχόμενη επίθεση στην Ελλάδα θα είναι μία επίθεση στο ΝΑΤΟ, στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και κατ’ επέκταση σε όλες τις Δημοκρατίες στον κόσμο.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΚΡΑΪΜΣ