ΑΠΟΨΗ: Η σιωπή τρέφει τη βία! – Γράφει η Ειρήνη Χαλκίτη

Share

«Η αυλαία άνοιξε» και όλοι εμείς, κομπάρσοι σε ένα σοκαριστικό έργο που ξετυλίγεται μπροστά μας, παρακολουθούμε τις αμέτρητες καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης, εξουσιαστικής βίας, λεκτικής βίας κ.α, να έρχονται στο φώς, η μία μετά την άλλη το τελευταίο διάστημα, από το χώρο του αθλητισμού, του θεάτρου και του πολιτισμού. Ιστορίες καλά κρυμμένες για χρόνια , πίσω από «βρώμικα παραβάν». Εγκλήματα διαρκείας, που πολλοί γνώριζαν και παρακολουθούσαν με ορθάνοιχτα μάτια μα με ερμητικά κλεισμένα στόματα, και μας συγκλόνισαν όλους!!

Αναρωτιέμαι…. Μήπως όλα αυτά αποτελούν φαινόμενα της εποχής, που ευδοκιμούν σε κοινωνίες έντονων ανισοτήτων όπως οι σημερινές, όπου γίνονται πλέον ανεκτά η ωμή βία, ο εξευτελισμός, η υποτίμηση;; Μα όχι βέβαια!! Ανέκαθεν υπήρχαν τέτοια φαινόμενα , στον πολιτικό κόσμο, στον αθλητισμό, στο θέατρο , στον εργασιακό μας περίγυρο, στο φιλικό ή οικογενειακό μας περιβάλλον.

Φαινόμενα σεξουαλικής κακοποίησης, οικογενειακής βίας, κακοποίησης ανηλίκων ακόμη κι από τους ίδιους τους γονείς τους, διάφορα εγκλήματα και φρικιαστικά γεγονότα , συνέβαιναν πάντα, και δυστυχώς καταδεικνύουν το πόσο άρρωστες υπήρξαν και είναι οι κοινωνίες μας.

Υπάρχουν άνθρωποι που βράζουν από οργή και θυμό για όλα όσα συμβαίνουν, όμως δεν κατάλαβαν ότι με τον μόνο που πρέπει να είναι θυμωμένοι είναι με τον εαυτό τους. Κι αυτό το λέω γιατί, όλα αυτά τα γεγονότα έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Την ένοχη σιωπή μιας μερίδας της κοινωνίας. Οι άνθρωποι γνωρίζουν, σιωπούν, αδιαφορούν, προσπερνούν και στο τέλος πλήττονται εξίσου από τη σιωπή όσο και από το έγκλημα.

Αυτό αποδείχθηκε περίτρανα και αποδεικνύεται καθημερινά και τώρα, μέσα από τις μαρτυρίες ανθρώπων από το χώρο του θεάτρου οι οποίοι βίωσαν φαινόμενα βίας ή τις μαρτυρίες άλλων , που ενώ γνώριζαν δεν μιλούσαν για χρόνια και χρόνια!! Είναι λες και μια «ομερτά» κράτα κλειστά τα στόματα των ανθρώπων διαχρονικά για αποτρόπαια εγκλήματα, με αποτέλεσμα να βιάζεται η ίδια η κοινωνία με την ανοχή του εαυτού της.

Υπάρχουν βέβαια και οι άνθρωποι οι θαρραλέοι, που αγωνίζονται για το ορθό και δεν διστάζουν να καταγγείλουν την κάθε μορφής παραβατικότητα, κι ας έρχονται αντιμέτωποι με εκείνους τους… άλλους τους «συνένοχους στο έγκλημα». Υπάρχουν οι ξεχωριστοί αυτοί άνθρωποι, όμως και αυτοί κινδυνεύουν από την ίδια την κοινωνία που θέλει να τους κατασπαράξει , ακριβώς γιατί είναι ξεχωριστοί, γιατί τολμούν όσα οι «συνένοχοι» δεν τολμούν.

Είμαι επίσης σίγουρη ότι υπάρχουν άνθρωποι που θέλησαν να μιλήσουν αλλά φοβήθηκαν, για διάφορους λόγους. Γι αυτό και βλέπουμε τελευταία ότι μόλις βρέθηκε ή ευκαιρία, μόλις άνοιξε τον δρόμο η Σοφία Μπεκατώρου, το πέπλο σιωπής σχίστηκε με μιας και ακολούθησε καταιγισμός καταγγελιών. Επιτέλους!!!Πολλοί τόλμησαν να πουν «συνέβη και σε μένα ..και σε μένα και σε μένα…», έστω και τώρα…. Υπάρχουν όμως κι αυτοί που είπαν… γνώριζα , ναι, αυτό συνέβη πριν χρόνια… Μα , γιατί τότε δεν μιλούσατε τόσο καιρό;

Γιατί δείχνατε ανοχή στα εγκλήματα αυτά;;

Αναρωτιέμαι και πάλι… είναι άραγε η σιωπή, συναίνεση;;

Ας μην ρίχνουμε όμως όλο το φταίξιμο στην μερίδα αυτών των ανθρώπων που γνωρίζουν και σιωπούν. Το κράτος και η δικαιοσύνη πρέπει επίσης να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν ώστε να διασφαλίζεται ότι οι καταγγελίες για τέτοιου είδους εγκλήματα και αισχρές παραβατικές συμπεριφορές δεν θα συγκαλύπτονται, δεν θα πέφτουν στο κενό και θα αποδίδεται δικαιοσύνη. Ακόμη καλύτερα η κάθε κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει πρωτοβουλίες, να θεσπίσει κώδικες δεοντολογίας που θα αποτρέπουν την κάθε μορφής κακοποίηση και να διευκολύνουν το δρόμο της αποκάλυψης και της στήριξης των θυμάτων, αντί της σιωπής και της συγκάλυψης.

Από τους πολίτες, από όλους εμάς, απαιτείται αφύπνιση , δράση, όχι με ακραίες αντιδράσεις αλλά με την ενεργή συμμετοχή μας σε όσα συμβαίνουν γύρω μας και μας αφορούν άμεσα. Τα γεγονότα βίας πρέπει να έρχονται στο φως!!! Μόνο τότε η ελληνική κοινωνία, που είναι κοινωνία αρχών και αξιών, θα βρει τον τρόπο να απορρίψει την κάθε μορφή βίας και κακοποίησης, απ’ όποιον κι αν προέρχεται.

Τέρμα στις ένοχες σιωπές λοιπόν που δίνουν συγκατάθεση και τρέφουν τη βία!

Η Ειρήνη Χαλκίτη είναι Συντονίστρια ασφαλιστικών πρακτόρων και δημοσιογράφος