Απόσταση Ανδρουλάκη από την επιτροπή Γεραπετρίτη, οργή για την ύβρη Μητσοτάκη

Share

Καταλύτης για τις πολιτικές εξελίξεις είναι η τραγωδία στα Τέμπη. Επηρεάζει καθοριστικά και τη στάση της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη απέναντι στο Μαξίμου. Για μια ακόμα φορά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης «πιστοποίησε» ότι ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι να παραμείνει «μέσα στο καβούκι της εξουσίας του» χωρίς να αναλαμβάνει τις ευθύνες του. 

Μετά τις υποκλοπές, ήρθε με δραματικό τρόπο να το δείξει και ο τρόπος που διαχειρίστηκε το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στη Λάρισα, καθώς ο Κυριάκος Μητσοστάκης έσπευσε να αποδώσει, κυρίως σε “ανθρώπινο λάθος” την τραγωδία και να ταμπουρωθεί πίσω από «τις διαχρονικές παθογένειες». Δεν χρειάστηκαν πολύπλοκες πολιτικές αναλύσεις και σχεδόν άμεσα το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να αποστασιοποιηθεί και από την ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων που συγκρότησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη για τη διερεύνηση των αιτίων της τραγωδίας στα Τέμπη. Με δεδομένο ότι η επιτροπή δεν είναι διακομματική, η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη ούτε πρότεινε εκπρόσωπο ούτε αποδέχτηκε κάποια πρόταση, όπως επισημαίνουν από το ηγετικό επιτελείο του ΠΑΣΟΚ.

Πάντως, οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη είχαν σύσκεψη αργά το βράδυ της Πέμπτης (2 Μαρτίου 2023) αναφορικά με την σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων που είχε προαναγγείλει στη σκιά του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος την χαρακτήρισε υπερκομματική και ανεξάρτητη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Documentonews.gr, είχε υπάρξει επικοινωνία από το Μαξίμου με τη Χαριλάου Τρικούπη μέσω του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, που ανέλαβε και επικεφαλής στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών μετά την παραίτηση του Κώστα Αχ. Καραμανλή. Όμως, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αποφεύγει οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση με την τριμελή ειδική επιτροπή διερεύνησης , παρόλο που η κυβέρνηση της ΝΔ επεδίωξε να περιλάβει εμπειρογνώμονα (καθηγητής Θανάσης Ζηλιασκόπουλος) που είχε αναλάβει επιτελικές αρμοδιότητες στη ΤΡΑΙΝΟΣΕ την περίοδο 2010 -2015 επί διακυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου και στη συνέχεια ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ /ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και παραιτήθηκε τον Μάρτιο του 2015, μετά την ανάληψη των κυβερνητικών ηνίων από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το δράμα των Τεμπών έχει συγκλονίσει και παράλληλα έχει προκαλέσει αλγεινή εντύπωση η πολιτική διαχείριση από το Μαξίμου. Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη και στελέχη της είχαν εκφράσει σε πρώτο χρόνο τη δυσθυμία τους για τον τρόπο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να αποσείσει τις ευθύνες από πάνω του, σπεύδοντας παράλληλα να αποδώσει κυρίως σε “ανθρώπινο λάθος” την τραγωδία στα Τέμπη. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης είχε αναδείξει από την πρώτη στιγμή το ερώτημα γιατί να κρέμονται τόσες ζωές από ένα ανθρώπινο χέρι, ενώ υπάρχουν τεχνικές δυνατότητες πρόληψης και αποτροπής τέτοιων δυστυχημάτων.

Μάλιστα, η Χαριλάου Τρικούπη προειδοποίησε ότι δεν θα ανεχθεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να αποσείει για ακόμα μια φορά τις κυβερνητικές ευθύνες «επικαλούμενος μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης διαχρονικές παθογένειες και την αντικειμενική πολιτική ευθύνη του Υπουργού του».

Όπως σημειώνουν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, οι κυβερνήσεις υπάρχουν για να αντιμετωπίζουν τις παθογένειες και όχι για να τις επικαλούνται και να τις διαιωνίζουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πανεπιστημιακός Ξενοφών Κοντιάδης, ο οποίος είναι στενός συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη και κινείται από καιρό στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, είχε εξαπολύσει πυρά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Χαρακτήρισε «ύβρη στη μνήμη των νεκρών και υποτίμηση της νοημοσύνης μας» το να σπεύδει ο επικεφαλής της Κυβέρνησης να δηλώσει την ίδια μέρα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος ότι τα αίτια εντοπίζονται κυρίως σε ανθρώπινο λάθος. Μάλιστα για τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο Ξενοφών Κοντιάδης σχολίασε με ρητορική ερώτηση: «Πρόλαβε λοιπόν τους εμπειρογνώμονες για να πετάξει την ευθύνη από τις πλάτες της Κυβέρνησης–πόσο άτεχνη πολιτική ιδιοτέλεια εν μέσω θρήνων, οργής και αγωνίας;» / Documentonews.gr