Άρχισαν τα… όργανα στο ΠΑΣΟΚ: Ν.Παπανδρέου για ευρωεκλογές – Αν είμαστε τρίτοι, έχουμε θέμα (ηχητικό)

Share

 

Στις συνέπειες που θα έχει η μη επίτευξη της δεύτερης θέσης από το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές αναφέρθηκε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Παπανδρέου μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Status FM 107,7». 

ΓΡΑΦΕΙ Η ΠΕΓΚΥ ΝΤΟΚΟΥ

Δεν είναι το μοναδικό στέλεχος του κόμματος, που προειδοποιεί για εξελίξεις σε περίπτωση που χάσει ποσοστά στην ευρωκάλπη. Παρά το γεγονός πως οι ευρωεκλογές του 2024, δεν είναι εθνικές εκλογές και βεβαίως, την επόμενη μέρα, θα παραμείνει κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τα κόμματα της αντιπολίτευσης… καρδιοχτυπούν, καθώς τα αποτελέσματα θα είναι ένα πολύ δυνατό crash test για την συνέχεια.

Στο ΠΑΣΟΚ, παραμένει ο προβληματισμός, με πολλά στελέχη (ακόμη και προσκείμενα στον πρόεδρο, κ. Νίκο Ανδρουλάκη) να δηλώνουν ανοιχτά την έντονη δυσαρέσκεια και αμφισβήτηση στο πρόσωπό του, και στις πρακτικές που ακολουθεί. Αυτό και μόνο, όπως δηλώνουν και ευθέως, θα λειτουργήσει ως επιταχυντής μετά τις ευρωεκλογές του προσεχούς Ιουνίου, για περαιτέρω εξελίξεις μέσα στο κίνημα.

Επιπλέον, πολλοί ‘σύντροφοι’ έχουν δηλώσει ότι επειδή απογοητεύτηκαν από τον τρόπο που πολιτεύεται ο κ. Ανδρουλάκης, προσανατολίζονται ευθέως προς τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο (ίσως και σε κάποια άλλα κόμματα) για να δώσουν ένα ισχυρό μήνυμα στην κάλπη και στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Το σχέδιο Ανδρουλάκη σε περίπτωση που αμφισβητηθεί μετά τις ευρωεκλογές – Η πιθανότητα έκτακτου συνεδρίου και οι κινήσεις Παπανδρέου

«Αν βγούµε τρίτοι, έχουµε θέµα», σηµείωσε µε νόηµα ο Νίκος Παπανδρέου για το ενδεχόµενο το ΠΑΣΟΚ να χάσει τον στόχο της δεύτερης θέσης στις ευρωεκλογές. Είναι η πρώτη φορά που υποψήφιος, και µάλιστα ο εν ενεργεία ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ανοίγει τη συζήτηση για την επόµενη ηµέρα στο κόµµα, σε περίπτωση που οι δηµοσκοπήσεις που φέρνουν το ΠΑΣΟΚ στην τρίτη θέση επιβεβαιωθούν στην κάλπη.

Στον «πάγο» η σχέση Ανδρουλάκη – Παπανδρέου
Στον απόηχο της δήλωσης αυτής, ο Νίκος Ανδρουλάκης, που συνεχίζει τη µακρά του περιοδεία στη γενέτειρά του, την Κρήτη, τόνισε ότι «όσο πιο δυνατό είναι το ΠΑΣΟΚ και η δηµοκρατική παράταξη, τόσο µεγαλύτερη απειλή θα νιώθει η Νέα ∆ηµοκρατία και θα έχει την επόµενη µέρα ο λαός ισχυρή, σοβαρή αντιπολίτευση, αλλά και µια ισχυρή κυβερνητική επιλογή για τις εθνικές εκλογές».

Οσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγµατα στο ΠΑΣΟΚ σηµειώνουν ότι η σχέση Ανδρουλάκη – Παπανδρέου είναι στον «πάγο» και δεν συνοµιλούν καθόλου µεταξύ τους.

Μάλιστα, ο Νίκος Παπανδρέου είναι ο µόνος υποψήφιος ευρωβουλευτής που δεν έχει εµφανιστεί σε καµία κοινή περιοδεία ή φωτογραφικό στιγµιότυπο µε τον Νίκο Ανδρουλάκη. Στελέχη κοντά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ εκµυστηρεύονται σε συζητήσεις ότι, αν δεν ήταν ο εν ενεργεία ευρωβουλευτής του κόµµατος, ιδανικά ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θα επέλεγε τη συµµετοχή του στο ευρωψηφοδέλτιο.

Με αυτά τα δεδοµένα, γίνεται σαφές ότι ένα βαθύ ρήγµα µεταξύ Νίκου Ανδρουλάκη και Νίκου Παπανδρέου θα δώσει ένταση µετά τις ευρωεκλογές, ειδικά αν δεν έρθει το επιθυµητό αποτέλεσµα. ∆εν είναι, όµως, ο Νίκος Παπανδρέου ο µόνος που προβληµατίζεται για τη συνέχεια έπειτα από ένα κακό αποτέλεσµα.

ΠΑΣΟΚ: Το «καµπανάκι» για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών
Πολλά στελέχη του κόµµατος µε τον τρόπο τους έχουν χτυπήσει το «καµπανάκι» στις συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Οµάδας, στα όργανα, αλλά και δηµόσια, στα ΜΜΕ. «Αν το ΠΑΣΟΚ βγει τρίτο κόµµα, ο κ. Ανδρουλάκης θα θέσει τον εαυτό του στην κρίση του κόµµατος και των οργάνων», δήλωσε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια γραµµατέας Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ και µέλος της Κ.Ε., Βάσια Αναστασίου.

Οπως όλα δείχνουν, λοιπόν, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα βρει µπροστά του τη δήλωση που ο ίδιος έχει κάνει, ότι θα συνιστά πολιτική αποτυχία η τρίτη θέση στις ευρωεκλογές, σε περίπτωση που αυτό το αποτέλεσµα προκύψει από την κάλπη της 9ης Ιουνίου. Στο κακό για τον Ν. Ανδρουλάκη αυτό σενάριο, θα έχει µπροστά του τρεις επιλογές: την πιο τολµηρή για τη συνοχή του κόµµατος, να το οδηγήσει σε ένα έκτακτο συνέδριο, προκειµένου να ανανεώσει από τα στελέχη την εµπιστοσύνη στο πρόσωπό του.

Τη συνεδρίαση των κορυφαίων οργάνων του ΠΑΣΟΚ και της Κοινοβουλευτικής Οµάδας µε θέµα το αποτέλεσµα των ευρωεκλογών. Και, τέλος, τη συνέχεια χωρίς ειδικές διεργασίες µέχρι τις εκλογές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, που, σύµφωνα µε το καταστατικό του κόµµατος, θα γίνουν το 2025. Με βάση τις δηλώσεις του Ν. Ανδρουλάκη το τελευταίο διάστηµα για τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ σε σύγκριση µε τα άλλα κόµµατα, ότι θα είναι στην όχθη των νικητών το κόµµα του, γιατί θα έχει ανεβάσει τα ποσοστά του, ενώ τα υπόλοιπα θα πέφτουν, ανεξαρτήτως της θέσης που θα έχουν στις εκλογές, διαφαίνεται ήδη ένα άτυπο κατέβασµα του πήχη.

Πλέον, ο στόχος του ΠΑΣΟΚ, πέρα από τη θέση, συσχετίζεται και µε την αύξηση των ποσοστών του σε σχέση µε τις εθνικές εκλογές. Η συνταγή αυτή εξασφαλίζει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ την αποφυγή άµεσων κλυδωνισµών και έκτακτων διαδικασιών αν το ΠΑΣΟΚ δεν είναι δεύτερο στις ευρωεκλογές και αποτελεί την πιο πιθανή επιλογή του. Χωρίς, ωστόσο, αυτό να σηµαίνει ότι θα αποφευχθούν οι συγκρούσεις στο κόµµα µέχρι τις νέες εκλογές για την ηγεσία του, καθώς όλοι µιλούν για µια ιστορική ευκαιρία εξαιτίας της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ.

∆ηλώσεις αµφισβήτησης αναµένονται ύστερα από ένα κακό αποτέλεσµα από βουλευτές που στο παρελθόν είχαν κατακρίνει τις επιλογές Ανδρουλάκη, όχι όµως από πρόσωπα που συζητήθηκαν για πρωτοβουλίες τους, όπως ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο οποίος προβλέπεται ότι θα επιµείνει να κινείται χωρίς να ανεβάζει τους τόνους.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά