ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023: Γιατί πάλι οι υποψήφιοι της ΝΔ θα εκλεγούν

Share

 

Δύο κορυφαίοι δημοσκόποι, ο Στράτος Φαναράς (Metron Analysis) και ο Γιώργος Αράπογλου (Pulse), προέβλεψαν ότι η ΝΔ θα κερδίσει πανηγυρικά στις αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής.

«Το 13 στις 13 περιφέρειες είναι ένα σενάριο μαξιμαλιστικό, ακραίο, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί» [Φαναράς, 4/10]. «Δεν μπορεί να αποκλειστεί, στο ακραίο σενάριο, ακόμα και μια (εντυπωσιακά) θετική επίδοση στις περιφέρειες για το κυβερνών κόμμα – κάτι που θα αποτελούσε θρίαμβό του» [Αράπογλου 5/10].

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο Αρναουτάκης στην Κρήτη, ο Χαρδαλιάς στην Αττική, ο Μπακογιάννης στην Αθήνα έχουν βέβαιη την εκλογή, ίσως από την πρώτη Κυριακή. Ο Αγοραστός καταγράφει απώλειες στις μετρήσεις αλλά είναι φαβορί να κερδίσει την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Το ίδιο ισχύει για τις περισσότερες περιφέρειες και δήμους της χώρας. Η ΝΔ απειλείται μόνο όπου υπάρχουν «γαλάζιοι» αντάρτες, όχι από τους αντιπάλους των άλλων κομμάτων.

Πώς γίνεται λοιπόν και μετά από 100 γκρίζες ημέρες («που μου φάνηκαν σαν χίλιες») και τόσες καταστροφές η ΝΔ εξακολουθεί να διατηρεί την πρωτοκαθεδρία στην Αυτοδιοίκηση; Για τον Αράπογλου, μια εξήγηση είναι η εικόνα του πρωθυπουργού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κυριαρχεί στον χώρο της Δεξιάς και της Κεντροδεξιάς (67% και 85% θετική άποψη αντίστοιχα) χωρίς αντίπαλο. Υπερέχει στους κεντρώους έναντι κάθε άλλου (52%), με τον Νίκο Ανδρουλάκη να ακολουθεί, ενώ πιο πίσω έρχεται ο Στέφανος Κασσελάκης. Ακόμα και στο ΠΑΣΟΚ ο Κ. Μητσοτάκης με 33% είναι πιο δημοφιλής από τον Κασσελάκη, ένδειξη ότι η απήχηση του πρωθυπουργού δεν φαίνεται να κινδυνεύει [Pulse, 5/10 στο Liberal].

Επομένως, σύμφωνα με τα στοιχεία, η ΝΔ και ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών έχει απέναντί της ένα απονομιμοποιημένο κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ, και ένα κόμμα που εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από τα αντιπολιτευτικά ραντάρ, το ΠΑΣΟΚ. Ανταγωνίζεται, συνεπώς, μια κεντρο-αριστερή αντιπολίτευση που επικαλείται συνεχώς τον «λαό» και δρα, υποτίθεται, στο όνομά του, αλλά δεν διαθέτει ούτε έναν κατάλληλο άνθρωπο για να την εκπροσωπήσει στην Αυτοδιοίκηση.

Το παράδειγμα του Αχιλλέα Μπέου, στον Βόλο, είναι διαφωτιστικό. Όταν ζητάς την καταδίκη του, για το χαστούκι, δεν αρκούν οι αντιπολιτευτικές στριγγλιές, θέλει και τον σωστό αντίπαλο και αντίλογο. Ποιος είναι πιο λαϊκιστής; Ο Μπέος με τη μάνικα ή ο Κασσελάκης με το φτυάρι; Και σίγουρα η απάντηση στον κάθε Μπέο (όπως και στον Μητσοτάκη) δεν είναι να στηρίζεις τον ακόμη πιο λαϊκιστή «Μπέο της Στερεάς Ελλάδας» Απόστολο Γκλέτσο.

Τα ίδια και στην Αθήνα. Καταγγέλλει συνεχώς τον νυν δήμαρχο ένας υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει διοικήσει ποτέ ούτε περίπτερο. Καθώς και ένας καθηγητής, συμπαθής, αλλά κατηγορίας «αλλού». Έχει πάει σε όλα τα έργα του Μπακογιάννη για να τραβήξει βίντεο και έκανε ομιλία στην καινούργια Πλατεία Κοραή που μόλις παρέδωσε. Αν έκανε και μια πορεία στην Πανεπιστημίου, θα μας έδειχνε τι ωραία την έκανε τελικά! Ο κόσμος μπορεί να διαμαρτύρεται αλλά δεν είναι χαζός. Μοιραία θα εμπιστευθεί ξανά αυτόν που έκανε και εκατό παρεμβάσεις στη θητεία του.

Η περίπτωση Χαρδαλιά είναι παρόμοια. Πέραν του ότι θα κερδίσει με το σπαθί του, ως «χαρντ Νικ, ουάου», ο αντίλογος του ΠΑΣΟΚ είναι ένας παλαίμαχος πολιτικός, ο Γιάννης Σγουρός, που έβαλε στο ψηφοδέλτιο όποιον φιλορώσο και αντισημίτη ψεκ έβρισκε στον δρόμο. Την ίδια ώρα, στη Δυτική Ελλάδα, στην Πελοπόννησο, στη Μακεδονία, στα νησιά, οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ αναζητούνται: κανείς δεν γνωρίζει τον εκλεκτό του Ανδρουλάκη στην Πάτρα, στο Αγρίνιο, στο Κερατσίνι. Ο ίδιος δεν έκανε καμία προσπάθεια να μας τους γνωρίσει.

Για τον Μητσοτάκη, λοιπόν, ακόμη και μια θετική επίδοση στις περιφέρειες και στους δήμους θα αποτελούσε πράγματι θρίαμβό του. Οι εκλογές που ακολουθούν, τις δύο επόμενες Κυριακές, αν τα προγνωστικά επαληθευτούν, θα απαλείψουν τις όποιες δυσκαμψίες στην έναρξη της δεύτερης θητείας. Κι αυτό γιατί οι αντίπαλοί του είναι σε ακόμη πιο δεινή θέση. Η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται παγιδευμένη στον εξωκοινοβουλευτικό διάδοχο του Τσίπρα που ψάχνει εναγωνίως νομιμοποίηση. Όσο για το ΠΑΣΟΚ, που κάποτε περηφανευόταν για τα «πράσινα κάστρα», παραμένει αίνιγμα γιατί τόσο ανόρεχτα αντιπολιτεύεται τον Μητσοτάκη ακόμα και στην Αυτοδιοίκηση. / iefimerida.gr