Αυτοί είναι οι όροι για το δάνειο που θα πάρει ο Δήμος Ρόδου – Εγκρίθηκαν από τη Δημοτική Επιτροπή

Share

 

Τους όρους για τον δήμο Ρόδου που προέρχονται από πάσης φύσεως δαπάνες, για την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού του 2024, σε εφαρμογή των διατάξεων του σχετικού νόμου, αποδέχθηκε, στη χθεσινή της συνεδρίαση, η Δημοτική Επιτροπή και ακολούθως η απόφαση αυτή θα επικυρωθεί από το δημοτικό συμβούλιο στη συνεδρίασή του, της ερχόμενης Παρασκευής 26 Ιουλίου, κάτι που ζητείται από το Ταμείο Δανείων και Παρακαταθηκών (ΤΔκΠ) για τη χορήγηση του δανείου, ύψους εννιάμιση εκατομμυρίων ευρώ. 

Όπως εξήγησε στη συνεδρίαση η προϊσταμένη της Οικονομικής Υπηρεσίας του δήμου, κα Παρασκευή Καλογήρου, βρισκόμαστε στη φάση της υλοποίησης της έγκρισης των όρων του δανείου. Το Ταμείο, ως γνωστόν, έστειλε ανακοίνωση έγκρισης χορήγησης δανείου για τη χρηματοδότηση χρεών που προέρχονται από πάσης φύσεως δαπάνες για την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού του 2024, σε εφαρμογή διατάξεων του σχετικού νόμου καθώς και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη συνομολόγησή του.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του μέλους της μείζονος στην Επιτροπή, κ. Τηλέμαχου Καμπούρη, η κα Καλογήρου είπε ότι το Ταμείο θέλει να ξέρει ότι έχει εξασφαλίσει τα χρήματά του και θα τους ελέγχει κάθε μήνα ενώ η Υπηρεσία έκανε τη μελέτη και γνωρίζει ότι το δάνειο μπορεί να εξυπηρετηθεί με την παρακράτηση από τους ΚΑΠ.

Με αφορμή ερώτηση του μέλους της ελάσσονος κ. Δημήτρη Ζανεττούλη, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Κώστας Χαλκιάς είπε, ότι θα καθίσουν να εξετάσουν συγκεκριμένες δαπάνες, ανάλογα με το είδος και το ύψος τους αλλά και τον σκοπό που έγιναν, αφού μπαίνουν στη διαδικασία να τις χρηματοδοτήσουν. Δηλαδή, κατά την πληρωμή τους θα ελεγχθούν μία προς μία. Από την πλευρά τους, τις συγκέντρωναν όλο αυτό το διάστημα αλλά θα ελέγχουν όλη τη διαδρομή τους κάθε φορά που θα γίνεται πληρωμή και θα εκδίδεται το σχετικό ένταλμα.

Μάλιστα, είπε ότι ενδεχομένως για κάποιες από τις δαπάνες δεν θα μπορέσει να διαταχθεί η πληρωμή τους, διότι διαπιστώνουν κάποια ζητήματα τα οποία θα δουν αν αντιμετωπίζονται ώστε να μπορέσουν να ενταλματοποιηθούν. Εάν όμως δεν μπορούν να τις ενταλαμτοποιήσουν, δεν θα χρηματοδοτηθούν από το δάνειο και θα ζητήσουν από το Ταμείο να τις αντικαταστήσουν στο ποσό της προέγκρισης με άλλες ισόποσες δαπάνες. Χαρακτηριστικό είναι ότι, όπως υπολογίζουν, αυτές οι δαπάνες ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά, οι όροι που αποδέχθηκε χθες η Επιτροπή και θα έρθουν προς έγκριση και στο δημοτικό συμβούλιο είναι οι παρακάτω:

Λαμβάνοντας υπόψη το έγγραφο του Ταμείου με θέμα «Ανακοίνωση έγκρισης χορήγησης δανείου στον δήμο Ρόδου Ν. Δωδεκανήσου, για τη χρηματοδότηση χρεών που προέρχονται από πάσης φύσεως δαπάνες, για την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού 2024, σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 43 του Ν. 4325/2015 (ΦΕΚ 47/A/11-5-2015) όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 2 της από 26-8-2015 ΠΝΠ, που κυρώθηκε με τον ν. 4350/2013 καθώς και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη συνομολόγησή του» όπως και τις οδηγίες από το Ταμείο, καλείται η Δημοτική Επιτροπή να εγκρίνει και να εισηγηθεί στο δημοτικό συμβούλιο τα κάτωθι:

Αποδέχεται όλους τους όρους που έθεσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων στην συνεδρίασή του για τη χορήγηση δανείου προς χρηματοδότηση χρεών του δήμου Ρόδου Ν. Δωδεκανήσου, που προέρχονται από πάσης φύσεως δαπάνες, για την ισοσκέλιση, του προϋπολογισμού 2024, συνολικού ποσού € 9.521.003,14, ως εξής: Υπηρεσίες / Προμήθειες € 8.153.943,21 2 -Έργα € 1.367.059,93- Σύνολο € 9.521.003,14 2

Σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 43 του Ν. 4325/2015 (ΦΕΚ 47/A/11-5-2015), όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 2 της από 26-8-2015 ΠΝΠ (που κυρώθηκε με το ν. 4350/2013, οι οποίοι έχουν ως εξής:

1. Διάρκεια εξυπηρέτησης του δανείου: είκοσι (20) έτη.
2. Έναρξη εξυπηρέτησης του δανείου θα αρχίσει την 1/1 του επόμενου της συνομολόγησης έτους
3. Επιτόκιο χορήγησης : Σταθερό για τα πρώτα δέκα ( 10 ) έτη : 4,75% Ενδεικτικό Κυμαινόμενο για τα επόμενα δέκα (10) έτη μέχρι τη λήξη της διάρκειας εξυπηρέτησης του δανείου] : 7,51% [4,00%+ Eurib 12μ (+3,51% , 29-12-2023),

αναπροσαρμοζόμενο την 1/1 εκάστου έτους. Ελάχιστο τελικό επιτόκιο 4%. Σημείωση: Για το κυμαινόμενο επιτόκιο: Ως Euribor νοείται το επιτόκιο, όπως αυτό δημοσιεύεται στις 11:00 π.μ. ώρα Βρυξελλών κατά την ημερομηνία που συμπίπτει με 2 (δύο) Σχετικές Εργάσιμες Ημέρες πριν την πρώτη ημέρα της σχετικής περιόδου, στη σελίδα του Reuters EURIBOR 01 ή σε οποιαδήποτε άλλη σελίδα αντικατάστασής της. Αν η τιμή του Euribor είναι μικρότερη του μηδενός (0) τότε θα υπολογιστεί στο μηδέν (0).
4. Ετήσια τοκοχρεολυτική δόση : Για τα πρώτα δέκα ( 10 ) έτη : € 747.879,25 Ενδεικτική Ετήσια τοκοχρεολυτική δόση για τα επόμενα δέκα ( 10 ) έτη : € 852.022,82
5. Οι τοκοχρεολυτικές δόσεις υπολογίζονται με το σύστημα της σύνθετης χρεολυσίας και η καταβολή των τοκοχρεολυτικών δόσεων θα γίνεται μέσα στους έντεκα (11) πρώτους μήνες του χρόνου (αναπροσαρμογή κάθε 1/1 εκάστου έτους).
6. Επιτόκιο υπερημερίας: μία (1) ποσοστιαία μονάδα πάνω από τα εκάστοτε ισχύοντα συμβατικά επιτόκια.
7. α) Για την ασφάλεια του δανείου σε κεφάλαιο, κάθε είδους τόκους, τόκους των τόκων, έξοδα κ.λ.π., ο οφειλέτης εκχωρεί στον δανειστή από τώρα και για όλη την διάρκεια του δανείου και ο δανειστής δικαιούται να εισπράττει τη εκάστοτε οφειλομένη δόση από όλα γενικά τα έσοδα του και κατά προτεραιότητα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), τακτικά και έκτακτα, από οποιαδήποτε πηγή και αιτία παρόντα και μελλοντικά, τις προσόδους του, τα μισθώματα τις προς αυτόν χρηματικές παροχές και επιχορηγήσεις από το Ελληνικό Δημόσιο ή τρίτους, παρούσες και μελλοντικές εκτός εκείνων που δεν εκχωρούνται σύμφωνα με τον Ν.2503/97 άρθρο 11 παρ.29Β5, και με τη διάταξη της παρ. 5 του άρθρου 176 του Ν.3463/2006 όπως το τελευταίο εδάφιο αυτής αντικαταστάθηκε με τη διάταξη της παρ. 3α του άρθρου 45 του Ν. 3731/2008, το ανάλογο ποσό που απαιτείται για την κατά προτεραιότητα κανονική εξυπηρέτηση του δανείου. Σε κάθε 3 περίπτωση, η εκάστοτε τρέχουσα δόση μετά των εν γένει τόκων, εξόδων κ.λ.π. θα πρέπει να καλύπτεται από τα εκχωρηθέντα έσοδα του οφειλέτη. β) Για πρόσθετη ασφάλεια του δανείου, το Τ.Π και Δανείων δύναται να προβαίνει σε:

1) Εγγραφή υποθήκης επί ακινήτων ή μέρους αυτών για το ποσό του δανείου εφόσον τα ακίνητα αυτά ανήκουν κατά κυριότητα στον δανειολήπτη και είναι δεκτικά απαλλοτριώσεως υπό τη γενική του όρου έννοια. 2) Σύσταση ενεχύρου επί κινητών ή μέρους αυτών για το ποσό του δανείου εφόσον τα κινητά αυτά ανήκουν κατά κυριότητα στον δανειολήπτη και είναι δεκτικά μεταβιβάσεως.
3) Παροχή εγγύησης υπέρ του δανειολήπτη εκ μέρους αναγνωρισμένων πιστωτικών ιδρυμάτων ή χρηματοπιστωτικών οργανισμών της Ελλάδας και του εξωτερικού ή ενωσιακών οργάνων ή διεθνών οργανισμών που έχουν μεταξύ των σκοπών τους την παροχή τέτοιων εγγυήσεων. γ) Εάν κατά τη διάρκεια του δανείου η αξία της ασφάλειας που έχει εκχωρηθεί, έχει μειωθεί και δεν κρίνεται από το Ταμείο επαρκής για την εξασφάλιση του δανείου, ο οφειλέτης οφείλει να τη συμπληρώσει κατά τη σχετική υπόδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου, διαφορετικά το δάνειο γίνεται ληξιπρόθεσμο και απαιτητό {άρθρο 10 ΠΔ 169/2013}.

8. Ο οφειλέτης γίνεται υπερήμερος αν δεν εξοφλήσει εμπρόθεσμα δύο οποιεσδήποτε ετήσιες τοκοχρεολυτικές δόσεις, τους κάθε είδους τόκους, τους τόκους των τόκων και τα κάθε φύσεως έξοδα. Η καθυστέρηση δύο οιωνδήποτε δόσεων καθιστά αυτοδικαίως ληξιπρόθεσμο και απαιτητό το σύνολο του δανείου, εκτός αν άλλως ήθελε αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Τ.Π. και Δανείων, μετά από αίτηση του δήμου εντός έξι (6) μηνών από την επομένη της λήξης της δεύτερης ανωτέρω δόσης, δηλαδή: Η υπερημερία του οφειλέτη αρχίζει, για τις δύο καθυστερούμενες ετήσιες τοκοχρεολυτικές δόσεις που οφείλονται, από την επομένη της λήξης της δεύτερης, και για τους κάθε είδους τόκους, τους τόκους των τόκων, τα έξοδα και τις λοιπές απαιτήσεις του δανειστή από το δάνειο, από την ημερομηνία που χρεώνονται.

Σε περίπτωση τέτοιας υπερημερίας χωρίς καμιά διατύπωση, όλο το δάνειο καθίσταται ληξιπρόθεσμο και απαιτητό και πριν τη λήξη του, το δε παρόν συμβόλαιο κηρύσσεται από τώρα ειδικά για το λόγο αυτό τίτλος εκτελεστός και εκκαθαρισμένος, με ειδική προς τούτο συμφωνία και αποτελεί νόμιμο τίτλο είσπραξης κατά τον Κ.Ε.Δ.Ε. Το δικαίωμα του δανειστή να ζητήσει τόκους επί των τόκων στηρίζεται στο άρθρο 12 παρ.1 του Ν.2601/98.
2] Σε κάθε εκταμίευση μετά την πρώτη θα προσκομίζεται και βεβαίωση υπογεγραμμένη από τον Προϊστάμενο Οικονομικών Υπηρεσιών του δήμου, όπου θα πιστοποιείται ότι εξοφλήθησαν οι οφειλές της προηγούμενης εκταμίευσης. Σημειώνεται, ότι:
-Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, για οφειλές που προκύπτουν από την εκτέλεση υπηρεσιών / προμηθειών & έργων, που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψη για να συμπεριληφθούν οι δικαιούχοι στις προαναφερόμενες αναλυτικές καταστάσεις, δεν θα προσκομίζονται στο Τ.Π. & Δανείων, αλλά θα τηρούνται στο αρχείο του δήμου και θα διατίθενται σε κάθε περίπτωση διενέργειας κάθε νόμιμου ελέγχου, – Αν κατά τη διενέργεια ελέγχου αποδειχθεί ότι αποδόθηκαν ποσά χωρίς προβλεπόμενα δικαιολογητικά, τότε τα ποσά αυτά θα επιστρέφονται σε μερική απόσβεση του δανείου.
11. Ενδιάμεσοι τόκοι: Οι τόκοι από την ημερομηνία της εκταμίευσης μέχρι την ημερομηνία έναρξης εξυπηρέτησης του νέου ενιαίου δανείου θα υπολογίζονται κατά την ημέρα της κάθε εκταμίευσης και θα παρακρατούνται από τα διερχόμενα έσοδα Κ.Α.Π του έτους συνομολόγησης από τον επόμενο μήνα της κάθε εκταμίευσης.
12. Το δάνειο μπορεί να εξοφληθεί και πριν τη λήξη του, είτε στο σύνολο του, είτε μερικώς.
13.Το δάνειο είναι αδιαίρετο, οσοιδήποτε και οποιοιδήποτε είναι οι γενικοί, ειδικοί ή καθολικοί διάδοχοι του.
14. Όλα τα έξοδα, δικαιώματα, υπέρ του Τ.Π. και Δανείων για την αξιολόγηση οικονομικών στοιχείων και οι επιβαρύνσεις, που αφορούν στη συνομολόγηση, εξυπηρέτηση και εξόφληση του παρόντος δανείου και γενικά όλα τα έξοδα που δημιουργούνται σε όλη τη διάρκεια του δανείου, βαρύνουν εξ΄ ολοκλήρου και αποκλειστικά τον οφειλέτη και συνομολογούνται στο ποσό των ΕΥΡΩ 10.000,00, τα οποία αναλύονται ειδικότερα ως εξής: α) αμοιβή για τη συγκέντρωση, επεξεργασία, έλεγχο και αξιολόγηση των οικονομικών στοιχείων € 7.000,00, β) έξοδα για διαδικασία έγκρισης € 2.000,00, γ) δαπάνες για τον οικονομικό και νομικό έλεγχο των εξασφαλίσεων του δανείου € 1.000,00 και θα καταβάλλονται από τον δανειζόμενο κατά την πρώτη εκταμίευση του δανείου.
15. Για την περίπτωση αναγκαστικής εκτέλεσης, προς εκδίκαση οποιασδήποτε από το δάνειο διαφοράς, αρμόδια θα είναι τα Δικαστήρια Αθηνών.
16. Ο δήμος μας εξουσιοδοτεί το νόμιμο εκπρόσωπό του (ονοματεπώνυμο) για την υπογραφή του δανειστικού συμβολαίου, την ανάληψη του προϊόντος του δανείου κτλ.
17. Ο δήμος μας αποδέχεται την τοκοδοσία των τόκων υπέρ του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
18. Ο δήμος μας οφείλει να χρησιμοποιήσει το δάνειο μόνο για τη χρηματοδότηση χρεών που προέρχονται από πάσης φύσεως δαπάνες για την ισοσκέλιση, του προϋπολογισμού 2024, σύμφωνα με τους προσκομισθέντες πίνακες πιστωτών.
19. Η από τον Δήμο παράβαση και ενός από τους όρους του παρόντος παρέχει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το δικαίωμα να κηρύξει ληξιπρόθεσμο και απαιτητό το δάνειο και πριν την λήξη του.
20. Ο Δήμος υποχρεούται να επιτρέπει τη διενέργεια κάθε νόμιμου ελέγχου.

ΠΗΓΗ: ΡΟΔΙΑΚΗ -διαβάστε αναλυτικότερα rodiaki.gr