Blonde: Το γοτθικό πορτρέτο του Andrew Dominik για τον εσωτερικό κόσμο της Marilyn Monroe (video)

Share

«Πώς πρέπει να αξιολογήσουμε τη διασκευή του σεναριογράφου-σκηνοθέτη Andrew Dominik του μυθιστορήματος ιστορικής μυθοπλασίας της Joyce Carol Oates για τον εσωτερικό κόσμο της Μέριλιν Μονρόε (Marilyn Monroe);», αναφέρει στην κριτική του στον Guardian o Mark Kermode, o γνωστός κριτικός κινηματογράφου του Observer, ο οποίος βαθμολόγησε την ταινία με τέσσερα αστέρια. 

«Κάποιοι την έχουν εκλάβει ως βιογραφική ταινία και την έχουν κρίνει αναλόγως, ανησυχώντας για την (έλλειψη) ακρίβειας στις γνωστές λεπτομέρειες της ζωής της Μονρόε και επιχειρώντας να αξιολογήσουν με πόση ακρίβεια ή (μη) εγκυρότητα παρουσιάζει τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία της, εντός και εκτός οθόνης. Άλλοι την ερμήνευσαν ως μια πιο εξπρεσιονιστική απεικόνιση του χάσματος μεταξύ ιδιωτικής και δημόσιας προσωπικότητας – μια γενική ματιά στα δάκρυα πίσω από τη χαμογελαστή μάσκα της διασημότητας. Ωστόσο, κατά βάθος πρόκειται για ένα γοτθικό μελόδραμα, ένα πυρετώδες όνειρο παιδικών τραυμάτων που στοιχειώνουν την ενήλικη ζωή, γεμάτο με ανατριχιαστικά σκληρά οράματα βασανιστηρίων, ψυχοφθόρων δοκιμασιών και μιας προσωπικής κόλασης – περισσότερο “Εφιάλτης στο δρόμο με τις Λεύκες” παρά “Η εβδομάδα μου με τη Μέριλιν”», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον γνωστό κριτικό, η Κουβανή ηθοποιός Ana de Armas, η οποία συμμετείχε σε ταινίες όπως το Knives Out και το No Time to Die, είναι απλά εξαιρετική ως Norma Jeane Baker, μια επίδοξη καλλιτέχνιδα για την οποία το φάντασμα της Marilyn Monroe είναι μια υποτιθέμενη ταυτότητα – μια πύλη προς το αστέρι».

Το παρελθόν της είναι γεμάτο τέρατα: μια μητέρα (μια μαγευτική Julianne Nicholson) που την οδηγεί σε μαινόμενες πυρκαγιές και προσπαθεί να την πνίξει σε ένα καυτό λουτρό- και ένας άγνωστος πατέρας από τον οποίο λαμβάνει ανατριχιαστικά φανταστικά μηνύματα. Συνδυάζοντας παρελθόν και παρόν, ο Ντομινίκ διανθίζει τους παιδικούς φόβους με τα δάκρυα των ενηλίκων καθώς συναντά επικεφαλής στούντιο (μια πρώιμη “οντισιόν” οδηγεί σε βιασμό), βίαιους συζύγους (ο Τζο Ντι Μάτζιο του Μπόμπι Κανναβάλε τη χτυπάει όταν οι pin-up φωτογραφίες πυροδοτούν τη ζήλια του) και ανήθικους εραστές (μια συνάντηση με τον JFK θα σας κάνει να αηδιάσετε). Ακόμα χειρότερα είναι τα αλλόκοτα ενδομήτρια οράματα των γιατρών που οφείλουν πολλά στο δαιμονικό παραλήρημα του Μωρού της Ρόζμαρι (το Repulsion του Ρομάν Πολάνσκι ρίχνει επίσης μια μακρά σκιά) ή στη σκηνή της αποτυχημένης έκτρωσης από τη Μύγα του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ διασταυρωμένη με τη φανταστική ομιλία για το αγέννητο μωρό του προγεννητικού slasher Prevenge της Άλις Λόου.

«Από πολλές απόψεις, το Blonde είναι μια κραυγαλέα αδελφή ταινία της συνολικά πιο ήπιας ταινίας The Assassination of Jesse James By the Coward Robert Ford. Σε αυτή την αριστουργηματική μελέτη του 2007 για τη διασημότητα, ο αντιήρωας του Brad Pitt δολοφονείται από ένα κάθαρμα που τον έχει εξιδανικεύσει από την παιδική του ηλικία. Στο Blonde, διαπιστώνουμε ότι η σχεδόν μυθολογική διασημότητα όχι μόνο καλύπτει την προσωπική απώλεια, αλλά και επισύρει την καταστροφή πάνω της. Πρόκειται για μια συμφωνία με τον διάβολο, η οποία αποτυπώνεται με τον πιο έντονο τρόπο σε μια σκηνή στην οποία μια ταραγμένη Norma Jeane περιμένει απεγνωσμένα το πνεύμα της Marilyn να την κυριεύσει, μια μεταμόρφωση που παίζεται ανατριχιαστικά στον καθρέφτη του κομμωτηρίου της, καθώς τα δάκρυά της μετατρέπονται σε ένα γνωστό χαμόγελο. Είναι ένα χαμόγελο που μου θύμισε τη Sheryl Lee στο Twin Peaks του David Lynch: Fire Walk With Me, όπου η όψη της Laura Palmer ως βασίλισσας του χορού αντικαθίσταται φευγαλέα με εκείνη ενός δαίμονα που ουρλιάζει. Αν η Δολοφονία του Τζέσε Τζέιμς ήταν μια ταινία για τη φήμη ντυμένη ως γουέστερν, τότε το Blonde είναι μια ταινία τρόμου που μεταμφιέζεται σε ταινία για τη φήμη», αναφέρει ο κριτικός.

Μεταπηδώντας μπρος-πίσω από τη μονοχρωμία στο χρώμα σε διαρκώς μεταβαλλόμενα μεγέθη οθόνης, το Blonde βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε εμβληματικές εικόνες του θέματός του, με τον ίδιο τρόπο που ο Elvis του Baz Luhrmann φάνηκε να δίνει ζωή σε γνωστές ακίνητες εικόνες, αναφέρει στην κριτική του ο Kermode. Υπάρχει κάτι πραγματικά αλλόκοτο στον τρόπο με τον οποίο ο Dominik τοποθετεί την De Armas στη θέση της Monroe, αναπαράγοντας καλά προβαρισμένες κινηματογραφικές σκηνές με τρόπο που μερικές φορές μας αφήνει να αναρωτιόμαστε αν πρόκειται για αρχείο ή επινόηση, μνήμη ή φαντασία.

Οι κριτικοί θα ισχυριστούν (δικαιολογημένα) ότι το Blonde απεικονίζει τη Monroe σαν να μην έχει καμία δύναμη σε αυτή τη θυματοποιημένη ιστορία ζωής, ή ότι η ταινία δεν της αποδίδει τα εύσημα για το τσαγανό που επέδειξε σε επιτυχίες όπως το Some Like It Hot (τονικά, το Blonde είναι πιο κοντά στην υπερβολική ψύχωση του Don’t Bother to Knock του 1952). Είναι αλήθεια ότι το χιούμορ είναι σε έλλειψη, περιοριζόμενο σε μαύρα κωμικά αστεία για τον Κένεντι που βλέπει πυραύλους να εκτοξεύονται ενώ τον ικανοποιούν υπάκουα. «Ωστόσο, παρά την τέλεια αναπαράσταση στιγμών από τη ζωή της Μονρόε, θα έλεγα ότι τελικά το Blonde δεν έχει να κάνει καθόλου με τη Μέριλιν. Απλώς τυχαίνει να φοράει την γκαρνταρόμπα της», αναφέρει ο κριτικός.

«Πίσω από όλα αυτά υπάρχει άλλη μια υπέροχα υποβλητική μουσική από τους Nick Cave και Warren Ellis, μια μελαγχολική συμφωνία από ambient electronica και απόκοσμες φωνές, διανθισμένη με τρεμάμενα ακουστικά θέματα που πασπαλίζουν με μια δακρύβρεχτη αστρόσκονη που αστράφτει πάνω σε μια θάλασσα πένθιμης τραγωδίας και απόγνωσης», καταλήγει.

Το Blonde έκανε πρεμιέρα στο Netflix στις 28 Σεπτεμβρίου. / ethnos

ΒΙΝΤΕΟ