Χάπι για τον κορωνοϊό ανέπτυξε η Pfizer: Μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου κατά 89%

Share

Το πειραματικό χάπι που ανέπτυξε η Pfizer για τον κορωνοϊό μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου κατά 89% στους ασθενείς υψηλού κινδύνου που μολύνθηκαν πρόσφατα, ανακοίνωσε η φαρμακοβιομηχανία.

Όπως μεταδίδει το Bussiness Insider η εξέλιξη αυτή αυξάνει την πιθανότητα να υπάρχουν σύντομα πολλά διαθέσιμα χάπια κατά της COVID-19 για τους ασθενείς, καθώς και η φαρμακοβιομηχανία Merck πρόσφατα ανακοίνωσε τα θετικά αποτελέσματα για το χάπι που έχει αναπτύξει για τον κορωνοϊό, το molnupiravir. Οι θεραπείες φαίνεται πως θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας συμπληρωματικά με τον εμβολιασμό, καθώς θα μειώσουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης για τους ανθρώπους που μολύνονται από τον ιό.

«Είναι κοντά μας πια η δυνατότητα να σταματήσουμε να ζούμε με φόβο», δήλωσε στο  Insider ο επικεφαλής επιστημονικός διευθυντής της Pfizer Μικαέλ Ντόλστεν.

«Θα σπάσει ο φόβος, θα μειωθεί η τεράστια επιβάρυνση των νοσοκομείων, ενώ ο κίνδυνος να μολυνθείς και να καταλήξεις σε νοσοκομείο ή να πεθάνεις θα γίνεται στατιστικά όλο και μικρότερος και σχεδόν ανύπαρκτος» πρόσθεσε. «Είναι μια τεράστια ιατρική πρόοδος για την ανθρωπότητα».

Η Pfizer θα παράξει πάνω από 180.000 πλήρεις θεραπείες έως τα τέλη του 2021 και τουλάχιστον 50 εκατ. το 2022. Εκπρόσωπος της εταιρίας ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες για την αύξηση της παραγωγής και τα νούμερα αυτά θα επικαιροποιηθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Στη μελέτη συμμετείχαν 774 ενήλικες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση από κορωνοϊό και μολύνθηκαν πρόσφατα. Τυχαία τους χορηγήθηκε το χάπι της Pfizer ή ψευδοφάρμακο (placebo). Λιγότερο από 1% από εκείνους που έλαβαν το φάρμακο της Pfizer νοσηλεύτηκαν ενώ κανείς δεν πέθανε. Στην ομάδα που έλαβε το placebo, περίπου το 7% νοσηλεύτηκαν και 10 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους.

Συμπερασματικά, ο κίνδυνος νοσηλείας ή θανάτου μειώθηκε κατά 89% για ασθενείς που έλαβαν το χάπι της Pfizer τρεις ημέρες μετά την εκδήλωση συμπτωμάτων κορωνοϊού. Για εκείνους που πήραν το φάρμακο μέσα σε πέντε ημέρες από την εκδήλωση των συμπτωμάτων, τα οφέλη ανήλθαν σε 85% ανέφερε ο Ντόλστεν. Και στις δύο περιπτώσεις, το φάρμακο προσέφερε 100% προστασία από θάνατο.

«Σήμερα είναι μια ημέρα περηφάνιας για την Pfizer», δηλώνει ο Άλμπερντ Μπουρλά, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της φαρμακοβιομηχανίας, μετά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα για το χάπι που ανέπτυξε η Pfizer κατά του κορωνοϊού. Μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου κατά 89% σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ο κ. Μπουρλά τονίζει ότι η σημερινή ημέρα δείχνει ξεκάθαρα τη δύναμη της επιστήμης αλλά και των επιστημόνων να αναπτύσσουν ταχύτατα ένα αγαθό που θα ωφελήσει το σύνολο της ανθρωπότητας.

Ο επικεφαλής της φαρμακοβιομηχανίας αναφέρει ότι τα αποτελέσματα της ενδιάμεσης μελέτης φάσης 2 έδειξαν ότι το υποψήφιο αντιικό σκεύασμα χορηγούμενο σε συνδυασμό με χαμηλή δόση του φαρμάκου ritonavir, μειώνει κατά 89% τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου από κορωνοϊό σε ενήλικες υψηλού ρίσκου μη νοσηλευόμενους.

Ο κ. Μπουρλά τονίζει ότι τα εάν εγκριθεί το σκεύασμα από τις αρμόδιες αρχές, φαίνεται πως έχει τις προϋποθέσεις να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού, σώζοντας ανθρώπινες ζωές, μειώνοντας την σοβαρότητα της νόσησης από COVID-19 και εξαλείφοντας έως και εννέα στις δέκα νοσηλείες.

Πηγή: skai.gr