Χατζημάρκος: «Για τα ελάφια μπορεί ο καθένας να λέει οτιδήποτε, φτάνει να μην είναι η Περιφέρεια» -Τα έγραφα με τα μέτρα του ΥΠΕΝ για τη μείωση του πληθυσμού των ελαφιών! (video)

Share

 

Κατηγορηματικά έκλεισε το θέμα για τα ελάφια (με αφορμή τις μεγάλες διαστάσεις που έχει λάβει στον δημόσιο διάλογο εδώ και καιρό) ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ξεκαθαρίζοντας τα εξής: «Για τα ελάφια μπορεί ο καθένας να λέει οτιδήποτε, φτάνει να μην είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου! Δεν θα απαντήσει κανένας σε κανέναν. Εμείς, επαναλαμβάνουμε μόνο ό,τι διαβάζουμε σε μελέτες της Διεύθυνσης Δασών. Αν είχαμε πει εμείς, την λέξη ‘κυνήγι’ θα μας είχανε κάψει…. ζωντανούς» και ανέγνωσε όλα τα έγγραφα όπου αναφέρονται τα μέτρα που προτείνει η Διεύθυνση Δασών. 

ΓΡΑΦΕΙ Η ΠΕΓΚΥ ΝΤΟΚΟΥ

«Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Το Περιφερειακό Συμβούλιο έλαβε μια σωστή απόφαση (όταν ψηφίσαμε όλοι μαζί). Ήταν σωστή, ζυγισμένη και μετρημένη. Και δεχτήκαμε επίθεση όλες οι παρατάξεις. Δεν έκανε κανένας εδώ μέσα στον επιστήμονα. Όλοι αποτυπώσαμε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και απαιτούνται πρωτοβουλίες διαχείρισης» και αναφέρθηκε στην επίσκεψη του υπουργού Περιβάλλοντος κ. Σκυλλακάκη, που όμως ακυρώθηκε λόγω των καιρικών συνθηκών.

«Ο ίδιος ζήτησε να μιλήσει στους δημοσιογράφους για το θέμα. Αλλά ακυρώθηκε η επίσκεψή του. Θα έρθει όμως, και θα ακούσουμε τι έχει να πει…»

Μίλησε ακόμη για την πολιτική σκοπιμότητα που κρύβεται πίσω από την στοχοποίηση που έχει δεχτεί η Περιφερειακή Αρχή για το θέμα, εδώ και καιρό.

Το ζήτημα της διαχείρισης των ελαφιών στο νησί της Ρόδου έθεσε στην πρόσφατη συνεδρίαση λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Μιχαλάκης, ζητώντας ενημέρωση. Σε αυτά αναφέρονται οι προτάσεις του Τμήματος Διαχείρισης Άγριας Ζωής και Θήρας της Γενικής Διεύθυνσης Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Οι προτάσεις της μελέτης από την Διεύθυνση Δασών Δωδεκάνησου

Οι προτάσεις αυτές τεκμηριώνονται από την μελέτη με θέμα «Σχέδιο Δράσης για την προστασία του είδους Dama – Dama  – Πλατώνι της νήσου Ρόδου», η οποία εκπονήθηκε από την Διεύθυνση Δασών Δωδεκάνησου με πίστωση που διατέθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και εγκρίθηκε από την Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, τον Οκτώβριο του 2021, για να ακολουθήσει εκ των υστέρων (!) δημόσια διαβούλευση επί της μελέτης, η οποία κατέληγε στην πρόταση δημιουργίας Πάρκων Ανοιχτής Διαβίωσης Πλατωνιών σε συγκεκριμένες θέσεις. Ενδεικτικά:

Πάρκο Αγίου Σουλά (11.460 στρέμματα),

Πάρκο Γαδουρά (10.600 στρέμματα),

Πάρκο Μονής Θάρη (11.370 στρέμματα),

Πάρκο Ασκληπειού (10.000 στρέμματα),

Πάρκο Απολακκιάς (11.980 στρέμματα).

Πιο συγκεκριμένα:

Στις 3-8-2018 το Τμήμα Διαχείρισης Άγριας Ζωής και Θήρας της Γενικής Διεύθυνσης Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, σε απάντησή του σε έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και τον τότε Συντονιστή της Νικόλαο Θεοδωρίδη, προβαίνει σε οδηγίες σύμφωνα με την διεθνή εμπειρία για τα ελαφοειδή, με σκοπό τον περιορισμό των ζημιών στις  αγροτικές εκμεταλλεύσεις της Ρόδου. Το πρώτο από τα μέτρα που προτείνονται να δοκιμαστούν είναι το κυνήγι όπως και οι ηλεκτροφόροι φράχτες.

Τον Ιούνιο του 2022, μετά από ερώτηση στη Βουλή βουλευτών του ΚΚΕ, τόσο το Τμήμα Διαχείρισης Άγριας Ζωής και Θήρας της Γενικής Διεύθυνσης Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, όσο και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου – Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου, σημειώνεται ότι η διάσταση της προστασίας και ορθής διαχείρισης του είδους, είναι αρμοδιότητα της τοπικής δασικής υπηρεσίας. Μεταξύ των μέτρων που προτείνουν, επικαλούμενοι και πάλι τις προτάσεις της μελέτης που εκπόνησε η Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου,  είναι η δημιουργία Πάρκων Ανοιχτής Διαβίωσης σε ορισμένες θέσεις, σε περιοχές που το Πλατώνι έχει ιστορικά υψηλές συγκεντρώσεις ατόμων.

Μάλιστα, στην απάντηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος επισημαίνεται ότι αν τα προτεινόμενα μέτρα δεν ευδοκιμήσουν, τότε μπορεί να εξεταστεί και η δυνατότητα ελεγχόμενης θήρας, με την παράλληλη ανάπτυξη του κυνηγετικού τουρισμού.

 

Παρά τα παραπάνω, αξίζει να τονιστεί ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  με έγγραφό του προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία «Νέμεσις» ισχυρίζεται ότι ποτέ δεν προτάθηκε από το υπουργείο η δημιουργία πάρκων (!), αντίθετα πρότεινε ως προληπτικό μέτρο την επιδότηση των γεωργών, για την εγκατάσταση κατάλληλων ηλεκτροφόρων περιφράξεων αποκλειστικά στα αγροτεμάχιά τους.

Στο έγγραφο του υπουργείου αναφέρονται τα εξής:

«Σε συνέχεια του από 27.03.2024 ηλεκτρονικού μηνύματός σας προς το ΥΠΕΝ και τις Υπηρεσίες του (αρ. πρωτ. – ΥΠΕΝ/ΓρΓΓΦΠΥ/33557/866/29/3/2024), σχετικά με «δημιουργία 5 περιφραγμένων ηλεκτροφόρων πάρκων, για τον εγκλεισμό των εμβληματικών πλατωνιών της Ρόδου» και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων και του ΟΦΥΠΕΚΑ, σας ενημερώνουμε ότι:

Δεν έχει προταθεί από τις Υπηρεσίες μας το μέτρο που αναφέρεται παραπάνω.

Αντιθέτως, έχει προταθεί η επιδότηση των γεωργών για την εγκατάσταση κατάλληλων ηλεκτροφόρων περιφράξεων, αποκλειστικά στα αγροτεμάχια τους ως ένα σημαντικό προληπτικό μέτρο των ζημιών στη φυτική παραγωγή.

Αντίστοιχα μέτρα υλοποιούνται και με άλλα είδη της άγριας πανίδας (πχ με την αρκούδα)».

(με πληροφορίες από Ρ/Σ: realvoice995)

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΑΦΙΑ

BINTEO (6:24:34)