Χατζημάρκος: Θα ξαναφτιάξουμε τη Ρόδο – Η συγγνώμη κ η δέσμευση για την αρμοδιότητα των δασών (ηχητικά)

Share

Εφ’  όλης της ύλης, όσον αφορά την πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά της Ρόδου, ήταν η συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα το μεσημέρι ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, αναφερόμενος τόσο στα γεγονότα των εννέα δραματικών ημερών, όσο και στο μεγάλο στοίχημα της επόμενης μέρας για το νησί.

Σε συνέχεια των όσων είχε πει στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε διεξοδικά και μέρα με τη μέρα στο χρονικό της πυρκαγιάς και απάντησε με πίνακες και με στοιχεία σε όλα τα ερωτήματα που ετέθησαν αυτήν την περίοδο και κυρίως στα fake news που διακινήθηκαν σωρηδόν στα social media.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην επόμενη μέρα και την προσπάθεια το νησί να επανέλθει το συντομότερο δυνατόν στην κανονικότητα, με την ομαλοποίηση των τουριστικών ροών, τη στήριξη της τοπικής οικονομίας αλλά και την επόμενη μέρα που αφορά τα καμένα δάση, τομέας ο οποίος προσκρούει στο συνταγματικά κατοχυρωμένο διοικητικό άβατο, που δεν αφήνει κανένα να παρέμβει, πέραν της Δασικής Υπηρεσίας. Σημειωτέον ότι ο επίσημος τελικός απολογισμός της καμένης έκτασης, κυρίως δασικής, είναι 137.000 στρέμματα, βάσει του συστήματος Copernicus.

Στο θέμα των δασών, ο Περιφερειάρχης ήταν σαφής και κατηγορηματικός, λέγοντας ότι θα δώσει τη μάχη, ώστε αυτό το θεσμικό καθεστώς που καταδικάζει τα δάση, να αλλάξει, λέγοντας ότι στόχος του δεν είναι μια απλή αναδάσωση, αλλά η ριζική αναδιάρθρωση των δασών, με την διαμόρφωση φυσικών αντιπυρικών ζωνών, κυρίως και πρωτίστως γύρω από τους οικισμούς.

Ειδικότερα για την επόμενη μέρα, ο Περιφερειάρχης, δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Τη Ρόδο μας θα την ξαναφτιάξουμε και θα το κάνουμε με την ίδια αποφασιστικότητα , ενέργεια, μεθοδικότητα και επιμονή, την αγάπη με την οποία έχουμε δουλέψει για όλα τα νησιά μας, όλα αυτά τα χρόνια.

Θέλω να ζητήσω μια μεγάλη συγνώμη από όλους τους Ροδίτες, γιατί δεν έδωσα στα χρόνια που προηγήθηκαν τον αγώνα που έδωσα σε πολλά άλλα θέματα που δεν ήταν της αρμοδιότητάς μου, να μην είναι τα χέρια μου δεμένα, σε αυτήν την κατάσταση που αντιμετωπίσαμε, σε ό,τι αφορά τα δάση.

Έδωσα πάρα πολλές μάχες στα μέτωπα που δεν είχαμε αρμοδιότητα και πολλές τις κερδίσαμε. Όσον αφορά όμως τα δάση, με την τροποποίηση του Συντάγματος το 2008, με έναν πολύ αυστηρό διοικητικά τρόπο, πέρασαν στον σκληρό πυρήνα του κεντρικού κράτους και στις Δασικές Υπηρεσίες. Οι Περιφέρειες δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα και καμία δυνατότητα να παρέμβουμε στα δάση για καθαρισμούς, διανοίξεις δασικών οδών, αντιπυρικών ζωνών, αναδασώσεις  κλπ. Στο ερώτημα αυτό είναι απάντηση είναι «όχι».

Όμως, είμαστε εδώ για να ξαναφτιάξουμε τη Ρόδο και η δέσμευσή μου είναι ότι θα την δώσω και αυτή τη μάχη, να μην είναι για μας διοικητικό άβατο τα δάση. Θα την δώσω αυτή τη μάχη, μαζί με την μάχη να μάθουμε όλοι την αλήθεια, πόσο έτοιμος ήταν ο δασικός πλούτος μας να αντιμετωπίσει το φαινόμενο (της φωτιάς) και αν οι (συνταγματικά) υπεύθυνοι έκαναν αυτά που έπρεπε να κάνουν.

Είμαστε πρόθυμοι να εργαστούμε όσο χρειάζεται. Καθόλου πρόθυμοι να είμαστε σάκος του μποξ.

Πρόθυμοι να συνδράμουμε όπου χρειάζεται. Καθόλου πρόθυμοι να είμαστε το άλλοθι του οποιουδήποτε.

Εξαιρετικά πρόθυμοι να συμβάλουμε οικονομικά και με οποιοδήποτε άλλο τρόπο μας ζητηθεί. Καθόλου πρόθυμοι να είμαστε το κορόιδο  του κάθε πονηρού.

Εξαιρετικά πρόθυμοι να συμμετάσχουμε σε οποιαδήποτε πολιτική συζήτηση. Καθόλου πρόθυμοι να είμαστε το εργαλείο του κάθε πολιτικού τυμβωρύχου που κυκλοφορεί κυρίως στο διαδίκτυο, γιατί στην πραγματική ζωή φορούν άλλο προσωπείο, όπως φάνηκε και χθες στο Περιφερειακό Συμβούλιο.»

Ακούστε τον εδώ:

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου , ο Περιφερειάρχης, απαντώντας τεκμηριωμένα στα fake news, έδωσε ακριβή στοιχεία για τις πυροσβεστικές  δυνάμεις που επιχείρησαν στο νησί όλες αυτές τις μέρες (σχετικοί πίνακες ακολουθούν). Παρουσίασε αναλυτικά τους τρόπους και τα μέσα με τα οποία η Περιφέρεια συνέδραμε υποστηρικτικά τις δυνάμεις δασοπυρόσβεσης, σε ό,τι της ζητήθηκε αλλά και περισσότερο από αυτό, όπως και τη σχεδίαση και τον συντονισμό της πρωτοφανούς σε μέγεθος επιχείρησης απομάκρυνσης με απόλυτη ασφάλεια 25.000 ανθρώπων από τη Νότια Ρόδο, γεγονός που προκάλεσε την σύγκριση  που έκαναν επιζώντες  από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, οι οποίοι είπαν ότι αν είχε γίνει ό,τι έγινε και στη Ρόδο, δεν θα είχαν χάσει στις φλόγες τους αγαπημένους τους.

Ακούστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη Τύπου του Περιφερειάρχη:

    

real voice

ΤΟ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΣΤΟΝ ΡΟΔΙΑΚΟ ΛΑΟ

Να σημειωθεί ότι με ένα μεγάλο ‘συγγνώμη’ από τον Ροδιακό λαό, επειδή δεν έδωσε την δέουσα σημασία στο κομμάτι της διεκδίκησης της αρμοδιότητας των δασών, επιστέγασε ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, τον απολογισμό –από την πλευρά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου- για τις πυρκαγιές που άφησαν πίσω τους πολλές χιλιάδες στρέμματα καμένης γης, στο νησί της Ρόδου.

«Σε ό,τι με αφορά, σε προσωπικό επίπεδο, θέλω να ζητήσω ένα μεγάλο συγγνώμη από όλους τους Ροδίτες, γιατί δεν έδωσα στα χρόνια που προηγήθηκαν, τον αγώνα που έδωσα σε πολλά άλλα θέματα που δεν ήταν της αρμοδιότητάς μου, ώστε να μην είναι τα χέρια μου δεμένα σε αυτή την κατάσταση που αντιμετωπίσαμε (με τις πυρκαγιές). Και να μην είναι τα χέρια μου δεμένα, σε ό,τι αφορά στα δάση. Έδωσα πάρα πολλές μάχες στα μέτωπα που δεν είχαμε (ως περιφέρεια) αρμοδιότητα -και πάρα πολλές τις κερδίσαμε. Δυστυχώς, η διαφορά αυτής της συζήτησης για τα δάση, κρύβεται στο Σύνταγμα γιατί μετά το 2008, τα δάση πέρασαν –με έναν πολύ σκληρά, διοικητικό τρόπο- στον σκληρό πυρήνα του κεντρικού κράτους και στις δασικές υπηρεσίες. Δεν έχουμε αρμοδιότητα ούτε να σχεδιάσουμε μια αναδάσωση. Φανταστείτε ότι στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, δεν μπορούσαμε να πάρουμε απόφαση, ούτε για… μελέτες. Όμως, είμαστε εδώ για να ξαναφτιάξουμε την Ρόδο. Και η δέσμευσή μου, είναι ότι θα την δώσω και αυτή την ΜΑΧΗ. Για να μην είναι διοικητικό ‘άβατο’ για εμάς και θα δώσουμε αυτή την μάχη, όλοι μαζί για να μαθευτεί όλη η αλήθεια. Είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί αλλά όχι να γίνουμε σάκος του μποξ. Είμαστε πρόθυμοι να συνδράμουμε όπου χρειάζεται, αλλά όχι να είμαστε το άλλοθι του οποιουδήποτε. Θα συμμετάσχουμε σε όποια πολιτική συζήτηση χρειαστεί, αλλά όχι να γίνουμε το εργαλείο του κάθε πολιτικού τυμβωρύχου –που κυκλοφορεί, κυρίως στο διαδίκτυο…» / από: dimokratiki