Χιλιάδες εποχιακά εργαζόμενοι θα μείνουν χωρίς επίδομα ανεργίας! – Τί γίνεται με τα ανήλικα στα ξενοδοχεία;

Share

Χιλιάδες εποχιακά εργαζόμενοι στον επισιτισμό και τουρισμό (και ξενοδοχοϋπάλληλοι κ.λπ.) απειλούνται να μείνουν χωρίς επίδομα ανεργίας για τον χειμώνα που έρχεται!  

Αυτό αποκάλυψε με δηλώσεις του στην «δημοκρατική» ο κ. Γιώργος Χότζογλου Πρόεδρος Ομοσπονδίας Επισιτισμού Τουρισμού (ΠΟΕΕΤ), κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου με αφορμή την συνεχιζόμενη στάση των συναρμόδιων υπουργείων απέναντι στα αιτήματα των συνδικαλιστικών σωματείων και των εργατικών κέντρων.  

Όπως είπε, ενώ η σεζόν πήγε πολύ καλά σε πολλές τουριστικές περιοχές (και κυρίως στους πολύ δημοφιλείς προορισμούς) δεν εφαρμόστηκαν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας:  

«Στην μεγάλη πλειοψηφία οι Συμβάσεις εφαρμόστηκαν. Ωστόσο, σε κάποιους πολύ δημοφιλείς προορισμούς όπως η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Πάρος όπου η εργοδοτική παραβατικότητα… ‘χτύπησε κόκκινο’.  

Όσον αφορά το θέμα με τον αριθμό ενσήμων που πρέπει να συμπληρώσουν οι εποχιακά εργαζόμενοι στον επισιτισμό και τουρισμό, τα συναρμόδια υπουργεία, δεν μας έχουν δώσει καμία απολύτως απάντηση μέχρι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι επιστρέφουμε στο καθεστώς της προ-κορωνοϊού εποχής δηλαδή στα 101 ένσημα. Αυτό θα έχει ως συνέπεια, χιλιάδες εργαζόμενοι να μην έχουν δικαίωμα να λάβουν το επίδομα ανεργίας κατά την διάρκεια του χειμώνα. Εάν π.χ. ένας εργαζόμενος πήρε μονομερή αναστολή τον Μάιο και Ιούνιο και μετά κατάφερε να βρει δουλειά, τότε θα μπορέσει να συμπληρώσει το απαραίτητο αριθμό των ενσήμων αυτών. Αν κάποιος όπως πήρε μονομερή αναστολή τον Μάιο και Ιούνιο και μετά δεν κατάφερε να δουλέψει ή δούλεψε μόνον τον Αύγουστο, τότε είναι αμφίβολο ότι θα πάρει ανεργία!» 

Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση με τις ελλείψεις σε ελέγχους λόγο της αλλαγής καθεστώτος στον ΣΕΠΕ (ο οποίος μετετράπη σε Ανεξάρτητη Αρχή) ο κ. Χότζογλου εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του λέγοντας πως «ουσιαστικά, καταργήθηκε. Είναι η δεύτερη χρονιά που φτάσαμε στα τέλη Σεπτεμβρίου και ακόμη δεν έχουμε δει την ετήσια έκθεση του ΣΕΠΕ (με ελέγχους, πρόστιμα, ποιοι κλάδοι εμφάνισαν παραβατικότητα κ.λπ.) Κι αφού πέρσι υπήρχε το πρόβλημα με την πανδημία του κορωνοϊού, φέτος τι περιμένουν για να το δώσουν στη δημοσιότητα;» 

ΜΕΙΖΟΝ ΖΗΤΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΑΝΗΛΙΚΑ ΑΠΟ ΔΟΜΕΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΟΥΛΕΟΥΝ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ! 

Την ίδια ώρα, μείζον ζήτημα έχει προκύψει από την απόφαση του υπουργείου Εργασίας (στην οποία συμφώνησε και το ΞΕΕ)  για να απασχολούν ανήλικα άνω των 16 που διαβιούν σε δομές φιλοξενίας στα ξενοδοχεία (!) 

«Δεν ξέρουμε τι άλλο να περιμένουμε πια, από το υπουργείο Εργασίας. Κι εμείς εκπλαγήκαμε από αυτή την είδηση. Η εργασία έχει όρους και προϋποθέσεις. Όταν πρόκειται να προσλάβει μια επιχείρηση ένα ανήλικο παιδί απαιτείται να υπογράψει ο γονέας ή κηδεμόνας για την άδεια εργασίας –ενώ ο εργοδότης θα πρέπει να λαμβάνει και έξτρα μέτρα προστασίας σε αυτές τις περιπτώσεις.  

Σε αυτή την περίπτωση, μας μιλούν για απασχόληση ανηλίκων άνω των 16 που διαβιούν σε δομές φιλοξενίας. Δηλαδή, από ορφανοτροφεία, δομές ασυνόδευτων ή προσφυγόπουλα –δεν το διευκρινίζει! Και όταν αναφέρουν την λέξη ‘απασχόληση’ τι σημαίνει; Πού θα απασχολούνται τα παιδιά αυτά; Σε ποιες θέσεις, με ποιες συμβάσεις, με ποια δικαιώματα, με ποια ωράρια και μισθούς;  

Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Θα γεμίσουν τα υπόγεια των ξενοδοχείων με ανήλικα από ‘δομές’ φιλοξενίας και οι παραλίες που θα τα εκμεταλλεύονται οι εργοδότες; Το ίδιο το υπουργείο Εργασίας αναφέρει ότι θα μπορούν να προσλαμβάνουν ΑΜΕΑ αλλά με πολύ χαμηλότερους μισθούς σε σχέση με ό,τι έχουμε συμφωνήσει στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Δεν είναι δίκαιο… Πίσω από όλα αυτά, κρύβεται ένα τέχνασμα για φτηνά εργατικά χέρια. Εμείς δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να εφαρμοστούν τέτοιες πρακτικές. Τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν σχολείο, να εκπαιδεύονται και μετά να βγαίνουν στην  

Εμείς θα εξαντλήσουμε κάθε νομικό και συνδικαλιστικό μέσο και δεν θα μπαίνει ανήλικος στα ξενοδοχεία να εργάζεται κάτω από τέτοιες συνθήκες…» ξεκαθάρισε κατηγορηματικά ο κ. Χότζογλου.  ΠΗΓΗ: dimokratiki.gr