COVID-ΔΕΙΚΤΕΣ: Μειώνονται οι θάνατοι – Το 2% σε βαριά κατάσταση – «Καλπάζει» η μετάλλαξη Δέλτα

Share

Τάσεις βελτίωσης καταγράφουν οι δείκτες της επιδημιολογικής κατάστασης του κορωνοϊού –παρά το γεγονός πως «καλπάζει» η μετάλλαξη ‘Δέλτα’ σε όλο τον πλανήτη ενώ παραμένει το ενδεχόμενο να εμφανιστούν κι άλλες.

Ωστόσο, υπάρχει χαραμάδα ελπίδας κάτι που οφείλεται –σύμφωνα πάντα με τις ανακοινώσεις των επιστημόνων- στους εμβολιασμούς αλλά και στην προσπάθεια δημιουργίας του περίφημου ‘τείχους της ανοσίας’ σε πολλές χώρες (δηλαδή να έχει εμβολιαστεί πάνω από το 70% του γενικού πληθυσμού, όπως αναφέρεται, αρμοδίως).

Τα στοιχεία και τα νούμερα ποικίλλουν ανά χώρα, τα γενικά χαρακτηριστικά και οι δείκτες που παρουσιάζουμε σήμερα σχετικά με τα κρούσματα, τους θανάτους, τους νοσηλευόμενους αλλά και τους ασθενείς που είτε είναι σε βαριά κατάσταση, είτε αναρρώνουν πλήρως από τον κορωνοϊό, δείχνουν τάσεις βελτίωσης της πορείας του ιού, τους τελευταίους 6 μήνες.

Επειδή παρακολουθούμε συνεχώς το ρεπορτάζ ανά εβδομάδα και ανά μήνα, μπορούμε να δούμε εάν συγκρίνουμε τα νούμερα των τελευταίων μηνών ότι α. συνεχίζεται η μετάδοση με ταχείς ρυθμούς λόγω της μετάλλαξης ‘Δέλτα’ β. το συντιπρικό ποσοστό των ασθενών που νοσηλεύονται δεν είναι σε βαριά κατάσταση β. βελτιώνεται συνεχώς η κατάσταση για περιστατικά όπου οι ασθενείς ανέρρωσαν πλήρως γ. μειώνονται οι θάνατοι.

Τα γραφήματα δείχνουν ότι η πανδημία ήταν στο pic (κορυφώθηκε) τον Ιανουάριο του 2021 αλλά αυτή την περίοδο, πολλές χώρες όπως και η Ελλάδα, βρίσκονται στο 4ο κύμα. Οι μεταλλάξεις είναι ανησυχητικές αλλά με τον συνεχή εμβολιασμό και την προσπάθεια για χτίσιμο του ‘τείχους ανοσίας’ βοήθησε πολύ στην βελτίωση όλων των δεικτών.

Μην ξεχνάμε ότι ο κορωνοϊός είναι ακόμη ΕΔΩ, δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία και απαιτείται πολλή προσοχή, ευλαβική τήρηση των μέτρων προστασίας και εμβολιασμοί.

Ακόμη, ο αριθμός των θανάτων σε καθημερινή βάση (παγκοσμίως) από τον Ιανουάριο του 2021 που ήταν στις 17.569 έπεσε στους 8.563 περίπου (με τάσεις μείωσης).

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ας ρίξουμε όμως, μια πιο προσεκτική ματιά στα επίσημα νούμερα και στα στοιχεία μέχρι αυτή την ώρα:

-ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ καταμετρημένα σε όλο τον κόσμο (συνολικά) 190,834,135

-ΘΑΝΑΤΟΙ: 4,100,090 (σε διεθνές επίπεδο)

– ΕΝΕΡΓΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ: 12,855,089

-ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΣΕ ΕΛΑΦΡΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: 12,774,449 (99.4%)

-ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΣΕ ΒΑΡΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: 80,640 (0.6%)

-ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΕΚΛΕΙΣΑΝ: 177,979,046

-ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΠΟΥ ΑΝΕΡΡΩΣΑΝ ΠΛΗΡΩΣ: 173,878,956 (98%)

-ΘΑΝΑΤΟΙ: 4,100,090 (2%)

(ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα στοιχεία είναι από τον επίσημο ιστότοπο – https://www.worldometers.info/coronavirus/

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα νούμερα αλλάζουν συνεχώς)

Π.Ντ. / news-politics